Prvi mož Opla, Karl-Thomas Neumann, je papežu Frančišku predal ampero-e. Foto: L' Osservatore Romano
Prvi mož Opla, Karl-Thomas Neumann, je papežu Frančišku predal ampero-e. Foto: L' Osservatore Romano

Nemški Opel je papežu Frančišku podaril nov kompaktni električni model ampera-e, ki bo prispeval k temu, da bo Vatikan do leta 2020 postal prva brezogljična oziroma brezizpustna država na svetu, brez tistih izpustov namreč, ki ustvarjajo učinek tople grede ter s tem prispevajo h globalnemu segrevanju.

Avtomobil je papežu ob konferenci Laudato Sì: Trajnostni razvoj komunikacij in inovacij slavnostno izročil prvi mož nemškega avtomobilskega proizvajalca, Karl-Thomas Neumann, in ob tem povedal: "Ponosni smo, da lahko prispevamo k doseganju ambicioznih ciljev, ki si jih je postavil Vatikan. Nova ampera bo omogočila električno mobilnost za vsakodnevne potrebe brez kakršnih koli kompromisov."

Brez izpustov CO2 do leta 2020
Vatikan želi v sodelovanju z Oplom ter energetsko družbo Enel uporabljati izključno obnovljive vire energije ter električno mobilnost v okviru projekta trajnostne mobilnosti znotraj obzidja svetega sedeža. Predaja ampere-e je prvi korak v smeri Vatikana brez izpustov CO2 do leta 2020.

Spomnimo, ampera-e je v nasprotju s prejšnjim modelom, ki je bil opremljen z bencinskim motorjem za podaljševanje dosega, popolnoma električna kombilimuzina, ki premika meje uporabnosti električnega avtomobila. Opremljena je namreč z baterijo zmogljivosti 60 kilovatnih ur, ki po novem evropskem meritvenem ciklu NEDC zagotavlja kar 520 kilometrov dosega, pri čemer lahko z v realnih razmerah z enim polnjenjem dokazano prevozi od 300 do 380 kilometrov.

Ampera-e pa ni papežev edini električni avtomobil. Pred tremi meseci je namreč v dar prejel tudi nissan leaf, ki lahko z enim polnjenjem prevozi okoli 250 kilometrov.