Električni motocikel je prirejen za premagovanje večjih razdalj. Foto: STORM Eindhoven
Električni motocikel je prirejen za premagovanje večjih razdalj. Foto: STORM Eindhoven

Nizozemski študenti so sestavili popolnoma električni motocikel, s katerim želijo v 80 dneh prepotovati pot okoli sveta v razdalji 40 tisoč kilometrov.

Pri ekipi STORM Eindhoven pravijo, da je na trgu že veliko električnih motociklov, a trdijo, da ni nobeden zmožen z enim polnjenjem baterije prevoziti tako dolge poti, kot je to sposoben njihov električni motocikel, ki je primeren za premagovanje velikih razdalj.

Hitra menjava baterije
Da bi v 80 dneh prepotovali 40 tisoč kilometrov, je ekipa, ki jo sestavljajo študenti z univerze za tehnologijo v Eindhovnu, so izračunali, da morajo baterije zadostovati za pot 380 kilometrov z enim polnjenjem. Motocikel se lahko hkrati pohvali z inovativnim modularnim baterijskim paketom s kapaciteto 28,5 kWh, ki voznikom omogoča, da v nekaj minutah zamenjajo baterije. Za krajše poti pa se lahko uporabi le del baterijskega paketa, s tem pa je motocikel lažji in vodljivejši.
Za pogon motocikla je zadolžen elektromotor Emrax 228, ki je delo slovenskega podjetja Enstroj. Največja moč motorja je 35 kilovatov in zmore 140 Nm navora. Moč se na cesto prenaša s pomočjo dvostopenjskega planetarnega gonila. Pospešek od 0 do 100 km/h naj bi bil manj kot pet sekund, najvišja hitrost, ki jo doseže 160 kilogramov težek motocikel, je 160 km/h.