Cobain je nekaj tednov pred smrtjo nastopil tudi v Sloveniji. Na oder dvorane Tivoli je Nirvana stopila 27. februarja 1994. Foto: BoBo
Cobain je nekaj tednov pred smrtjo nastopil tudi v Sloveniji. Na oder dvorane Tivoli je Nirvana stopila 27. februarja 1994. Foto: BoBo
Cobain je po ljubljanskem koncertu zmogel le še enega, ki se je zgodil 1. marca 1994 v Münchnu. V Rimu ni prišel do odra, saj ga je 4. marca žena Courtney Love v njuni hotelski sobi našla nezavestnega. Preostanek turneje je bil odpovedan, Cobaina so poslali na zdravljenje, a je iz rehabilitacijske ustanove zbežal in se kmalu vkrcal na letalo za Seattle. Foto: BoBo
Courtney Love
Na Cobainovo življenje je močno vplivala Courtney Love, s katero sta se uradno spoznala leta 1991 na koncertu L7/Butthole Surfers v Los Angelesu. Sledilo je burno obdobje koncev in ponovnih začetkov njune zveze, večino časa, ki sta ga preživela skupaj, naj bi bila omamljena. Foto: Reuters
Na fotografiji je pismo, ki ga je Cobain napisal nekdanji pevki skupine Hole leta 1991. Foto: EPA
Express: 20 let po smrti Kurta Cobaina

Kurt Cobain je spremenil ne le življenja posameznikov, marveč je zaznamoval glasbeni svet. Minevata natanko dve desetletji, odkar si je pevec in kitarist Nirvane sodil sam - 5. aprila 1994, star 27 let.

8. aprila 1994 ga je po naključju našel delavec, ki je prišel vgradit varnostni sistem v eno od Cobainovih hiš. Kurta je videl negibno ležati na postelji. Dejal je, da je videl le malo krvi na njegovem ušesu in da je sprva mislil, da spi. Šele nato je opazil pismo in pomislil, da gre za Kurtove poslovilne besede. Ob Kurtovem truplu je ležala tudi pištola. Obdukcija je pokazala, da je zaradi strelne rane v glavo umrl že tri dni, preden so ga našli.

V poslovilnem pismu je citiral pesem Neila Younga My My, Hey Hey (Out Of The Blue): "It's better to burn out than to fade away." (Bolje je izgoreti kot zbledeti.) Njegove poslovilne besede so imele na Younga tak vpliv, da je v Cobainov spomin posnel album Sleeps with Angels.

Young se še danes sprašuje, kako bi bilo, če bi imel možnost, da bi se pred Kurtovo smrtjo z njim pogovoril. "Mislim, da je žalostno, da ni imel nikogar, s komer bi se lahko pogovoril in ki bi mu povedal, da bo vse v redu," je dejal za tiskovno agencijo AP Young.

Še preden si je Cobain po dolgoletnih težavah z odvisnostjo od mamil vzel življenje, je zaznamoval celo generacijo glasbenih sopotnikov. "Spomnim se ga, kako je prišel na oder na enem izmed svojih nastopov z dvignjenim sredincem. Sredinec je pokazal občinstvu," je delil spomine Beck, ki je spoznal Cobaina tri leta, preden je svet spremenil album Nevermind.

"Bil sem na veliko pankovskih koncertih in videl sem mnogo skupin, ko sem bil mlajši, ampak na njih je bilo nekaj čisto drugačnega. Spomnim se nasmeška na njegovem obrazu, kako ga je dopolnjevala igrivost, in tega, kako je občinstvo v trenutku, ko so začeli igrati, ponorelo," se je spominjal Beck.

Ko so se člani skupine Green Day odpravljali na svojo prvo turnejo leta 1990, njihov pevec Billy Joe Armstrong ni namenjal pretirane pozornosti imenu Nirvana. Naslednje leto ga je spoznal cel svet. Cobain je postal poet svoje generacije in Armstrong še vedno misli, da je bil za njegovo generacijo tako pomemben, kot sta bila John Lennon in Paul McCartney za njuno.

"Veste, fant je preprosto pisal lepe pesmi," je dejal Armstrong. "Ko prodre nekdo s poštenostjo naravnost v sredico tega, kar so, kar čutijo, je neverjetno," meni Armstrong. Ko je izšel album Nevermind, je neka nova generacija dobila svoje Beatle. "To je bila zagotovo revolucija rokenrola," je še dejal Armstrong.

Podobno kot Armstronga je izdaja albuma Nevermind ganila tudi pevca zasedbe Arcade Fire Wina Butlerja. "Kar naenkrat so se spremenili odnosi med vsemi otroki na naši srednji šoli, ki so mogoče prihajali iz razdrtih družin in niso imeli denarja za lepa oblačila. Kar naenkrat so se ti otroci začeli družiti," se je spominjal Butler.

Duh Nirvane, ki jo je Cobain ustanovil leta 1987 s Kristom Novoselicem (nato se jima je pridružil še bobnar Dave Grohl), tudi 20 let po njegovi smrti živi naprej. Naj bo to zaradi karizme pokojnega pevca ali glasbe. Leta 1989 je Nirvana izdala svoj prvi album - Bleach, zaslovela pa je leta 1991 z drugim albumom Nevermind, ki so ga prodali v več kot 15 milijonih izvodov.

Express: 20 let po smrti Kurta Cobaina