Pri Volvu so prepričani, da bodo samovozeči avtomobili že kmalu postali del našega vsakdana, zato so v Los Angelesu predstavili koncept potovalnega prostora samovozečega avtomobila. Foto: Volvo
Pri Volvu so prepričani, da bodo samovozeči avtomobili že kmalu postali del našega vsakdana, zato so v Los Angelesu predstavili koncept potovalnega prostora samovozečega avtomobila. Foto: Volvo

Volvo v Kaliforniji razkriva, kako bodo urejene potovalne kabine samovozečih avtomobilov. Nekatere rešitve, ki jih prikazujejo v Los Angelesu, naj bi videli v novi generaciji prestižnega modela S90.
Volvo je koncept potovalne kabine poimenoval s številko 26, ki predstavlja število minut, ki naj bi jih v povprečju ljudje porabili za pot v službo. Vsaj tako ugotavljajo v raziskavah, potrjujejo pri Volvu, kjer so prepričani, da bodo v prihodnosti, ko bodo po cestah vozili avtomobili z avtopiloti, ljudje lahko izbirali ali bodo vozili sami ali bodo čas v avtomobilu zapolnili na drugačen način.

Voznikov prostor se spremeni v počivalnik
Ključni del koncepta 26 je voznikovo okolje, natančneje patentiran sedež, ki se prilagaja trem različnim načinom delovanja vozila. Ko voznik vozi sam in drži volan, je sedež enak vsem drugim sedežem, ko pa se vklopi avtopilot, pa se volan pomakne v armaturno ploščo in ustvari dodaten prostor. Noge niso več pokrčene, ampak počivajo na počivalniku, velik zaslon na mostu med prednjima sedežema vozniku služi kot delovno orodje ali pa za ogled najljubšega filma. Vodja notranjega oblikovanja pri Volvu Tisha Johnson pravi, da so veliko časa namenili preučevanju, kaj ljudje počnejo v avtomobilih, zato so voznikovo okolje oblikovali tako, da bi ob samodejni vožnji lahko počel kar največ različnih stvari.
Voznik delovanje avtopilota vklopi z držanjem stikal na volanskem obroču. Po aktivaciji na zaslonu voznik opazuje odštevanje do trenutka, ko nadzor nad vozilom prevzame avtopilot. Avtopilot v načinu samodejne vožnje voznika ves čas opozarja, kaj namerava narediti, recimo prehiteti drugo vozilo, v vsakem trenutku pa lahko nadzor nad vozilom ponovno prevzame voznik sam. "To je odločilnega pomena za zaupanje," pojasnjuje Johnsonova.