Ford bo ankete, kot jo je izvedlo podjetje Opinion Matters, izkoristil pri razvoju novih tehnologij, ki jih že vgrajujejo v najnovejše avtomobile ali pa jih bodo vgrajevali v prihodnje modele. Foto: Ford
Ford bo ankete, kot jo je izvedlo podjetje Opinion Matters, izkoristil pri razvoju novih tehnologij, ki jih že vgrajujejo v najnovejše avtomobile ali pa jih bodo vgrajevali v prihodnje modele. Foto: Ford

Prepevanje očetov in mam med vožnjo, preklinjanje in psovke, namenjene drugim voznikom, vrtanje po nosu, so dejavniki, ki jih otroci na družinskih potovanjih ocenjujejo za najbolj zoprne dejavnike.
Ford je med več kot 2.000 otroki, starimi med pet in sedem let, iz petih različnih evropskih držav, izvedel anketo, ki je razkrila, da gredo starši med vožnjo z avtomobilom na živce kar 66 odstotkom otrok.
Da bi se lepše obnašali, jim starši ponujajo prigrizke ter ogled filmov in drugih posnetkov na prenosnih napravah. Predvsem dečki so kot boljšega voznika izbrali očeta. Prigrizkom, pametnim telefonom in tabličnim računalnikom navkljub pa je najverjetnejši odziv na dolgčas med potovanjem dobro znano vprašanje: "Je še daleč? Kako dolgo še?"
Starši, ne prepevajte med vožnjo
Ford je z raziskavo želel ugotoviti, kaj je otrokom všeč pri potovanju z avtomobilom in česa ne marajo, odkritja pa kažejo velike razlike med posameznimi državami. Petje staršev je najmanj priljubljeno v Veliki Britaniji, kjer ga je na prvo mesto med zoprnimi dejavnostmi uvrstilo 39 odstotkov otrok. Otroci v Franciji, ki je edina država, v kateri petje za volanom ne sodi med najhujše pregrehe, so bili kar dvakrat bolj občutljivi na zmerjanje drugih voznikov.
61 odstotkov otrok iz vseh sodelujočih evropskih držav je povedalo, da se starši jezijo za volanom in uporabljajo 'grde besede', to pa se najpogosteje dogaja francoskim staršem (74 odstotkov). Italija je edina svetla izjema, kjer živce izgublja manj kot polovica staršev (39 odstotkov). Vprašanje: "Je še daleč? Kako dolgo še?" je najverjetnejši odziv zdolgočasenih otrok (63 odstotkov). V Veliki Britaniji in Italiji je večja verjetnost, da bodo otroci mamo in očeta zaprosili, če predvajata glasbo.
Otroke podkupujejo s filmi, telefoni ...
Da bi se otroci umirili, jim 26 odstotkov staršev prepusti svoj pametni telefon, 20 odstotkov pa jim predvaja film ali druge posnetke na prenosnih napravah. Britanski starši najpogosteje ponudijo prigrizke (29 odstotkov). Očitno so med potovanjem najbolj pridni nemški otroci, saj jih je 38 odstotkov odgovorilo, da staršem za njihovo umiritev ali lepše vedenje ni treba storiti nič.
Čeprav so fantje in dekleta očeta izbrali za najboljšega voznika (61 odstotkov), so najbolj cenjeni italijanski očetje (67 odstotkov), s 45 odstotki pa so se najbolje izkazale mame v Veliki Britaniji. Vrtanje po nosu so kot najbolj zoprno navado staršev izbrali otroci v Veliki Britaniji, sledili pa so jim vrstniki v Italiji in Nemčiji.