Prototipno vozilo s štirimi kolesnimi električnimi motorji zmore 440 kilovatov (598 KM) in pošastnih 6.000 Nm navora. Foto: Elaphe
Prototipno vozilo s štirimi kolesnimi električnimi motorji zmore 440 kilovatov (598 KM) in pošastnih 6.000 Nm navora. Foto: Elaphe

Visokotehnološko podjetje iz Ljubljane razvija in dobavlja električne pogonske sisteme za električna vozila, njihov delujoči prototip pa naj bi bil po njihovih podatkih najzmogljivejši avtomobil s kolesnimi električnimi motorji na svetu.

Gre za predelni BMW X6 prve generacije, ki ima v kolesa vgrajene 4 električne motorje Elaphe L-type. Ti skupaj proizvedejo 440 kilovatov moči (598 KM) in 6.000 Nm navora. To vozilu, ki tehta 2.390 kilogramov, omogoča pospešek od 0 do 100 kilometrov na uro v manj kot 4,9 sekunde, s čimer je najzmogljivejši demonstrator kolesne pogonske tehnologije na svetu.

Elaphov pogonski sistem med drugim zagotavlja nižje težišče in idealno razporeditev teže, s čimer lahko velik luksuzni športni terenec v ovinkih ustvari do 1,08 G stranskega pospeška, kar ga postavlja ob bok superšportnim avtomobilom, kot so ferrari 599 GTB fiorano, porsche 911 GT3 RS in mclaren 650 S spider.

Z demonstracijskim testnim vozilom želi Elaphe pokazati praktično vrednost in uporabnost svojega sistema na terenu, s končnim ciljem snovalcem električnih vozil ponuditi visokozmogljiv, energijsko varčen in kompakten električni pogon, ki je pripravljen na serijsko proizvodnjo in vgradnjo v naslednjo generacijo električnih vozil višjega razreda.

Podjetje trenutno intenzivno vlaga v razvoj in zmogljivosti za proizvodnjo električnih motorjev, pri čemer je lani od Evropske komisije prejelo več kot milijon evrov za sofinanciranje komercializacije inovativnega kolesnega motorja.