Družabna kronika
false
Zakaj bi nosili navadno kapo, če ste lahko ptič? Foto: BoBo
false
Božiček v Planici darila pridnim deli tudi marca. Foto: MMC RTV SLO
false
Planiški konec tedna je spremljala tudi kopica glasbenih dogodkov. V Ratečah je obiskovalce na uradni četrtkovi slovesnosti ob odprtju zabaval Zahod band, v petek in soboto so v Kranjski Gori nastopili Šank Rock, San Di Ego in Loco band, na planiškem odru Vala 202 pa so se zvrstili Zlatko, Gadi, Tabu in Dan D. Foto: BoBo
false
Na pivo v spodnjicah. Foto: MMC RTV SLO
false
Poziv za Petra Prevca. Foto: BoBo

Dodaj v

100 utrinkov iz Planice: Ko v mestu raja prisrčen cirkus. In je vse narobe, a vse prav.

Štiridnevno dogajanje ob planiškem koncu tedna
27. marec 2017 ob 10:53
Ljubljana - MMC RTV SLO

V nedeljo zvečer se je v Zgornjesavsko dolino skupaj z mrakom spet naselil mir. Končal se je že zadnji zimski vrhunec, ki je v dolino po Poncami privabil 75.000 ljudi - kar je sicer skoraj 40.000 manj kot pred letom dni.

Evforija namreč zaradi slabših rezultatov naših orlov ni bila taka kot lani, ko se je v štirih dneh tukaj zbralo kar 111.000 navijačev, ki so v soglasno proslavili dvojno slovensko zmago na sklepni tekmi sezone, vrhunec planiškega praznika pa je bil, ko je Peter Prevc prejel v roke veliki kristalni globus.

Tokrat so bili Slovenci bolj v ozadju, kar je seveda vplivalo tudi na navijaško razpoloženje, saj pod Poncami ni bilo tako evforično kot lani, svoje pa je naredilo tudi vreme, saj se je prireditveni prostor v toplem marčevskem soncu kopal le v soboto. Kljub vsemu pa se tisti, ki so prišli, niso izneverili tradiciji in Planica je znova poskrbela za pisane navijaške podobe, ki so edinstvene.

Od božička do rogovile
Podobe skakalnih navdušencev so namreč precej drugačne od tistih, ki smo jih vajeni s tribun nogometnih igrišč, smučišč, atletskih stadionov in drugih športnih prizorišč. V Planici je namreč dovoljeno vse.

Se želite marca obleči v rožnatega plišastega zajca ali pa božička? Ni problema, vzemite zastavo in pridite v Planico, nihče vas ne bo čudno gledal. Bi za svoje junake stiskali pesti, medtem ko sredi prizorišča udobno sedite na trinožniku in zraven na plinskem žaru, ki ste ga prinesli s sabo, obračate čevapčiče? Pridite v Planico, prvi, ki pride mimo, vam bo podal svojo pločevinko piva, da bo šlo meso lažje po grlu.

Ste morda naleteli na zlomljeno košato vejo in se vam je iz neznanega razloga zazdelo, da bi bila morda lahko odlični vršilec dolžnosti zastave? Poberite jo in pridite v Planico, dejanske zastave drugih bodo skupaj z vašo vihrale kot s polnopravno članico svoje vrste.

Kaotično, a brez nasilja
Podobna popolna toleranca do bizarnosti se v teh preseli tudi v Kranjsko Goro, ko domačini in drugi turisti med pitjem kave stoično spremljajo mimohode navijačev, ki po glavni ulici prenašajo različne predmete. "Zakaj za vraga si je človek hkrati oprtal polomljen ležalni stol in sani, če pa so tudi na smučišču le še zaplate snega, po katerih se ne da spustiti," je vprašanje, ki bi si ga mimoidoči zagotovo zastavili v katerem drugem mestu. V Kranjski Gori si ga v teh dneh ne.

Želite priti v lokal na pivo oblečeni samo v "gate"? Tudi prav, na zdravje. Za planiški konec tedna pač veljajo druge zakonitosti in prav to daje tem dnem poseben čar. Čeprav je morda zgolj iz črk na papirju razumeti drugače, pa ves ta kaos nosi s seboj neko logiko reda - tudi ko so v soboto po končani ekipni tekmi navijači popoldne Kranjsko Goro dobesedno preplavili, na ulicah ni bilo opaziti policijskih enot, in te tudi niso bile potrebne, saj je kaotičnost uspešno posrkbela sama zase.

Zaželeni Norvežani
Poleg domačih navijačev so tradicionalni kranjskogorski gostje Norvežani, kar tamkajšnje gostince in turistične delavce še posebej veseli. Pridejo namreč za več dni, mastijo se v najboljših restavracijah, kjer ne skoparijo z bogatimi naročili, enaka zgodba je v barih, za prevoze s taksiji so pripravljeni seči globoko v denarnico, prav tako za prenočišča.

Tega vsega pa si ne morejo privoščiti Poljaki, sicer veliki ljubitelji smučarskih skokov, saj so cene za njihovo kupno moč pogosto previsoke, zato si hrano in pijačo priskrbijo le v trgovinah, nato pa se držijo svojih apartmajev in avtodomov.

Spali bomo spomladi
Kar je za nekoga blato, je za drugega zlato. Ta konec tedna je bil to premik ure na poletni čas, saj je v noči iz sobote na nedeljo 2.00 nenadoma postalo že 3.00, kar je pomenilo krajšo nočno zabavo, pa tudi dragoceno urico spanja manj v tem že tako napornem koncu tedna, vendar se številni vseeno niso vdali in v nedeljo so bili najpogostejši navijaški pripomoček podočnjaki.

A organizatorjem je prav ta ena ura prišla še kako prav, saj so morali nedeljsko drugo serijo zaradi poslabšanja vremena odpovedati, po stari uri pa bi jo vreme zagodlo že v prvi seriji.

Tako pa so pod streho spravili tudi zmagovalca te tekme, veliki kristalni globus je dvignil Stefan Kraft, zadovoljnih je odšlo še teh zadnjih nedeljskih 16.500 obiskovalcev, marljivi delavci so zavihali rokave in pospravili za njimi, kot da jih nikoli ni bilo tam, in življenje v Zgornjesavski dolini se je po vrhuncih zabave, ki so poleg Planice še Vitranc, novoletni prazniki in zimske počitnice, vrnilo v stare umirjene tirnice. Na svidenje, pestra zima, pa lahko noč!

V priloženi fotogaleriji si lahko ogledate pisan mozaik utrinkov štiridnevnega dogajanja pod Poncami.

Tina Hacler, foto: MMC in BoBo
Prijavi napako
Komentarji
krilo
# 27.03.2017 ob 11:34
res je takega vzdušnja ne doživiš nikjer! Se vidimo naslednjo leto.
ajvard
# 27.03.2017 ob 11:17
bilo je odlično. se vidimo prihodnje leto.
odklop 76
# 27.03.2017 ob 11:16
Super je bilo. Ce bo bog dal sem naslednje leto zpoet v Planici :-)
1a34
# 27.03.2017 ob 11:06
Srčen članek.

Ponatisnite ga še enkrat pred naslednjo Planico.
rokers
# 27.03.2017 ob 12:32
aja pa tip s kitaro je iz Frosinoneja, mesteca blizu Rima, daleč proč od Slovenije, kjer sploh ne vejo kaj so skoki. Tip že 6 let v Planico, igra kitaro za folk, pride sam, ne igra za keš in pravi, da se neizmerno zabava, čeprav ne sme pit alkohola..legenda. Glede norvežanov. pa ne vem če jih bi preveč hvalil: sej denar imajo, a škrti so ko Škoti. Kolikokrat sem jim že dal za pit, oni kje pa.
Glede na lepo vreme, odlične skoke, dober termin, bi morali organizatorji ciljat na večje število, a žal Slovenci smo instant navijači, eni rečejo gloryhunterji
rokers
# 27.03.2017 ob 12:26
Jst sm bil pa dve noči in dva dni:=) Kot že 15let je blo tudi letos noro. Planica je najboljši žur plac, kljub temu da so omejitve in visoke cene drastično zmanjšale število pijanih. sej je prav, da se je malo zmanjšalo pretiravanje, a če se bo še bolj zaostrilo, žura ne bo. In če ni žura, pač Planica ni isto.
Moram pa letos pohvalit organizatorje glede prevozov: promet je tekel neverjetno dobro. Loco band, ki je igral v soboto v KG zvečer je bil zakon, fantastičen, res dobr žur. Je pa videt, da Slovenci nismo navijači: takoj ko enemu našemu ne gre, zmanjak pol obiskovalcev. Ma sej Planica je žur, je športni dogodek v prečudovitem ambientu, zakaj naj ne bi šel če Prevc ne zmaguje. Sej je Kraft še večja faca od njega, da o Italijanskih in Nemških skakalcih ne izgubljam besed. No pa Cene je legenda, en redkih naših, ki je odprt in zabaven. Ne vem pa kje se skriva Stare, v 15letih ga nisem še videl, verjetno ga RTV skrbno skriva.

Lepo je blo in spet pridemo nazaj!
defejkt
# 27.03.2017 ob 13:22
Lepo Norvežanom. Mi si mislimo, da sežejo globoko v žep, a dejansko tukaj za relativen luksuz porabijo približno toliko, kot doma za povprečen dan. Poljake pa čisto razumem.
scenic
# 27.03.2017 ob 12:09
dva dni sem bil tam.fajn je bilo kot vedno.drugo leto pa spet.
SsDrag
# 27.03.2017 ob 14:01
Najboljša publika je v... Planici.
Planica je... zakon.
FallenLeah
# 27.03.2017 ob 13:25
Zelo všečen članek :) Bilo je lepo in seveda, še pridemo nazaj!
mend055
# 27.03.2017 ob 12:10
Takole piše zgoraj
Zaželeni Norvežani
Poleg domačih navijačev so tradicionalni kranjskogorski gostje Norvežani, kar tamkajšnje gostince in turistične delavce še posebej veseli. Pridejo namreč za več dni, mastijo se v najboljših restavracijah, kjer ne skoparijo z bogatimi naročili, enaka zgodba je v barih, za prevoze s taksiji so pripravljeni seči globoko v denarnico, prav tako za prenočišča.
Tega vsega pa si ne morejo privoščiti Poljaki, sicer veliki ljubitelji smučarskih skokov, saj so cene za njihovo kupno moč pogosto previsoke, zato si hrano in pijačo priskrbijo le v trgovinah, nato pa se držijo svojih apartmajev in avtodomov.

Takole pa spodaj tule:
Kot vidimo je gornji zapis primerjave Norvežanov in Poljakov lep primer, kako izgleda ŽE Evropa dveh hitrosti (na nivoju bogati - revni). Tako si jo precenjeni politiki - tudi slovenski - tudi zamišljajo.
In kaj sedaj?
pppp
# 27.03.2017 ob 16:38
Se je tu po fourumu govorilo kak letos ne bo nobenga v Planici....

NORO JE BLO! Bravo za vse taprave navijače!
dharma
# 27.03.2017 ob 13:41
Sem vesel, ko vidim zadovoljne in nasmejane ljudi. Hkrati pa tudi, da na tole ne tripnem. Se mi pa vedno seveda zmrači pred očmi, ko vidim ministrico ali pa celo premiera na takšnih prireditvah.
mickeycek
# 28.03.2017 ob 07:29
Žalostno samo da se organizatorji oz. žirija niso niti najmanj potrudili izpeljati nedeljske tekme. Prekinitev po 3 minutah? To je verjetno rekordno, medtem ko so v Vikersundu na vso silo želeli izpeljati tekmo od 2h pa vse do 9h zvečer. Dobesedno j*be se jim za navijače, glavno da pokasirajo, to da smo pa nekateri prevozili celo slovenijo da bi videli skoke, potem pa se niti malo ne potrudijo izpeljati finalne serije (ker kasneje, čez kako uro po prekinitvi se je veter umiril !!!). Saj, če bi morali vrniti denar od vstopnic potem verjetno bi, tako jim je pa vseeno.
rokers
# 28.03.2017 ob 08:01
mickeycek..v nedeljo je ista zgodba že par let zapored. Mislim, da so v zadnjih 10letih izpeljali največ 5 celih tekem. Vedno kao veter in ne da se jim čakat. Zakaj? V soboto bi vlekli ne glede na vreme, ker je biznis, več cajta ko imajo folk v Planici več zapravijo, pa ostanejo v KG. V nedeljo je cirkusa konec, biznisa ni, ker folk ne pije, posledične ne je, ne zapravlja in tudi po tekmi vsi domov, ne pa v KG. Kar je zapravu folk je zapravu, karte so prodane in čao čao. Za nedeljo še nisem kupil karte in je ne bi. Le lani se je zares izšlo, ker je bil interes, ker je bilo precej gledalcev, zaradi odličnih Prevca, Tepeša in Kranjca.. Ja Planica kljub vsem komplimentom, ki jih podajam je še vedno leglo klientelizma, nepotizma,...tipične slovenske. Karte 29eur uradna cena, na Bolhi se jih je dobilo za 10eur (za soboto, ko je največ folka), VIPovci pa se bašejo zastonj po šotorih 3dni, raja pa plačuje drago pijačo in jedačo..Tako je to
M-filter
# 28.03.2017 ob 10:31
rokers

dobra teorija, ki mogoče drži ali pa tudi ne.
krypto
# 27.03.2017 ob 21:01
Outsider
# 27.03.2017 ob 22:24
"Prisrčen cirkus". Pa lepo vas prosim, vsi ki so letos delali v Planici so mi rekli da je 90% ljudi tam pijanih in težkih kot cent. Če preživiš Planico, lahko delaš kjerkoli.
gorazdgor
# 27.03.2017 ob 12:10
slika 90/100

Tina Maze? :)
Jazst2
# 27.03.2017 ob 12:40
Zanimivo, kako "benevolentni" so naši mediji in javnost nasploh, ko je govora o Planici.

zdravniški službi pa predali sedem obnemoglih ljudi piše v enem drugem članku.

A si predstavljate, da bi "sedem obnemoglih ljudi" predali na stadionu ali v kakšni dvorani pri drugih športih?

Prekleta slovenska dvoličnost...
jaka23
# 27.03.2017 ob 11:55
Loool kere fotke :D :D :D
A to ste s telefonom slikal???
Kazalo