Toyota prius plug-in hybrid bo na prodaj proti koncu leta 2016. Foto: Toyota
Toyota prius plug-in hybrid bo na prodaj proti koncu leta 2016. Foto: Toyota

Toyota je po novi generaciji priusa s klasičnim hibridnim pogonskim sklopom na avtomobilskem salonu v New Yorku predstavila še priključni hibrid, ki v povprečju porabi 1,4 litra bencina na 100 kilometrov poti.
Toyota je prvega priusa v različici priključnega hibrida predstavila leta 2011 na avtomobilskem salonu v Frankfurtu. Ponudila ga je v kombinacija 1,8-litrskega bencinskega motorja z notranjim zgorevanjem s 73 kilovati moči in električnega motorja s 60 kilovati moči, skupaj pa proizvedeta 100 kilovatov moči. Polna, 4,4-kWh litij-ionska baterija omogoča do 25 kilometrov vožnje samo na elektriko. Pri kombinaciji hibridnega in električnega načina vožnje je povprečna poraba 2,1 litra goriva na 100 kilometrov, izpust CO2 pa 49 gramov na kilometer, kar je 45 odstotkov bolje kot pri klasičnem priusu.
Novinec krepko boljši
V priključni hibrid nove generacije je vgrajena druga generacija Toyotine revolucionarne tehnologije PHEV (Plug-in Hybrid Electric Vehicle), ki ima dvakrat večjo avtonomijo, moč in višjo hitrost v električnem načinu vožnje.

Nova generacija priključnega hibrida Toyote prius ima večjo litij-ionsko baterijo s kapaciteto 8,8 kWh in dvakrat večji doseg na elektriko, okoli 50 kilometrov. Vožnja na elektriko je mogoča do hitrosti 135 km/h, oziroma 50 km/h bolje kot pri predhodniku. Povprečna poraba goriva v mešanem ciklu je 1,4 litra na 100 kilometrov. Izpusti CO2 so 32 gramov na kilometer poti.
Toyota je novemu priusu namenila dvojni sistem elektromotorja/generatorja, ki ustvarja večji navor in istočasno uporablja elektromotor in generator, kar izboljšuje pospešek in dinamiko vožnje. Ko se baterija toliko izprazni, da električni način ni več mogoč, vozilo deluje kot standardni prius nove generacije. Skupni doseg bencinskega in elektromotorja je 965 kilometrov.
Kljub večji kapaciteti baterije se ta na standardni hišni 230-voltni vtičnici napolni v dveh urah in 20 minutah. Priključni hibrid bo na prodaj v tretjem četrtletju leta.
Plug-ini oz. priključni hibridi imajo velik prodajni potencial, tudi v Evropi. Analitiki ocenjujejo, da bo prodaja priključnih hibridov v Evropi že leta 2019 višja od klasičnih hibridov.