Družabna kronika
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.5 od 15 glasov Ocenite to novico!
Jubilej britanske monarhije
Veliko Britanijo je, kot kaže, zajela jubilejna evforija, saj 60-letnico kraljičinega vladanja zaznamujejo na tudi manj običajne načine. Foto: Reuters
Tadej Zupančič
Tadej Zupančič še ne ve, ali se bo udeležil katere izmed zabav, ki bodo na Otoku potekale do torka. Foto: Chris Butcher
       Gre za izjemne, redke, morda celo eksotične dogodke in včasih, morda zdaj, je cinizem nepotreben. Seveda pa bo še na stotine drugih, manjših, pol- in neuradnih prireditev, od nedeljskih kosil, ki jih pripravljajo na posameznih ulicah ali v naseljih, manjših koncertov in vsega mogočega drugega.       
 Tadej Zupančič
Velika Britanija
Država je okrašena z zastavami. Foto: Reuters
       Pri diamantnem jubileju kraljičinega vladanja pa gre res za prvovrstni, zgodovinski politični dogodek, samo da ga obeležujejo na zelo različne, raznovrstne načine; pred kraljico Elizabeto II. je diamantni jubilej praznovala samo kraljica Viktorija, ki je sicer še vedno britanski monarh z najdaljšim stažem na prestolu.       
 O razsežnostih jubileja

Dodaj v

Britanska jubilejna evforija: "Včasih, morda zdaj, je cinizem nepotreben"

Petdnevno praznovanje malce kazi vreme
3. junij 2012 ob 10:43
London - MMC RTV SLO

Zdi se, da bi Britanci čisto radi obdržali monarhijo, vendar bi vseeno hoteli imeti pravico, da bi izbrali monarha, pravi Tadej Zupančič, Slovenec, ki že dve desetletji živi v Londonu.

Te dni se v britanski prestolnici, pa tudi drugod po Otoku in v drugih državah Commowealtha, vrstijo praznovanja 60-letnice vladanja kraljice Elizabete II. Britanci so v svoji maniri z zastavami ovesili skoraj vsak kotiček Združenega kraljestva, izložbe trgovin so, kot nam je v pogovoru pojasnil publicist in prevajalec Tadej Zupančič, obarvane v rdečo, modro in belo. Na vsakem vogalu je mogoče videti spominke, majice, skodelice in druge predmete z uradnim znakom praznovanja.

"Rdeča, modra in bela so vsepovsod, od majhnih zastavic – pravi se jim bunting – pa do balerink v neki prodajalni s plesno opremo. V vrsti izložb sem videl samo obleke rdeče, modre in bele barve, na voljo so užitne zastavice, ki so pobarvane z jedilnimi barvami ... Neverjetno, skoraj neverjetno," vzdušje v Londonu opisuje tam živeči Slovenec.

MMC-jev časovni trak ob 60-letnici vladanja kraljice Elizabete II.

Odnos Britancev do monarhije na splošno trenutno doživlja vrhunec - v zadnji javnomnenjski raziskavi sicer pretežno republikanskega Guardiana je 69 odstotkov vprašanih podprlo monarhijo in kraljico, še več, 90 odstotkov pa jih meni, da bi Elizabeto po smrti moral naslediti njen potomec. A tukaj se zaplete - Britanci si namreč za kralja bolj želijo kraljičinega vnuka Williama kot njegovega očeta Charlesa.

Več o vzdušju na Otoku, o odnosu Britancev do monarhije in obratno pa si lahko preberete v spodnjem pogovoru.


Velika Britanija bo do torka veličastno praznovala 60-letnico vladanja kraljice. Kako na vsa napovedana praznovanja gledajo Britanci? Jih odobravajo?
Ta podaljšani konec tedna – ponedeljek in torek sta namreč tudi dela prosta dneva – je v bistvu samo vrhunec ali zaključek obeleževanja kraljičinega jubileja, saj različne spominske prireditve potekajo že celo leto. Princesa Elizabeta je kraljica Elizabeta II. postala 6. februarja 1952, po smrti svojega očeta, kralja Jurija VI. Za kraljico je bila okronana skoraj poldrugo leto dni pozneje, 2. junija 1953; letošnji diamantni jubilej je torej svojevrstno "prelivanje" najpomembnejših datumov, saj jih je zelo težko zaokrožiti.

Vse prireditve bodo brez dvoma dobro obiskane: sicer brezplačne vstopnice za koncert, ki ga organizira BBC in na katerem bodo med drugimi nastopili Shirley Bassey, Tom Jones, Elton John, Paul McCartney, Jessie J, Renee Fleming, Grace Jones in JLS, so bile razdeljene z žrebom, zanimanje pa je bilo približno desetkrat večje, kot je bilo na voljo vstopnic. Na nabrežjih Temze v nedeljo pričakujejo milijon ljudi, saj tako velike flotilje na reki ni bilo že, kot pravijo, 400 let. Podobno velika množica se bo predvidoma zbrala tudi v torek, ko bo po zahvalni maši kraljica, v spremstvu članov kraljevske družine, prišla na balkon Buckinghamske palače; pred desetimi leti, na njen zlati jubilej, je bilo pred palačo namreč prav tako milijon ljudi.

Gre za izjemne, redke, morda celo eksotične dogodke in včasih, morda zdaj, je cinizem nepotreben. Seveda pa bo še na stotine drugih, manjših, pol- in neuradnih prireditev, od nedeljskih kosil, ki jih pripravljajo na posameznih ulicah ali v naseljih, manjših koncertov in vsega mogočega drugega. In to, jasno, ne samo v Londonu, ampak tudi drugod po državi.

Se boste morda tudi sami udeležili kakšne zabave?
Ne vem še. Konec tedna je včasih krajši, kot se zdi, in to kljub podaljškom. Seveda pa je malo odvisno tudi od vremena, ki, kot so potožili v nekem časopisu, noče sodelovati pri praznovanju kraljičinega jubileja. Napovedujejo namreč le 11 stopinj in še deževalo naj bi.

Lani je bila izjemne medijske pozornosti deležna poroka kraljičinega vnuka princa Williama. Se vzdušje razlikuje od lanskega?
Precej, bi rekel. Nenazadnje gre za dva, recimo temu tako, politično popolnoma drugačna dogodka. Britanski monarh namreč ni samo državni voditelj Britanije in številnih članic britanske skupnosti narodov, ampak je tudi poglavar državne, torej anglikanske vere oziroma "branilec vere", kot se reče. Princ William je starejši sin prestolonaslednika princa Charlesa; ker je drugi v vrsti za britanski prestol in še ni niti prestolonaslednik, je bila politična dimenzija dogodka, kljub spektakularnosti, precej omejena. Pri diamantnem jubileju kraljičinega vladanja pa gre res za prvovrstni, zgodovinski politični dogodek, samo da ga obeležujejo na zelo različne, raznovrstne načine; pred kraljico Elizabeto II. je diamantni jubilej praznovala samo kraljica Viktorija, ki je sicer še vedno britanski monarh z najdaljšim stažem na prestolu.

Najnovejše javnomnenjske raziskave kažejo, da večina Britancev še vedno podpira monarhijo; odstotek rojalistov se zadnja leta celo še povečuje. Čemu vi to pripisujete?
Raziskav javnega mnenja je bilo v zadnjih tednih in mesecih res kot solate. Verjetno najzanimivejša pa vseeno ostaja tista, ki so jo naročili v dnevniku Guardian, sicer eni redkih republikanskih trdnjav v Britaniji, ki je pokazala, da kar 69 odstotkov Britancev misli, da bi bila Britanija na slabšem, če ne bi bilo monarhije, 22 odstotkov pa je prepričanih, da bi ji šlo bolje. Pomenljivo je, da je ta 47-odstotna razlika med monarhisti in republikanci najvišja, odkar so leta 1997 začeli naročati te raziskave.

Letošnja pa je pokazala še nekaj drugega: da Britanci, vsaj načelno, sicer podpirajo načelo dednosti, vendar pa bi radi prakso vseeno malo zmasirali; samo 39 odstotkov si tako želi, da bi po Elizabeti II. na prestol sedel princ Charles, kar 48 odstotkov pa bi za kralja raje imelo njegovega sina. Torej: kraljico imajo radi in jo spoštujejo, do njenih naslednikov – oz. predvsem enega naslednika – pa so občutno bolj zadržani. Oziroma, kot je zapisal Guardianov komentator, zdi se, da bi Britanci čisto radi obdržali monarhijo, vendar bi vseeno hoteli imeti pravico, da bi izbrali monarha.

Koliko se je v zadnjih letih, kolikor v Londonu živite vi, spremenil odnos monarhije do "podložnikov", torej do javnosti? Se sploh je?
To je zanimivo vprašanje. Po smrti princese Diane in valu antimonarhizma leta 1997 so se v Buckinghamski palači vsekakor zgodile spremembe, za začetek popolna reorganizacija njihovih stikov z javnostmi. Kraljica je vsekakor njihov adut in ga tudi znajo pravilno izigrati, vse druge spremembe pa so se, zelo mogoče, zgodile samo zato, da se stvari ne bi spremenile.

Britanci so znani po tem, da podobe članov kraljeve družine in svojo zastavo natisnejo na (skoraj) vse. Kateri je najbolj nenavaden spominek, ki ste ga opazili v zadnjem času?
To, kar je res zanimivo, je neverjetna poplava britanskih zastav oziroma motiva britanske zastave. V bistvu je zastava zdaj kot nekakšen težek parfum. Rdeča, modra in bela so vsepovsod, od majhnih zastavic – pravi se jim bunting – pa do balerink v neki prodajalni s plesno opremo. V vrsti izložb sem videl samo obleke rdeče, modre in bele barve, na voljo so užitne zastavice, ki so pobarvane z jedilnimi barvami ... Neverjetno, skoraj neverjetno.

Mogoče je pa res, da pač vsak poskuša pristaviti svoj lonček – torej vsekakor lonček, na katerem je seveda natisnjena britanska zastava. Kateri bi bil najbolj nenavaden spominek, sicer ne vem, ampak meni sta bila precej všeč dva. Prvi je majhna lutka kraljice, reče se ji sončna kraljica, ker jo poganja sončna energija, in ves čas maha z desno roko, tako kot smo je navajeni. Drugi pa sta "jubilejni" skodela in majica, na katerih so nagajivo združili oba letošnja velika dogodka v Britaniji, torej kraljičin jubilej in olimpijske igre, ter kraljičino glavo "sfotošopirali" na telo jamajskega šprinterja Usaina Bolta. Seveda je malo neokusno, vendar je tudi zelo hecno in zabavno. Precej britansko, v bistvu.

Tanja Kozorog Blatnik
Prijavi napako
Komentarji
elan elan
# 03.06.2012 ob 11:55
endrug

Ja, mal je to ze preteklost, ampak ne povsem. Britanija ima glede na svojo sorazmerno majhnost nesorazmerno velik vpliv, pa Commenwealth ... Je nekaj se ostalo od velesile. Mi gredo pa na jetra s svojim egocentrizmom.
sharkyslo
# 03.06.2012 ob 13:46
@ateistek - ne bo držalo - Philipova sestra je bila poročena z Nemcem, kar ni bilo po godu Angležem... Malo si poglej rodbino, ker nimaš pojma očitno...
Mindmaster
# 03.06.2012 ob 13:46
Noben predsednik ne bi naredil toliko profita prek turizma, kot ga lahko kraljeva družina.
nikhrast
# 03.06.2012 ob 15:50
Elizabetha upravlja službo, samo ima pa malo več obveznmosti kot kakšen predsednik države.
Če imaš več kot 400 upravkov letno, potem to ni samo zabava.
Družina pa izvira iz Nemčije, samo že leta nazaj so spremenili ime preimek v Windsor; politično pa kraljica nima nobenega vpliva, je samo simbol države.
Upam da bo Ljubljana naredila takšen show, tako da bo ves svet gledal, si predstavljate kako se bo Tuerk peljal po Ljubljanici.
sharkyslo
# 03.06.2012 ob 13:06
Vsa čast Angležem, da še vedno spoštujejo tradicijo.

God save the Queen!;)
endrug
# 03.06.2012 ob 11:35
Ali pa so Britanci le zakompleksani zaradi tega kar niso več, velesila, in praznujejo, kot da so.
sure_fantek
# 03.06.2012 ob 12:19
A mi kdo razloži kaj je ta ženska prelomnega naredila za državo, da jo malikujejo kot boginjo? Ali gre le za nostalgijo po nekih daljnih časih, ki jih ni več?
Matjaz82
# 05.06.2012 ob 09:56
God save the Queen she is not a human being
VemDaNeVem
# 03.06.2012 ob 16:53
Sej morejo bit veseli in se zabavat po ulicah. Tak je ukaz z vrha. Pridno jih snemajo vseprisotne varnostne kamere. Kogar ne bo na posnetkih, ne bo rajal in kazal veselja, ga bo verjetno vzela noč, ali pa vsaj izgubil službo. Podobnost s Severno Korejo je samo naključje :)))))
Sapp
# 03.06.2012 ob 12:19
poveličevanje totalitarističnega režima
DREADLORD
# 03.06.2012 ob 13:57
pa naj en novinar pokliče Žerjava in ga vpraša kako komentira dejstvo, da bodo tista dva dni telefoni zvonili v prazno.
ateistek
# 03.06.2012 ob 13:28
@sharkyslo:

Vsa čast Angležem, da še vedno spoštujejo tradicijo.

Svoje že ne. Britanska kraljica je poleg incestoidnega zakona (poročena je s svojim bratrancem) v resnici Nemka.
Kazalo