Carlos Ghosn je obljubil, da bodo že naročene avtomobile izdelali in dostavili ruskim kupcem. Foto: Newspress
Carlos Ghosn je obljubil, da bodo že naročene avtomobile izdelali in dostavili ruskim kupcem. Foto: Newspress

Prvi mož naveze Renault-Nissan Carlos Ghosn je izrazil zaskrbljenost nad rusko finančno krizo in velikim padcem ruske denarne valute rublja, zaradi česar so že ustavili prodajo nekaterih modelov v Rusiji.
"Slaba novica je, da se trg krči. To je slaba novica za vse. Zaradi padca rublja so na slabšem tako kupci, ki izgubljajo denar, posledično pa ga izgubljajo tudi prodajalci in proizvajalci" je novinarjem, zbranim v glavnem centru Nissana v Jokohami na Japonskem, dejal Carlos Ghosn.
Podražili bodo vozila
Pri Nissanu in Renaultu, kjer so v Rusiji že zaustavili prodajo nekaterih svojih modelov, bodo ob morebitnem nadaljnjem izgubljanju vrednosti rublja prisiljeni k dodatnemu zvišanju cen modelov ali pa bodo prenehali sprejemati naročila, je še dodal Francoz.
Ruska denarna valuta je v primerjavi z ameriškim dolarjem letos izgubila že 50 odstotkov vrednosti. Zaradi tega so morali proizvajalci vozil že dvigniti cene, kar se občuti kot padec povpraševanja ruskih kupcev po novih avtomobilih.
Zaradi padca rublja so pri General Motorsu, Audiju, Jaguarju in Land Roverju že zaustavili prodajo vozil v Rusiji, ki velja za enega glavnih prodajnih trgov vozil na svetu.
Pri Nissanu so pri polovici svojih modelov, ki jih prodajajo v Rusiji, ceno dvignili od pet do osem odstotkov, je potrdil Ghosn. Predvsem gre za vozila višjega cenovnega razreda, ki jih izdelujejo v Rusiji in imajo komponente, ki so jih v Rusijo uvozili od drugod.
Ruski avtomobilski trg nazaduje
Ghosn je prepričan, da se bo ruski trg stabiliziral, je pa zaradi padca rublja nemogoče predvidevati prodajne rezultate. Ghosn želi v prihodnjih treh letih potrojiti prodajo Nissana in Renaulta v Rusiji, predvsem zaradi večinskega lastništva v ruskem avtomobilskem velikanu AvtoVAZ.
Nissanova prodaja v Rusiji je v prvih enajstih mesecih v primerjavi z lanskim letom višja za 10 odstotkov, prodali so 141.879 vozil, piše Automotive News Europe. Ruski avtomobilski trg je sicer upadel za 12 odstotkov.