Stephen King je sicer najbolj znan po svojih srhljivkah, vendar pa piše tudi stripe, kriminalke, znanstveno fantastiko in kratke zgodbe. Foto: EPA
Stephen King je sicer najbolj znan po svojih srhljivkah, vendar pa piše tudi stripe, kriminalke, znanstveno fantastiko in kratke zgodbe. Foto: EPA

King je roman postavil nekaj let v prihodnost, v leto 1979. Sramežljiva najstnica Carrie, ki odkrije svoje telekinetične sposobnosti, se na maturantskem plesu kruto maščuje sošolcem za vsa zbadanja in posmehovanja, nato pa ji nadnaravne moči omogočijo, da se znese še nad celotnim mestom.

Roman je izšel v nakladi 30.000 izvodov, dolga leta pa so ga številne šole uvrščale na seznam prepovedanih knjig. Carrie je večkrat zaživela tudi na filmskih platnih, prvič že dve leti po izidu. Režiser Brian De Palma je že leta 1976 posnel kultni film, v katerem sta zaigrali Sissy Spacek v vlogi sramežljive Carrie in Piper Laurie kot Carrieina posesivna in dominantna mama. Zgodbo so prenesli tudi na Broadway, posneli še nadaljevanje filma in televizijskih film, lani so posneli še novo različico prvotnega filma. V glavnih vlogah sta zaigrali Chloë Grace Moretz in Julianne Moore, film pa so kritiki raztrgali.

Ob 40. obletnici romana je King v Guardianu objavil odlomek iz svoje knjige On Writing: A Memoir of the Craft and his Introduction to Carrie, v katerem piše o nastanku Carrie. "Ko je moj brat Dave hodil na kolidž, je poleti delal kot hišnik, neko poletje pa sem tam nekaj časa delal tudi sam. Eden bi moral očistiti madeže na stenah v dekliških tuših. Opazil sem, da imajo ženski tuši drugače od moških kromirane U-obročke in rožnate plastične zavese. Tega prizora sem se spomnil nekega dne, ko sem pozneje delal v pralnici, in pred očmi se mi je odvrtel začetni prizor zgodbe: dekleta se umivajo v tuših, v katerih ni zaves ali zasebnosti. In potem ena od deklet dobi menstruacijo. Sama ne ve, kaj se dogaja, druga dekleta, ki so zgrožena, hkrati pa jih vse skupaj zabava, jo napadejo s kupom straniščnega papirja. Dekle začne vpiti. Vsa tista kri!"

Že nekaj let pred prizorom v pralnici je King bral v reviji Life o telekinezi, torej o sposobnosti premikanja predmetov z mislimi. Kot piše, je bila v članku predstavljena ideja, da bi to sposobnost lahko imeli mladi, predvsem mlade ženske v zgodnjem obdobju mladosti, nekje okoli časa prve menstruacije.

"Puf! Dve nepovezani ideji, najstniška krutost in telekineza, sta se združili in dobil sem idejo," se spominja King. "Še preden sem napisal dve strani, so se začeli vmešavati moji lastni duhovi: duhova dveh mrtvih deklet, ki sta se sčasoma združili in postali Carrie White. Eno bom poimenoval Tina White, druga pa je bila Sandra Irving."

Kot pojasnjuje pisatelj, sta s Tino obiskovala isto osnovno šolo. Veljala je za črno ovco njihovega razreda, glavni razlog za to pa je bilo dejstvo, da je bila vsak dan oblečena v ista oblačila. Drugo dekle je živelo blizu Kingovega doma. "Gospa Irving me je nekega dne najela, da bi ji pomagal premakniti pohištvo. Bil sem pretresen ob velikem razpelu, ki je viselo v dnevni sobi nad kavčem. Če bi tak gigantičen predmet padel nanju, ko bi gledala TV, bi tisti, na kogar bi padel križ, skoraj gotovo umrl," piše.

Prvi osnutek zgodbe o Carrie je obsegal tri strani z enojnim razmikom, ki pa ga je raztrgal. Ko se je naslednji večer vrnil domov, je tam našel ženo Tabby, ki je imela v rokah tri zmečkane liste. Oprezala je za njim, ko je praznil smeti, vzela zmečkane liste, odstranila cigaretni pepel, jih poravnala in prebrala. "Hotela je, da nadaljujem. Hotela je izvedeti celotno zgodbo."

Eden najuspešnejših piscev je še vedno dejaven
King velja za enega najuspešnejših pisateljev srhljivk, za svoje delo pa je prejel tudi številne knjižne nagrade. Po svetu je bilo prodanih več kot 350 milijonov izvodov njegovih knjig, številne so doživele tudi filmske in gledališke uprizoritve. Doslej se je podpisal pod 50 romanov, pod sedmimi se je podpisal s psevdonimom Richard Bachmann, napisal pa je tudi več kot 200 kratkih zgodb in 5 neleposlovnih del. Leta 1999 je bil King hudo poškodovan v prometni nesreči, v kateri ga je podrl voznik kombija. Po več operacijah je sprva napovedal, da ne bo več pisal, a mu pisateljska žilica ni dovolila umika. Junija lani je v pogovoru z oboževalci razkril, da je na polovici pisanja najnovejšega romana, ki nosi naslov Revival.

Spodaj si lahko pogledate napovednik za različici filma Carrie iz leta 1976 in 2013.

Carrie (1976)

Carrie (2013)