Avtomobilnost
(8)

Poudarki

  • Informacije prometnoinformacijski center posreduje več kot 50 radijskim in televizijskim postajam.
  • Na spletnem portalu bo obiskovalcem do informacij pomagal virtualni asistent Stane.
  • Voznikom na voljo tudi aplikacija za pametne telefone DarsPromet+.
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 5.0 od 5 glasov Ocenite to novico!
Prometnoinformacijski center za državne ceste je 15. marca praznoval deseto obletnico. Foto: DARS

Dodaj v

Prometnoinformacijski center praznoval deseto obletnico

Obveščanje voznikov
19. april 2016 ob 11:04
Ljubljana - MMC RTV SLO

Prometnoinformacijski center za državne ceste je 15. marca praznoval deseto obletnico. V desetletju delovanja so postali najzanesljivejši center s prometnimi informacijami.

Glavna naloga centra, ki sta ga leta 2006 ustanovila Direkcija Republike Slovenije za infrastrukturo in DARS, je obveščanje o stanju in prometu na vseh državnih cestah. V povprečju posredujejo približno petdeset tovrstnih informacij na dan več kot tridesetim radijskim in televizijskim postajam.

Prometne informacije, kot so, denimo, gostota trenutnega prometa, delo na cesti in morebitne prometne nesreče, so uporabnikom dostopne tudi na spletnem portalu, kjer so grafično ponazorjene na interaktivnem zemljevidu Slovenije. Spletni portal med drugim obiskovalcem omogoča možnost predhodnega načrtovanja poti.

O dogajanju na cestah prometnoinformacijski center obveščamo tudi vozniki, kar je pomemben dodaten vir informacij o izrednih dogodkih na cesti, saj smo pogosto prav vozniki prvi na kraju dogodka. S posredovanjem informacije in aktivnim sodelovanjem pri obveščanju močno skrajšamo čas obveščanja drugih voznikov na tej poti, kar pomembno vpliva tako na varnost kot na dolžino potovalnega časa. V preteklih petih letih so tako imeli nekaj več kot šeststo tisoč klicev, ob prometnih konicah pa center pokliče tudi do dvesto ljudi.

Čeprav avtoceste in hitre ceste predstavljajo zgolj desetino slovenskega cestnega omrežja, se na njih dnevno prepelje kar polovica vsega prometa. Če ob tem upoštevamo še to, da prometnoinformacijski center nad našim avtocestnim omrežjem bedi 24 ur na dan, si ni težko predstavljati, da imajo ogromno podatkov.

Novost asistent Stane in DarsPromet+
Ob obletnici so na spletnem portalu predstavili tudi virtualnega asistenta Staneta. Asistent Stane je poimenovan po najstarejšem sodelavcu iz prometnoinformacijskega centra, govorna aplikacija, ki je trenutno še v preizkusni različici, pa bo voznikom pomagala priti hitreje do iskanih informacij.

Prometnoinformacijski center je poleg spletnega asistenta predstavil še novo aplikacijo za pametne telefone, ki jo je poimenoval DarsPromet+. Aplikacija uporabnikom pametnih telefonov, ki slonijo na treh najbolj pogostih operacijskih sistemih, zagotavlja sveže prometne informacije in ponuja dostop do cestnih kamer. S svojo informacijsko vrednostjo pa vas bo aplikacija razvajala zgolj v Sloveniji.

Sanel Salkič
Prijavi napako
Komentarji
vzdev
# 19.04.2016 ob 14:23
izo, in kaj ima prometnoiformacijski center z meglo? Za obvestila na cesti je bil odgovoren DARS, ne prometno-informacijski center.
vzdev
# 19.04.2016 ob 13:30
hizli tren, saj je. Prometno informacijski center kaže informacije za čisto vse ceste. Lahko sam preveriš.
Skippy
# 21.04.2016 ob 07:23
@izo
vse si zamešal. Še dobro, da prodajalk v trgovini ne kriviš za smejalni plin.
leond
# 19.04.2016 ob 17:12
Portalov je premalo. In premalo jih obnavljate.
izo
# 19.04.2016 ob 14:37
Če ob tem upoštevamo še to, da prometnoinformacijski center nad našim avtocestnim omrežjem bedi 24 ur na dan, si ni težko predstavljati, da imajo ogromno podatkov
hizli tren
# 19.04.2016 ob 12:17
Prometnoinformacijski center je poleg spletnega asistenta predstavil še novo aplikacijo za pametne telefone, ki jo je poimenoval DarsPromet+.
------------------------------------
Zakaj pa ne naredijo aplikacijo, ki bi kazala stanje na vseh cestan (ne samo avtoceste)..
izo
# 19.04.2016 ob 14:45
pa nenazadnje, brigq me, vse gre iz istega denarja. dejstvo je, da tukaj ni celovitega sistema, čeprav vsako leto zmečemo miljone, da ne rečem miljarde za vse te nadgradnje, pa satelite, kamere, nadzorne centre in ne vem kaj, pa potem ne moreš te informacije dobit nazaj na cesto (ne mi zdej o radiu obveščanju ipd, ne govorim o tem, ker ni dovolj). vse to je čisto brez pomena, če si potem recimo v megli sam. nenazadnje, k kupiš vinjeto, plačaš tudi za varnost in nadzor, ki je tukaj popolnoma zatajil.
enako je zatajil pri tem, ko gledaš tiste tovornjake iz raznih ciganij, z posnetimi in nalepljenimi pnevmatikami (tudi med zimo), pa tiste kombije, ki polni ukradene robe dnevno letijo v italijo, pa romune, ki ropajo po naših postajališčih itd itd.
vse drugo je vedno krivo, samo te naši gospodi v upravah, pa nadzornih centrih, agencijah itd itd pa ne. je fino ždet za monitorjem v topli sobi, pa rečt, da si opravil svoje..
izo
# 19.04.2016 ob 14:01
Prometnoinformacijski center praznoval deseto obletnico

hvala za vsa "obvestila" voznikom ob naletih v megli ipd. mi res ni žal tistag denarja ob vseh davkih, cestninah ipd za vas, ker vem, da nekdo pazi name..
Kazalo