Nova konceptna avtomobila napovedujeta novo serijo 40, s čimer pri Volvu napovedujejo uresničitev načrtov po prodaji 800.000 vozil letno, kar je 300.000 več, kot so jih prodali lani. Foto: Volvo
Nova konceptna avtomobila napovedujeta novo serijo 40, s čimer pri Volvu napovedujejo uresničitev načrtov po prodaji 800.000 vozil letno, kar je 300.000 več, kot so jih prodali lani. Foto: Volvo

Volvo pripravlja nove modele serije 40, ki jih bo izdeloval na popolnoma novi platformi. CMA-arhitektura bo omogočala proizvodnjo dizelskih in bencinskih modelov kot tudi priključnih hibridov in povsem električnih modelov. V ta namen je predstavil dva koncepta 40.1 in 40.2.
Volvo je s konceptnima voziloma volvo 40.1 concept in volvo 40.2 concept najavil prihod kompaktnega križanca XC40 in novo generacijo modelov V40, V40 cross country in limuzinskega modela S40.

Posel bodo dobili Belgijci
Novinca bodo izdelovali na novi prilagodljivi platformi CMA, ki so jo razvili skupaj s kitajskim lastnikom, podjetjem Geely. Prvi model, ki ga bodo predstavili, bo XC40, s katerim bodo na trgu konkurirali BMW-ju X1 in audiju Q3. Proizvodnja se bo začela leta 2017, izdelovali pa ga bodo v tovarni v Gentu v Belgiji. Z modelom V40 se bodo zoperstavili BMW-ju serije 1 in audiju A3, zelo verjetna pa je tudi proizvodnja konkurenta prihodnje limuzine BMW serije 1, saj naj bi Volvo ponudil limuzinski model S40. "Z novo serijo 40 bomo utrdili naš položaj na trgu in izboljšali prodajo. To je segment, ki raste," pravi vodja Volva Hakan Samuelsson, ki je spregovoril tudi o električnem pogonu: "Naš električni program vključuje tako izdelavo priključnega hibrida kot popolnoma električnega avtomobila."
Samuelsson ni želel razkriti, kdaj bodo nared novi modeli, ki jih bodo proizvajali na CMA-platformi. Pri Volvu so poudarili, da poudarek namenjajo povezljivosti, veliki novosti pa bosta digitalni ključ in paket varnostnih asistenčnih pomagal, ki jih sicer ponujajo v večjih in prestižnejših serijah 60 in 90.