Tesla namerava do konca leta izdelovati po 5.000 vozil tedensko, prihodnje leto pa po 10.000. Foto: EPA
Tesla namerava do konca leta izdelovati po 5.000 vozil tedensko, prihodnje leto pa po 10.000. Foto: EPA
Elon Musk
Musk je prepričan, da je model 3 najboljše vozilo svojega cenovnega razreda. Foto: EPA

Prvih 30 voznikov, večina med njimi je zaposlenih v podjetju, je svoja vozila prejelo v petek. Izvršni direktor podjetja Elon Musk je po poročanju BBC-ja ob tem dejal, da je model 3 "najboljše vozilo svojega cenovnega razreda, tako med električnimi kot klasičnimi vozili".

Kot napoveduje Musk, bodo vozila v prihodnosti veliko bolj samostojna, kot so danes. Ob tem dodaja, da ima vsako Teslino vozilo že vgrajeno strojno opremo, potrebno za samostojno vožnjo brez voznika. "Lahko boste gledali film, se pogovarjali s prijatelji ali spali," napoveduje Musk.

Električna baterija modela 3 omogoča vožnjo 354 kilometrov, potem pa jo je treba znova napolniti.

Dostopna cena, osnovni model stane 29.000 evrov, je razlog, da v podjetju računajo na velik interes na trgu. Teslina vozila so sicer še vedno dražja kot od modelov konkurenčnih podjetij, kot sta Nissan Leaf ali Chevrolet Volt.

Prejšnji modeli so bili občutno dražji
Predhodni Teslini modeli so bili še občutno dražji, začetne cene so bile okoli 68.000 dolarjev, kar je za številne potrošnike predrago. Podjetje načrtuje, da bodo do konca leta vsak teden izdelali 5.000 vozil modela 3, za leto 2018 pa je v načrtu podvojitev tedenske številke. Naročniki, ki vozila naročijo zdaj, lahko dostavo vozila pričakujejo konec prihodnjega leta.

Kot še poroča BBC, je polog za vozilo že vplačalo pol milijona kupcev.

Če bo podjetje na letni ravni izdelalo in prodalo toliko vozil, kot načrtuje, bo preseglo prodajo vozil BMW, Mercedes in Lexus v ZDA. Tržna vrednost podjetja je bila aprila ocenjena na 41,69 milijarde evrov (49 milijard dolarjev).