Qoros je pred uradnim razkritjem na spletu pokazal skico svojega novega športnega terenca 3 city. Foto:
Qoros je pred uradnim razkritjem na spletu pokazal skico svojega novega športnega terenca 3 city. Foto:

Qoros bo svojo družino vozil razširil na tretji avtomobil, kompaktni športni terenec, ki ga bo predstavil na avtosalonu v Gvandžuju na Kitajskem.
Qoros 3 city se bo v trenutni modelni paleti pridružil kompaktni limuzini in kombilimuzini. S to potezo nameravajo Kitajci povečati prepoznavnost tako na Kitajskem, kot v Evropi, kjer športni terenci predstavljajo že četrti največji avtomobilski segment.
"Z našim novim proizvodom v prvi vrsti ciljamo na domači trg. Športni terenci so na Kitajskem v izjemnem vzponu. Zagotovo pa ga bomo ponudili tudi v Evropi," je za Automotive News Europe potrdil Qorosov šef prodaje Stefano Villanti.
Pilotna država je Slovaška
SUV bodo na Kitajskem začeli prodajati v začetku leta 2015. Zanimivo, v Evropi ga bodo najprej začeli prodajati na Slovaškem, ki je preizkusni Qorosov trg v Evropi in kjer proizvajalec svoje model prodaja že dobro leto. Kdaj bo športni terencec na Slovaškem naprodaj, še niso povedali.
Villanti je že junija potrdil, da bodo prodajo razširili tudi na druge države v Vzhodni Evropi, katerim bodo sledile nordijske države, leta 2016 pa bo znamka prisotna povsod po Evropi. Načrti so smeli, saj želijo desetino vseh svojih proizvedenih vozil prodati v Evropi.
V pripravi še dva modela
Po 50 odstotkov podjetja je sicer v lasti Kitajcev in Izraelcev, ki za prihodnost napovedujejo tudi proizvodnjo velikega športnega terenca in enoprostorca. Narejena bosta po okusu Evropejcev.
Pri Qorosu so v proizvodnjo in razvoj petih različnih modelov do sedaj investirali 1,89 milijarde evrov. Proizvodnja vozil poteka na Kitajskem, kjer lahko trenutno proizvedejo 150.000 vozil na leto, v prihodnje pa bodo proizvodnjo povečali na 250.000 do 300.000 vozil na leto.
Najvarnejši med vsemi
Za Qoros je širša svetovna javnost izvedela lani, ko so predstavili svoj prvi model, limuzino 3 sedan. Predvsem zaradi odmevnega rezultata na evropskem testu varnostnih trčenje Euro NCAP. Limuzina ni prejela le maksimalnih pet zvezdic za varnost, pač pa je dosegla najboljše ocene za varnost med vsemi testiranimi modeli na Euro NCAP v letu 2013. Dosegla je najboljši rezultat za varnost odraslih in drugega najboljšega za varnost otrok. Izenačila je tudi drugi najboljši rezultat za vgrajeno napredno varnost, med najbolje ocenjenimi ni bila le v kategoriji glede varnosti pešcev.