John Travolta je včasih veljal za enega najbolj zaželenih igralcev in moških. Foto: EPA
John Travolta je včasih veljal za enega najbolj zaželenih igralcev in moških. Foto: EPA
Igralec je leta 1985 zaplesal z britansko princeso Diano. Pokojna princesa je takrat s svojim možem, princem Charlesom, obiskala Belo hišo, kjer ju je gostil ameriški predsednik Ronald Reagan in njegova žena Nancy. Prav ta pa je Travolto nagovorila, da je pristopil do princese in jo povabil na ples. Foto: EPA
John je tudi pilot, v lasti pa ima letalo boeing 707. Foto: EPA

John Travolta se je rodil 18. februarja 1954 v New Yorku, bil je najmlajši med šestimi otroki. Tako kot Johna je igra zanimala tudi njegove brate in sestre, ki so se redno prijavljali na avdicije in dobivali manjše vloge v gledališčih in televizijskih serijah.

Prvi večji mejnik za Johna je bila grozljivka Carrie (1976), posneta po romanu Stephena Kinga, v kateri je dobil vlogo Billyja Nolana, tej pa sta sledili legendarni uspešnici Vročica sobotne noči (1977) in Briljantina (1978), kjer je še dodatno izpilil lik Vincenta Barbarina - domišljavega Američana z italijanskimi koreninami, ki ga je upodobil v seriji Welcome Back, Kotter.

Po začetnem uspehu je prišlo zatišje. Travolta je zaigral v nekaj manj uspešnih filmih, nato pa se je med zvezde vrnil s komedijami Poglej, kdo se oglaša leta 1989. Med igralci se je uveljavil šele z vlogo Vincenta Vege v danes kultnem filmu Šund (1994) režiserja Quentina Tarantina, ki mu je prinesla tudi drugo nominacijo za oskarja (prvič je bil nominiran za vlogo v filmu Vročica sobotne noči). Sledili so filmi Kdo bo koga (1995), Tako je ljubka (1997), Noro mesto (1997), Brez obraza (1997), Osnovne barve (1998) in Generalova hči (1999).

Kot dosleden scientolog je John želel leta 2000 na velika platna preliti zgodbo L. Rona Hubbarda z naslovom Battlefield Earth. Veliki studii so ga zavrnili, projekt pa je neodvisno podjetje Franchise Pictures pognal v bankrot. V naslednjih desetih letih je Travolta, z izjemo muzikala Lak za lase leta 2007, snemal številne filme zgolj zato, da je lahko plačal račune. Med drugim je posodil glas animiranemu glavnemu junaku v filmu o psičku Boltu (2008).

Lani je z Robertom DeNirom posnel film o ameriškem in srbskem vojnem veteranu, med katerima se splete zanimiva prijateljska vez, med prebivalci nekdanje Jugoslavije pa je bil tudi tarča posmeha, saj v filmu spregovori nekaj stavkov v srbščini.

Tragična smrt sina
V 70. je bil Travolta v zvezi z 18-let starejšo igralko Diano Hyland, ki pa je leta 1977 umrla zaradi raka na dojkah. Po tem je zmenkaril s soigralko iz Briljantine Olivio Newton-John in kolegico Marilu Henner, leta 1991 pa se je poročil z igralko Kelly Preston, s katero je poročen še danes.

Par je imel tri otroke, hčerko in dva sinova, njun najstarejši otrok, sin Jett, pa je zaradi hudega epileptičnega napada in posledično usodnega udarca v glavo umrl januarja 2009, ko je bil star le 16 let. Ob 60. rojstnem dnevu je Travolta spregovoril prav o njem in dejal, da ga zelo pogreša. "Če povem po resnici, nisem vedel, ali bom to prenesel. Življenje zame ni imelo več smisla, zato sem potreboval dolgo, da sem se spravil k sebi," je priznal John in dodal, da mu je bila v veliko pomoč scientološka cerkev.

Travolta gej?
Maja 2012 se je po medijih razširila novica, da kalifornijski maser, toži igralca za dva milijona ameriških dolarjev, saj naj bi ga Travolta otipaval po nogi, se dotikal njegovih intimnih predelov in ga poskusil spodbuditi k spolnosti. Kmalu se je pojavil še en anonimnež, ki je zatrjeval podobno. Igralčev predstavnik za odnose z javnostmi je vse zanikal, prav tako pa je sodišče sodbo ovrglo.