Vita Mavrič pravi, da dražbi želi vse najboljše, saj delovanje zveze prijateljev mladine že dolgo spremlja. Foto: EPA
Vita Mavrič pravi, da dražbi želi vse najboljše, saj delovanje zveze prijateljev mladine že dolgo spremlja. Foto: EPA
Sara Isakovič
Sara Isakovič podarja podpisano plavalno kapo in majico. Foto: MMC RTV SLO

Zveza prijateljev mladine Slovenije je skupaj s spletno stranjo Bolha.com pripravila dobrodelno dražbo Odprimo srca, k sodelovanju pa povabila tudi znane in manj znane Slovence. Zbrani denar bo v celoti namenjen za nakup Mercatorjevih darilnih bonov, "sosed" pa bo k vrednosti bonov priložil še 10 odstotkov.

"Bone bomo razdelili tako: za otroke iz socialno ogroženih družin 85 odstotkov, za otroke iz varnih hiš in materinskih domov 10 odstotkov in za otroke iz azilnega doma v Ljubljani 5 odstotkov," so zapisali v ZPMS-ju.

Vita Mavrič: Kosila nisem izbrala sama!
Šansonjerka Vita Mavrič, ki na dražbi ponuja kosilo in zgoščenko judovskih šansonov, pa nam je pojasnila, da se ni sama odločila ponuditi kosila v svoji družbi. "To je bila ideja organizatorja dražbe, ki me je vprašal, če bi bila pripravljena to storiti, in sem mu sodelovanje potrdila. Osebno se mi zdi malce neverjetno, da bi kdo hotel kosilo v nekogaršnji družbi plačati na dražbi, a so na tem vztrajali in sem privolila," razlaga pevka, ki je tudi sicer znana po svojem humanitarnem delu.

"Kadar gre za humanitarne akcije, se vedno, če le imam čas in sem prosta, odzovem in tako je bilo tudi tokrat. Če se bo kdo odzval, bom svojo obljubo izpolnila, to je pa tudi vse, kar vem o celotni zadevi. Dražbi pa sicer želim vse najboljše, saj delovanje Zveze prijateljev poznam in sem venomer pripravljena na sodelovanje z njimi, saj pomagajo številnim družinam in otrokom v stiski," še pravi pevka.

"Odločitev za sodelovanje ni bila težka"
Predsednik Računskega sodišča Igor Šoltes, pravi, da je bila, "glede na to, da gre za akcijo Zveze prijateljev mladine Slovenije za pomoč otrokom, ki živijo v družinah pod pragom revščine, odločitev za sodelovanje in s tem pomoč otrokom v stiski, povsem samoumevna". In zakaj je za dražbo izbral ravno kravato in čajanko? "Kravato ocenjujem kot primerno za takšno dobrodelno dražbo, dražitelju pa jo nameravam predati ob neformalnem druženju na čajanki," še pravi Šoltes.

Modna oblikovalka Stanka Blatnik podarja tuniko oz. mini poletno obleko iz mehkega viskoznega pletiva (zelene barve, v kombinaciji lureksa in taft svile, konfekcijska številka št. 38) in fotografijo svoje prve zmagovalne kreacije za mis Slovenije. Za MMC je razložila, da se je za tuniko odločila zato, ker je bila dražba najprej načrtovana za pomlad in je tunika primerno oblačilo za poletje. "Fotografijo pa sem izbrala zato, ker mi pomeni prelomnico v moji karieri," razlaga Blatnikova in dodaja, da se ji zdi tak koncept odličen, vendar je po njenem mnenju naš prostor premajhen, zato bo še kar nekaj časa trajalo, preden se bo "prijel".

In kaj zanimivega še podarjajo?
Trenutno je mogoče ponudbo oddati za okoli 150 predmetov, dogodkov, srečanj itd., dražba pa poteka do 24. septembra. MMC je malo pobrskal med ponudbami znanih Slovencev in ugotovil, da mnogi podarjajo res zanimive stvari. Ilustrator Miki Muster tako podarja več izvirnih ilustracij (izklicna cena 170 evrov).

Plavalka Sara Isakovič podarja podpisani majico in plavalno kapo (izklicna cena 150 evrov), Petra Majdič zgornji del svojega tekaškega dresa, teniška igralka Katarina Srebotnik pa teniški lopar Prince, s katerim je igrala na turnirju OP-ja ZDA leta 2008 (izklicna cena 300 evrov). Drago Kos, predsednik protikorupcijske komisije in nogometni sodnik, podarja dres mednarodnega nogometnega sodnika.

Od koncerta do unikatne torbice in pohodnih palic
Pevka Manca Izmajlova in njen mož, koncertni violinist Benjamin Izmajlov, za izklicno ceno 750 evrov ponujata podarjata "skupni glasbeni nastop ob rojstnem dnevu, družinski obletnici ali podobni svečanosti", oblikovalka Mojca Graj podarja unikatno usnjeno žensko torbico (izklicna cena 150 evrov), pevec Nace Junkar se je odločil podariti srajco, ki jo je nosil kot gost na galavečeru Melodij morja in sonca leta 1992, ko je zapel zmagovalno pesem s Heleno Blagne. Dobrodelen je tudi predsednik republike Danilo Türk, ki najboljšemu ponudniku ponuja pohodne palice za izklicno ceno 50 evrov.

Za (najmanj) 200 evrov nad oblake
Ivo Boscarol pa bo najboljša ponudnika odpeljal nad oblake - na enourni polet nad Vipavsko dolino z letalom Pipistrel Virus ali pa na enourno jadranje na pobočje Nanosa in Čavna in nad Vipavsko dolino z dvosedežnim jadralnim letalom Taurus. Oba najboljša ponudnika (za vsak polet je izklicna cena 200 evrov, a polet z letalom Virus je že dosegel 40 evrov višjo ceno) bo nato Boscarol odpeljal še na kosilo in pomenek. Samooklicani štajerski slavček Damjan Murko za 15 evrov ponuja tri svoje zgoščenke in tri podpisane plakate, radijska in televizijska voditeljica Špela Močnik pa podarja rolanje v svoji družbi in kosilo.

Nekaj predmetov iz ponudbe si lahko ogledate v spodnji galeriji, preostale pa tukaj.