Cena za eFOLDi, ki je prejel nagrado za najboljšo britansko inovacijo, je okoli 1.000 evrov. Denar za začetek proizvodnje zbirajo na Kickstarterju. Foto: eFoldi
Cena za eFOLDi, ki je prejel nagrado za najboljšo britansko inovacijo, je okoli 1.000 evrov. Denar za začetek proizvodnje zbirajo na Kickstarterju. Foto: eFoldi

Električni skuterji, ki spreminjajo obliko, niso nič novega, a je električni skuter eFOLDi vseeno poseben. Lahko se spremeni v priročen stol za počitek, električno vozilo ali kovček.
Izumitelji vsak dan ponujajo najrazličnejša večopravilna vozila, ki naj bi izboljšala urbani transport. Mlada inovativna ekipa iz Londona je predstavila električni skuter eFoldi, ki se lahko spremeni v priročen stol, električno vozilo ali kovček, ki ga lahko pospravimo v avto ali pa vzamemo s seboj na vlak ali letalo.
Avtorica vozila Jianmin Wang je navdih za eFOLDi dobila, ko si je zlomila kost v nogi. Boleča izkušnja jo je prisilila v razmišljanje, kako bi si olajšala življenje. Kot nekdanja inženirka za naprave pri kitajski akrobatski cirkuški skupini je izdelala zložljivi mehanizem za električni skuter.
Skuter se lahko premika z različno hitrostjo, do 6 km/h, ko ga uporabljamo za potrebe mobilnosti, in do 20 km/h, ko ga uporabljamo v rekreativne namene. Ko ni v uporabi, se lahko zloži in se uporablja kot kovček. Če dolgo čakamo na avtobusni postaji ali na letališču, ga lahko spremenimo v udoben stol.
Doseg od šest do 30 kilometrov
Okvir je izdelan iz aluminija in jekla. Skupna masa je 19 kilogramov, snovalci vozila pa pravijo, da je na testih vzdržal maso do 150 kilogramov, čeprav priporočajo, da je najvišja priporočena teža 100 kilogramov. To pomeni, da se lahko na električnem skuterju prevaža večina ljudi. Kolesa so dovolj velika, da omogočajo udoben prevoz.
Skuter bo na voljo z dvema različno velikima baterija. Šibkejša omogoča vožnjo na razdalji od šest do 10 kilometrov, napolni pa se jo v uri in pol. Zmogljivejša baterija omogoča avtonomijo od 20 do 30 kilometrov, napolni pa se v štirih urah in pol. Obe bateriji omogočata polnjenje na hišni vtičnici ali večjih polnilnih postajah.