Konceptna impreza najavlja prihod nove generacije japonske ikone. Foto: Subaru
Konceptna impreza najavlja prihod nove generacije japonske ikone. Foto: Subaru

Japonski Subaru, ki je podružnica industrijskega konglomerata Fuji Heavy Industries (FHI), na domačem avtomobilskem salonu v Tokiu predstavlja koncept petvratne impreze.
Gre za oblikovalsko zasnovo, ki najavlja novo generacijo Subarujevega modela impreza. To bo prvi model povsem nove generacije vozil znamke Subaru, ki so jo pri FHI-ju najavili leta 2014. Serijsko imprezo lahko pričakujemo leta 2016.
Konceptna impreza, vstopni Subarujev model, nakazuje nove oblikovalske prvine, ki jih bodo v prihodnosti dobili tudi drugi modeli japonske avtomobilske znamke. Impreza je hkrati ključni model omenjenega načrta, ki predvideva kompletno novo generacijo aktualnih modelov do leta 2020, vključno s povsem novimi modeli.
Novi načrti prinašajo manjšo maso
Osrednji del načrta je standardizacija povsem nove oblike, po kateri bodo izdelovali vse modele, od impreze do outbacka. Pri Subaruju najavljajo, da bodo z novo obliko krepko zmanjšali maso vozil, a ne na račun varnosti in trdnosti karoserije.
Če bo serijski model podoben konceptu, bo novinec bolj konvencionalen kot trenutna impreza. Oblikovalske posebnosti "mišičastega" koncepta so nova motorna maska z velikimi odprtinami za zrak, močno razširjeni koloteki, spojler na zadku in tridimenzionalni elementi na prednjem stranskem in zadnjem delu vozila. Petvratni konceptni avtomobil v dolžino meri 4,4 metra, v širino 1,88 metra in v višino 1,44 metra. Medosna razdalja meri 2,67 metra.
Pričakuje se, da bodo za novo generacijo impreze razvili tudi povsem nove pogonske agregate z možnostjo izklopa posameznih valjev v prid nižje porabe goriva.