Paleta modelov polestar obsega karavana V60 in limuzino S60. Foto: Volvo
Paleta modelov polestar obsega karavana V60 in limuzino S60. Foto: Volvo

Volvo je že predstavil prvi različici polestar, karavana V60 in limuzino S60, saj je podjetje s Polestarjem že leta 2013 podpisalo dogovor o sodelovanju. "Odločili smo se, da bomo izkušnje ponudili širšemu krogu kupcev vozil znamke Volvo," je v sporočilu za javnost zapisal član uprave Volva Hakan Samuelsson.
Volvo s tem sledi nemškima rivaloma BMW in Mercedes-Benz, ki imata v svoji ponudbi športne različice svojih najbolj klasičnih modelov.
Polestar tudi priključni hibridi
Prodaja vozil polestar naj bi bila že letos dvakrat višja od načrtovanih 750 modelov, so dejali pri Volvu.
Pogonski agregat v modelu polestar S60 ima 257 kilovatov moči in 500 Nm navora. Pospešek od 0 do 100 km/h je 4,9 sekunde, kar je sekundo bolje od najzmogljivejšega klasičnega modela S60.

Nakupna pogodba pa na vključuje oddelka dirkalnikov Polestar, ki ostaja v rokah lastnika Christiana Dahla, sicer nekdanjega dirkača. Največja trga za modele volvo polestar sta trenutno ZDA in Avstralija.
Polestar, ki sodeluje izključno z Volvom, za nadgradnjo vozil uporablja unikatno programsko opremo za izboljšanje moči in drugih karakteristik motorja in menjalnika. Polestar se ukvarja tudi z nadgradnjo vzmetenja, zavor, šasije ...
Pri Polestarju se bodo ukvarjali tudi s priključnimi hibridi, ki jim Volvo posveča vse večjo pozornost.
Volvo s podjetjem Polestar v svetu motošporta sodeluje že od leta 1996. Delavcev, ki so zdaj zaposleni v Polestarju, ne bodo odpustili, ampak bodo zdaj zaposleni pri Volvu.
Pri Volvu želijo do leta 2020 prodajo vozil povečati na 800.000 enot na leto, cilj za letošnje leto je prodati pol milijona vozil. Lani je Volvo prodal 465.866 avtomobilov. Švedskega avtomobilskega proizvajalca vozil je pred petimi leti kupil kitajski Zhejiang Geely.