Pri Continentalu še niso izdali, kdaj bi lahko bila tehnologija pripravljena za vgradnjo v serijska vozila, saj je cena trenutno še zelo visoka. Foto: Continental
Pri Continentalu še niso izdali, kdaj bi lahko bila tehnologija pripravljena za vgradnjo v serijska vozila, saj je cena trenutno še zelo visoka. Foto: Continental

Pri dobavitelju avtomobilski industriji, podjetju Continental, so razvili novo tehnologijo, ki omogoča zasenčenje stekel s pritiskom na stikalo. Spremenljivo steklo je narejeno iz posebnega materiala in potnikom omogoča zasebnost, udobje in varnost.

Variabilno senčenje stekel v praksi že deluje, saj so podobno tehnologijo pri Hino Motorsu predstavili že leta 2007. Pri Continentalu pravijo, da je bila tehnologija do zdaj uporabna zgolj za vgradnjo v streho, in še to pri zelo malem številu luksuznih vozil, zdaj pa so prvič tehnologijo ponudili za stranska okna, zadnje steklo in vetrobransko steklo.

Senčniki so odveč
Funkcionalnost so dosegli z vgradnjo posebnih filmov z dodatnimi delci v steklo. Med navadno uporabo so delci postavljeni vzporedno, ko želijo potniki zasebnost, pa se s pritiskom na stikalo ti delci postavijo pokončno. Steklo potemni in onemogoči poglede v potovalno kabino, medtem ko imajo potniki v avtomobilu normalen pogled iz vozila.

Continentalov vodja za področje varnosti Andrea Wolf pojasnjuje, da tehnologija poleg varnosti, udobja in zasebnosti omogoča tudi to, da sonce ne slepi potnikov v vozilu, hkrati pa med vožnjo ne zmanjšuje voznikovega pogleda na cesto, saj mu ni treba uporabljati senčnika.

Tehnologija pomaga zmanjšati porabo energije, saj se potovalna kabina manj segreva, zato je potreba po uporabi klimatskega sistema manjša. Wolf dodaja, da so njihove analize pokazale, da tehnologija zmanjša izpuste ogljikovega dioksida za štiri grame na kilometer prevožene poti, električnim vozilom pa bi podaljšali doseg za 5,5 odstotka.

Pri Continentalu bodo tehnologijo razkrili na Sejmu zabavne elektronike (CES) v Las Vegasu na začetku leta 2016, pravijo pa, da bi lahko v prihodnje sistem zasenčenja deloval samodejno. Film, ki ga trenutno uporabljajo, ima blag moder lesk, v prihodnje pa naj bi dodali še druge barvne možnosti.