Prve sisteme naj bi v serijske avtomobile pri Toyoti vgradili leta 2020. Foto: Toyota
Prve sisteme naj bi v serijske avtomobile pri Toyoti vgradili leta 2020. Foto: Toyota

Toyota bo na sejmu zabavne elektronike (CES) januarja v Las Vegasu v ZDA predstavila novi visoko natančni sistem mapiranja poti, ki ga bodo v prihodnosti uporabljali za svoja samodejna vozila.
Toyotini serijski modeli avtomobilov bodo s pomočjo vgrajenega sistema, ki ga sestavljajo kamere in GPS-sistem, zbirali podatke in slike, ki jih bodo posredovali v velike zbirne informacijske centre. Tam bodo zbrane informacije samodejno združili v celovite podatke in proizvedli izjemno natančne zemljevide za številne ceste po vsem svetu.
Povedano drugače, Toyota bo svoje prihodnje serijske avtomobile spremenila v floto "Google street view" avtomobilov, ki bodo zbirali informacije, nujne za delovanje prihodnjih avtonomnih vozil.
Cenejše zbiranje podatkov
Podatke v nasprotju z Googlom ne bodo zbirali le iz enega vozila, ampak iz več vozil in tako, kot pravijo, ustvarili popolne zemljevide. Pri Toyoti trdijo, da je mapiranje tako natančno, da ne dovoljuje odstopanj, večjih od petih centimetrov. Japonci pravijo tudi, da je njihov sistem poleg tega, da je učinkovitejši, tudi veliko cenejši od konkurenčnih sistemov, kjer so za risanje in izdelavo zemljevidov uporabili sistem 3D-skenerjev.
Avtomatizirana vozila bodo morala natančno prepoznati in razumevati cestno-prometna pravila, kot je omejitev hitrosti, signalizacija, prepoznavati bodo morala robnike in druge cestne posebnosti. Pri snemanju s 3D-skenerji je treba dodatne informacije, kot so robniki, urejati ročno, Toyotin sistem pa tovrstne podatke obdeluje samodejno.