Foto: Volkswagen
Foto: Volkswagen

Organizacija Amnesty International, ki se bori za človekove pravice, se je oglasila na srečanju Nordic Electric Vehicle Summit v Oslu, kjer je poudarila, da ima proizvodnja litij-ionskih baterij za vozila lahko zelo velik ogljični odtis, pridobivanje snovi, ki so zanje potrebne, pa je mnogokrat povezano s kršenjem človekovih pravic, kot je otroško delo.

Za proizvodnjo litij-ionskih baterij zahteva veliko energije, večina tovarn pa stoji na Kitajskem, v Južni Koreji in na Japonskem, kjer proizvodnja energije v veliki meri temelji na premogu in drugih fosilnih gorivih.

Avtomobilski proizvajalci ogromno vlagajo v proizvodnjo električnih vozil. Volkswagen denimo želi do leta 2025 proizvajati tri milijone električnih vozil na leto, medtem ko jih je leta 2018 proizvedel le 40 tisoč.

Zato Amnesty International od avtomobilskih proizvajalcev zahteva, da v prihodnjih petih letih razvijejo čiste in etično sprejemljive baterije, medtem pa je treba razkriti ogljični odtis proizvodnje baterij in dobavno verigo ključnih materialov zanjo.