Platišča iz titana iz 3D-tiskalnika so lahko izjemno privlačna in ne potrebujejo barvanja. Foto: HRE
Platišča iz titana iz 3D-tiskalnika so lahko izjemno privlačna in ne potrebujejo barvanja. Foto: HRE

Prototipno platišče z oznako HRE3D+ kaže ogromen potencial tehnike tridimenzionalnega tiskanja, ki omogoča ustvarjanje kompleksnih oblik ob uporabi naprednih materialov, kot je titan.

Tehnika tridimenzionalnega tiskanja je zelo primerna za izdelavo platišč, zlasti zaradi učinkovitosti postopka. Pri izdelavi klasičnega platišča iz lahke litine namreč s struženjem osnovnega kosa aluminijaste litine gre kar 80 odstotkov materiala v odpad in recikliranje, medtem ko pri 3D-tiskanju ostanek, ki ga nato reciklirajo, znaša le pet odstotkov.

Poleg tega je titan kot naročen za izdelavo platišč, saj ima veliko večjo specifično trdnost in je lahek ter odporen proti koroziji, zaradi česar platišč ni treba barvati ali kako drugače zaščititi. Tehnika 3D-tiskanja omogoča tudi ustvarjanje oblik, ki jih orodja in postopek za izdelavo klasičnih platišč ne dovoljujejo.

Iz petih delov
Platišče HRE3D+ je sestavljeno iz petih posameznih delov, ki so nato združeni z osrednjim delom in pritrjeni na zunanji obroč iz ogljikovih vlaken. Končni izdelek je izjemno privlačen in popolnoma drugačen od običajnih platišč, ki smo jih bili vajeni do zdaj.

Direktor podjetja HRE, Alan Peltier, je ob tem povedal, da gre za zelo pomemben projekt, ki kaže prihodnost oblikovanja platišč. Dodal je, da je sodelovanje s podjetjem GE Additive omogočilo delo z najnovejšimi tehnologijami na področju aditivne proizvodnje in odlično ekipo inženirjev ter premikanje mej mogočega pri oblikovanju platišč.