Povsem novi ford mustang je serijsko opremljen z osmimi varnostnimi blazinami. Foto: Ford
Povsem novi ford mustang je serijsko opremljen z osmimi varnostnimi blazinami. Foto: Ford

Ameriški zvezni urad za prometno varnost (NHTSA) ocenjuje, da so sprednje varnostne blazine do leta 2012 rešile 42.856 življenj. Pri Fordu so se tudi zato odločili, da v mustanga vgradijo inovativno varnostno blazino za zaščito kolen.
Odkar so jih prvič uporabili pred več kot tremi desetletji, imajo varnostne blazine zasluge za več deset tisoč ohranjenih življenj. Predstavljajo tudi ključen element za oblikovalce, ki jih morajo vgraditi v vozila.
Ford je mustanga opremil z novo vrsto varnostne blazine za zaščito kolen, ki je namesto v armaturno ploščo vgrajena v pokrov predala pred sovoznikom, zato ima sovoznik na voljo znatno več prostora, da lahko pretegne noge. Namesto blazine iz blaga nova tehnologija uporablja inovativno zasnovo, s pomočjo kalupa izdelano iz plastike in vstavljeno med zunanjo in notranjo površino pokrova predala pred sovoznikom.
Manjše mere in manjša teža
Varnostna blazina v predalu meri 46 centimetrov v dolžino in 28 centimetrov v širino, tehta pa za 65 odstotkov manj od običajne varnostne blazine za zaščito kolena. Pri proizvajalcu vozil trdijo, da kljub temu nič ne zaostaja pri zaščiti. Ob morebitnem trčenju droben plinski generator v pokrovu predala napihne blazino v samo 20 milisekundah in pri tem potisne zunanji del pokrova navzven, da zaščiti nogo. Prihranek pri teži pomaga varčevati z gorivom, za inovacijo pa je bilo doslej odobrenih 23 patentov.
"To je povsem nov način razmišljanja o varnostnih blazinah. Vrnili smo se k skicirki in med letom preizkusili na stotine prototipov, da smo zagotovili ustrezno rešitev," pravi Sean West, vodja oddelka za varnostne sisteme pri Fordu. Dodaja, da so s to zasnovo lahko v enem samem delu združili funkcije dveh ločenih delov in tako prihranili prostor, zmanjšali težo ter privarčevali pri komponentah. Armaturna plošča je zato pomaknjena naprej in zagotavlja več prostora za sovoznika.
"Naša varnostna blazina v pokrovu predala pred sovoznikom odpira številne nove možnosti za varnostne blazine iz brizgane plastike in morda predstavlja le obetaven začetek," je še dodal West.