Da bi dobili predstavo o ožičenju avtomobila, so pri Bentleyu ponudili skico športnega terenca bentayge, ki ponuja nazoren prikaz kablov v
Da bi dobili predstavo o ožičenju avtomobila, so pri Bentleyu ponudili skico športnega terenca bentayge, ki ponuja nazoren prikaz kablov v "drobovju" vozila. Foto: Bentley

Bentley bentayga, najdražje in najhitrejše športno terensko vozilo, je bil javnosti razkrit leta 2015, letos pa ga bodo začeli uradno prodajati. Betayga ni posebna samo zaradi zmogljivega motorja in luksuza, ampak tudi zaradi napredne tehnologije, ki so jo vgradili v njeno "drobovje."
Bentayga ima dolg seznam naprednih tehnologij: sistem "night vision", ki ponoči vozniku omogoča prepoznavanje objektov v temi, prilagodljivi radarski tempomat, ima dvanajst parkirnih tipal in šest kamer, ki omogočajo 360 stopinjski pogled na okolico vozila, ima dodatni elektronski sistem stabilizacije vozila, aktiven sistem za zaščito proti prevračanju, višino podvozja je mogoče prilagajati vozni podlagi ... Poleg tega ima veliko LED-komponent, ne samo na zunanjosti, tudi v potovalni kabini in prtljažniku, vključno z ambientalno osvetlitvijo. Na seznamu opreme je tudi hladilnik kot tudi visoko zmogljivi avdiosistem z 18 zvočniki.
Ti kompleksni sistemi napajanja morajo biti med seboj usklajeni. Avtomobil je opremljen z 90 osrednjimi enotami, ki med seboj komunicirajo po lokalni mreži. Delovanje je podobno osrednjemu živčnemu sistemu človeka. Možgani vozila so sistem, ki ima 100 milijonov vrstic kode. Sistem upravlja vse vitalne komponente v avtomobilu, od opozorila na neuporabo varnostnega pasu do bolj zapletenih sistemov nadzora stabilnosti.
Vsi našteti sistemi so povezani s kabli. Če bi vse kable, ki so vgrajeni v bentley bentaygo, položili na tehtnico, bi videli, da tehtajo 50 kilogramov.