Za prometno manj obremenjene površine. Foto:
Za prometno manj obremenjene površine. Foto:
Manj zastajanja vode in s tem povezanih težav.
Potrebni sta visokotlačno čiščenje in sesanje.

Prepustni beton sicer ni novost, a se do zdaj ni uporabljal kot površinski element. Na novo razvita mešanica kljubuje vsem vplivom, ki so to do zdaj onemogočali, in prinaša kopico prednosti. Glavni namen uporabe prepustnega betona je zmanjšanje neprepustnih površin v urbanih okoljih, na katerih voda zastaja in povzroča težave v prometu ter hkrati močno posega v naravno kroženje vode.

Topmix Permeable navdušuje tudi s številkami. V prvi minuti skozi kvadratni meter poroznega betona pot v tla ali odvod najde kar štiri tisoč litrov vode. Povprečna prepustnost znaša šeststo litrov vode na kvadratni meter.

Možnosti uporabe prepustnega betona

Tovrstno površino bo mogoče zaslediti na parkirnih površinah, pločnikih in kolesarskih stezah, terasah, določenih športnih površinah ter tudi na cestnih površinah v območjih z nižjo gostoto prometa. Zaradi svojih lastnosti pa ni primerna za ceste z gostim prometom in ceste, kjer je veliko tovornega prometa. Uporaba je mogoča tudi na področjih, kjer so tla neprepustna. Podjetje ponuja možnost gradnje površine z vmesnim slojem, ki vsebuje sistem za odvajanje tekočine v preostalo odvodno infrastrukturo.

Po besedah proizvajalca je beton mogoče v celoti reciklirati. Zaradi prepustnosti zmanjšuje vpliv urbanih površin na naravno kroženje vode, saj lahko voda neovirano pronica v prst in podtalnico. Prepustni beton tudi uspešno filtrira vodo, kar je dobrodošlo predvsem na parkiriščih, kjer se pojavljajo tudi vozila, ki puščajo tekočine. Motorna olja in drugi onesnaževalci naj bi ostali ujeti v sloju pod betonom.

Zaradi same strukture se tovrstne površine občutno manj segrevajo kot denimo asfaltirane. Prav tako k nižjemu segrevanju prispeva evaporacija vode iz nižjih plasti.

Tveganja in vzdrževanje

Že na običajnih asfaltiranih cestnih površinah led povzroča večje in manjše poškodbe. Čeprav Tarmac trdi, da ima njihov izdelek odlično odpornost proti zmrzovanju, bi tvorjenje ledu pod prepustno površino uničilo celoten sistem. Bojazen, da bi voda izpirala spodnje plasti in tako prinašala dodatna tveganja za nastanek poškodb, naj bi bila odveč, saj je v ponudbi tudi različica, kjer se voda ne steka v tla, temveč skozi prepustno plast v odvodne sisteme.

Za zagotavljanje optimalnega odvajanja tekočin je treba površine redno visokotlačno čistiti in sesati. Čeprav je površina primerna tudi za pometanje s specializiranimi vozili ali stroji, se to odsvetuje, saj lahko v samo strukturo betona zanese manjše delce, ki ovirajo prepustnost.