Concept A napoveduje obliko nove generacije kompaktnih mercedesov. Foto: Mercedes-Benz
Concept A napoveduje obliko nove generacije kompaktnih mercedesov. Foto: Mercedes-Benz

Concept A napoveduje novo limuzino razreda AQ in s tem tudi novo generacijo razredov A, B in CLA. Če bodo v Stuttgartu na serijske modele prenesli večino lastnosti te študije, bomo na cesti kmalu priča velikim spremembam.

Z novo obliko
Največji odmik od sedanjega razreda A in CLA se kaže spredaj, kjer vidimo privlačno masko “Panamericana”, ki je povzeta po Mercedesovih legendarnih dirkalnikih in je bila do zdaj namenjena le bolj dinamičnim hišnim modelom. Poleg tega mu je Lešnik namenil tudi trikotne sprednje žaromete, ki jih krasijo vijoličasti elementi. Zato, da bi odsevala vijoličasto barvo, je mrežna struktura v žarometih odeta v ultravijolično barvo, bila pa je izpostavljena ultravijolični svetlobi. Spodnji del odbijača krasi velika odprtina za dovod zraka z opazno obrobo.

Boka avtomobila označujejo gladke površine v z majhnima zunanjima ogledaloma in vratnimi kljukami, ki so poravnane s karoserijo ter poudarjeni blatniki, ki gostijo 20-palčna kolesa. Zadek malce bolj spominja na obstoječi razred CLA, pri čemer ga označujejo ostrejše linije z velikimi trikotnimi lučmi, ki se širijo proti registrski tablici.

Pri Mercedesu ob tem poudarjajo, da limuzinski koncept naznanja konec kriznega obdobja in predstavlja nov mejnik oblikovalskega jezika Sensual Purity in z njim novo obdobje hišnega oblikovanja.