Poraba goriva z novim 6,0-litrskim dvanajstvaljnikom bo v primerjavi z Volkswagnovim 6,3-litrskim motorjem V12 nižja za okoli 30 odstotkov. Foto: Volkswagen
Poraba goriva z novim 6,0-litrskim dvanajstvaljnikom bo v primerjavi z Volkswagnovim 6,3-litrskim motorjem V12 nižja za okoli 30 odstotkov. Foto: Volkswagen

Volkswagen je letošnji Dunajski mednarodni simpozij za pogonske motorje izkoristil za predstavitev novega zmogljivega agregata, ki ga bodo vgrajevali v najprestižnejše modele koncerna Volkswagen.
Gre za 6,0-litrski dvanajstvaljni prisilno polnjeni motor z direktnim vbrizgom, ki ga bodo vgrajevali v modele, narejene na MLB-platformi koncerna Volkswagen, namenjeni večjim vozilom. MLB-platforma je namenjena vzdolžno vgrajenim motorjem, ki jih bodo vgrajevali v športna vozila, luksuzne limuzine in športne terence.
Poraba okoli 11 litrov na 100 kilometrov
Friedrich Eichler, Volkswagnov vodja razvoja pogonskih enot, je izdal nekaj podrobnosti o novem pogonskem agregatu z oznako W-12 TSI. Dvanajstvaljnik bo že prihodnje leto poganjal bentleyja bentaygo, pozneje pa še novo generacijo Audijeve zastavonoše, modela A8, in težko pričakovano novo generacijo Volkswagnove križarke phaetona. Pri koncernu VW bodo zmogljiv pogonski agregat namenili še bentley continentalu in flying spuru. Namiguje se, da bo vgrajen tudi v model Q7, namenjen ameriškemu trgu.
Aktualni model A8 poganja atmosferski 6,3-litrski V12 agregat z direktnim vbrizgom. Pri novem motorju V12 bodo združili direktni vbrizg in turbopolnilnik. Pri Volkswagnu izpostavljajo, da bo to najbolj ekonomični dvanastvaljni pogonski motor v segmentu luksuznih vozil, saj kombinira tehnologijo start/stop in sistem izklapljanja valjev.
6,0-litrski motor bo razvil 447 kilovatov moči in 900 Nm navora. Kot v kratkem sporočilu za javnost navajajo Nemci, bo poraba goriva v A8 v povprečju okoli 11 litrov na 100 kilometrov poti, kar je skoraj 30 odstotkov bolje kot pri 6,3-litrskem dvanajstvaljniku, ki je bil premierno predstavljen v prvi generaciji volkswagen phaetona leta 2002.