Škoda bo novi športni terenec izdelovala na prilagodljivi MQB platformi koncerna Volkswagen. Foto: Škoda
Škoda bo novi športni terenec izdelovala na prilagodljivi MQB platformi koncerna Volkswagen. Foto: Škoda

Škoda je pred uradnim razkritjem na avtomobilskem salonu v Ženevi na spletu pokazala konceptni športni terenec visionS, ki je napoved za serijski športni terenec. Imenoval naj bi se kodiaq. Na prodaj bo na začetku leta 2017.
Koncept visionS je velik približek prihajajočega Škodinega velikega športnega terenca s tremi vrstami sedežev. Koncept ponuja prostor za šest oseb in prtljago v prtljažniku.
VisionS v dolžino meri 4,7 metra, v širino 1,910 metra in v višino 1,68 metra. To pomeni, da je daljši, širši in nižji od kie sorento in hyundaija santa feja, ki bosta glavna konkurenta ob prihodu serijske škode na trg.
Hibrid s štirikolesnim pogonom
VisionS ima vgrajen hibridni pogonski sklop, ki ga sestavlja 1,4-litrski prisilno polnjeni štirivaljni bencinski motor s 115 kilovatov moči ter 250 Nm navora, ki sodeluje z električnim motorjem z močjo 40 kilovatov. Menjalnik je dvosklopčni samodejni s šestimi prestavami (DSG). Drugi električni motor s 85 kilovatov moči je nameščen na zadnjo pogonsko os, kar pomeni, da se lahko navor za optimalni oprijem s cestiščem razporedi na vsa štiri kolesa. Sistemska moč je 165 kilovatov.
50 kilometrov daleč na elektriko
Pri Škodi razkrivajo, da je pospešek z mirovanja do 100 km/h 7,4 sekunde, najvišja hitrost je višja od 200 km/h. Na kilometer poti hibrid v zrak izpusti 45 gramov CO2, zgolj na elektriko lahko prepotuje pot v dolžini 50 kilometrov. Čehi izpostavljajo, da je skupna avtonomija okoli 1.000 kilometrov.
Tako kot pri večini hibridnih vozil lahko voznik izbira, ali bo vozil v električnem ali hibridnem režimu ali pa bo za pogon uporabljal štirivaljni bencinski motor in pri tem polnil baterijo.