Pri Volvu poudarjajo, da je večina poslovnežev na odgovornih mestih v vozilih sopotnikov, zato so se osredotočili na to, da bi zagotovili čim večje udobje na sedežih za voznikom. Foto: Volvo
Pri Volvu poudarjajo, da je večina poslovnežev na odgovornih mestih v vozilih sopotnikov, zato so se osredotočili na to, da bi zagotovili čim večje udobje na sedežih za voznikom. Foto: Volvo

Volvo je na avtomobilskem salonu v Šanghaju na Kitajskem pokazal model XC90 s konceptnim dodatkom lounge console, namenjenim ljudem iz visoke družbe.

Z ultra luksuznim konceptom potovalne kabine, poimenovanim lounge console, so Švedi želeli pokazati, da bi bilo lahko tudi potovanje v avtomobilu enako potovanju v prvem razredu v letalu.

Pri Volvu so za čim večje udobje potnikov v drugi sedežni vrsti nove generacije velikega športnega terenca XC90 odstranili sopotnikov sedež v prvi vrsti in tako ustvarili razkošje prostora in vgradnjo novih naprav ter uporabnih predmetov.

Sedež v drugi vrsti lahko s pomočjo elektrike spremeni hrbtni naklon in postane udoben počivalnik, potniku je namenjena velika delavna miza, ki jo je mogoče razpreti, v njej pa sta skrita ogledalo in pladenj za nakit, mejkap oziroma druge pripomočke za osebno higieno. Ko se miza zavrti za 90 stopinj, se pred potnikom pojavi velik 17-palčni multimedijski zaslon. Pod oblazinjenim počivalnikom za noge sta predal za shranjevanje čevljev in škatla s ključavnico, ki je majhen trezor. XC90 je lahko tako prostor za opravljanje pisarniških storitev ali mesto za počitek.

Za zdaj le koncept
"Z odstranitvijo sedeža smo ustvarili odprt prostor, ki dramatično spreminja tako obliko potniške kabine kot tudi odpira številne nove ideje in možnosti," je dejal podpredsednik oddelka za oblikovanje pri Volvu Thomas Ingenlath.

Lounge console je rezultat etnografske raziskave, ki je bila narejena za potrebe ljudi iz visoke družbe, pravijo pri Volvu. Švedi za zdaj ne omenjajo, da bi lahko konceptni izdelek postal del standardne ponudbe v XC90, ne zanikajo pa, da bi lahko to postal, še posebej, če bodo Kitajci zanj pokazali veliko zanimanje.