Alya si na začetku kariere ni mislila, da bo prepevala poppesmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alya si na začetku kariere ni mislila, da bo prepevala poppesmi. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Pogovor z Alyo

Na začetku svoje glasbene poti še ni točno vedela, kakšen slog glasbe naj izvaja: "Začela sem recimo s skupino, ki je igrala džez, funk, bluz, rock, potem smo razbijali z nekim rockbandom, potem pa sem začela delati bolj popglasbo. Mojo prvo pesem je napisal Oto Pestner. Z njo sem šla na festival, kjer sem bila druga, in nekako se je tukaj vse skupaj začelo," je povedala.

Za začetek so 10. obletnico z njeno spremljevalno skupino zaznamovali z velikim koncertom v Šentjanžu na Koroškem, kjer so se jim pridružili tudi 6 Pack Čukur, Matjaž Jelen in Marko Soršak (Elvis Jackson). Alyo je skrbelo, kako bo vse skupaj izpadlo, saj je bila v času koncerta na Koroškem huda nevihta, vendar so na koncu dvorano napolnili do zadnjega kotička. "Bil je super žur!" je dejala.

Pri nas jo čez poletje čaka še nekaj koncertov (več lahko izveste na njeni uradni spletni strani), v sklopu mini koncertne turneje pa bo nastopala tudi v tujini, predvsem v Bolgariji in Švici. "Zabavno je videti tujce, ki ne poznajo našega jezika in vseeno uživajo na mojih koncertih ter tudi pojejo, kolikor je v njihovi moči, seveda. Na enem koncertu, ne spomnim se točno, kje, se mi je zgodilo, da sem izvajala skladbo Brazil v slovenščini, ki je sicer priredba, in je nekdo zraven pel pesem v portugalščini," se spominja pevka.

Čaka jo tudi snemanje nove plošče, za katero pa obljublja, da bo stilsko malce drugačna, kot je bilo občinstvo navajeno v vseh teh letih. Slog pesmi na novem albumu nakazuje tudi singel Moja pesem, ki ga je izdala pred kratkim. Gre za poletno pesem, v kateri Alya predstavlja svoj pogled na svet, na današnji hitri ritem življenja.

Sicer pa poleti ne bo samo delala, ampak si bo privoščila tudi dopust. Kot ni težko sklepati iz njenih pesmi, ima Alya zelo rada poletje, vendar zase pravi: "Jaz sem tak pomladansko-poletni tip, saj sem rojena v maju in se mi zdi, da se v tistem mesecu, ko si rojen, še posebej dobro počutiš."

Evi Boto pravi: Glavo pokonci!
Tudi Alya je stiskala pesti za našo evrovizijsko predstavnico Evo Boto, čeprav se ni uvrstila v finale. Sporoča ji: "Glavo pokonci in naj dela naprej. Ampak marljivo. Ne sme se zdaj predati žalosti." Mladim glasbenikom, ki svojo kariero začenjajo tako zgodaj, kot jo je tudi ona sama, pa polaga na srce: "Mislim, da nekega recepta za uspeh ni. Prva stvar je, ali ti je namenjeno ali ti pa ni namenjeno, druga pa delavnost."

"Morda bo zvenelo konservativno, ampak z delom, delom, delom se pride do nekega rezultata, drugače ne," meni Alya in dodaja, da se marsikdo, ki mu je preveč dano, ne zaveda, da je treba delati zato, da se te ljudje zapomnijo.

Celoten pogovor s pevko si lahko ogledate v priloženem videu, Alyini novi pesmi pa lahko prisluhnete v priloženem posnetku spodaj.

Pogovor z Alyo