Preteklo leto so se na ČrnFestu ustavili Dubioza kolektiv in napolnili prizorišče do zadnjega kotička. Foto: Jure Henigsman
Preteklo leto so se na ČrnFestu ustavili Dubioza kolektiv in napolnili prizorišče do zadnjega kotička. Foto: Jure Henigsman
Glasbeni uvod v ČrnFest bo pripadel skupini TBF. Foto: Saša Burić
Jonas Žnidaršič, Misija Evrovizija
Za stand up vložke bo med drugim letos poskrbel Jonas Žnidaršič. Foto: Žiga Culiberg
Moveknowledgement
Na ČrnFest se vračajo tudi Moveknowledgement. Foto: Branka Resnik
Let 3
Znova se vračajo na festival Let 3. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Tomislav Jovanovič - Tokac
Zaključek programa bo pripadel skupini Dan D ... Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin
Kill Kenny
... in skupini Kill Kenny. Foto: MMC RTV SLO/Jani Ugrin

družabno dogajanje v Beli krajini pa se zdaj seli na ČrnFest.

Črnomaljski festival je eden tistih, ki se je prilagodil trenutnim gospodarskim razmeram in kljub manjšim finančnim sredstvom nadaljeval pri izpopolnjevanju svojega cilja - program, ki je dober za vse. V primerjavi s preteklimi leti so skrčili program za približno 30 odstotkov, nam je pojasnil eden izmed organizatorjev Sašo Jankovič. Festival se je tudi skrčil s približno treh na dva tedna. "A vseeno smo ohranili zvrhano mero zabave, kulture, smeha in otroškega rajanja," je poudaril v pogovoru za MMC Jankovič.

Uvod v letošnji ČrnFest bo zvečer rezerviran za splitske hedoniste TBF. V atriju črnomaljskega gradu se bodo do 31. avgusta ustavili še Jonas Žnidaršič, Incurabili, Barely Modern, Let 3 in Moveknowledgement. Vrhunec in hkrati konec festivala pa bo veliki koncert na parkirišču ob črnomaljskem gradu, kjer bodo nastopili 2B, Kill Kenny in Dan D.

O festivalu smo se pogovarjali z Jankovičem. Cel pogovor si lahko preberete spodaj.


Bela krajina ostaja v glasbeno-družabnem ozračju tudi po koncu Tedna kulture na placu in Schengenfestu. Kaj pa je tisto, kar dela ČrnFest drugačnega od omenjenih?
Glavna razlika med ČrnFestom in drugimi festivali v Beli krajini je predvsem v konceptu prireditve. Vsako leto program oblikujemo glede na naš moto "Dobro za vse!", kar pomeni, da pripravimo čim širše in raznovrstno dogajanje ter ponudimo vsebine, ki so zanimive vsem starostnim skupinam, turistom v Obkolpju in drugim poletnim zdolgočasencem. Tako tudi letos v prenovljenem grajskem atriju pripravljamo koncertne večere, stand up komedijo, otroški program, pogovorna večera s predstavitvijo knjig.

Tudi letos ostajate pri geslu "dobro za vse" in hkrati praznujete - KBŠ - 50. obletnico ustanovitve društva. Koliko ste temu letos prilagodili program?
Praznovanje 50. obletnice ustanovitve Kluba belokranjskih študentov poteka že dalj časa. Julija smo v sklopu prireditve Teden kulture na placu v Metliki pripravili koncert skupine Majke, avgusta bo praznovanje v Črnomlju potekalo sočasno s ČrnFestom, kjer bo v četrtek, 29. avgusta, ob 21. uri pogovorni večer in predstavitev zbornika "Do konca svojih danof!", glavni dogodek praznovanja pa bo tudi konec festivala, in sicer koncert domače zasedbe 2B ter novomeških Kill Kenny in Dan D, ki bo potekal na parkirišču ob črnomaljskem gradu. Že v septembru pa v sodelovanju z organizatorji Športnega poletja pripravljamo še praznovanje v tretji belokranjski občini, torej v Semiču, kjer bodo nastopili Lollobrigida, Alya in Muff.

Nekateri organizatorji festivalov so si enotni, da je tovrstna organizacija "draga igračka". Kako zahtevno je organizirati festival, ki traja toliko časa kot ČrnFest?
Brez dobre volje in odlične skupine ljudi nam zagotovo ne bi uspelo. Aktivni člani Kluba belokranjskih študentov, Mladinskega kulturnega kluba Bele krajine in Mladinskega centra BiT praktično vse delo opravimo sami - program, ozvočenje, stiki z javnostjo, priprava prostora, čiščenje ... Veliko prihranimo tudi zaradi dejstva, da v glavnem uporabljamo lastno tehnično opremo in uživamo podporo lokalne skupnosti oziroma Občine Črnomelj, ki je tudi finančno podprla festival.

Spremljate morda kaj zgodbo s Trnfestom? Česa se lahko organizator nauči iz te zgodbe?
Vsi organizatorji se srečujemo s težavo krčenja sredstev na praktično vseh prihodkovnih postavkah, državnih razpisih, sponzorji so nekoliko bolj zadržani kot pred leti, kar se neposredno pozna pri programu, ki ga lahko pripravimo. Mi smo se temu prilagodili tako, da smo skrčili program festivala za približno 30 odstotkov, s približno treh na dva tedna, a vseeno ohranili zvrhano mero zabave, kulture, smeha in otroškega rajanja.

Kar se tiče glasbenega programa, ostajate zvesti formuli domačih in večinoma hrvaških glasbenih gostov. Zakaj?
Pri oblikovanju glasbenega dela programa vedno težimo k temu, da ponudimo čim bolj raznoliko in pestro godbo, če je le mogoče, s kakovostnimi skupinami iz tujine. Tako smo v preteklih letih na ČrnFestu že gostili glasbenike iz ZDA, JAR, Francije, Švice, Italije, Brazilije, BiH, Zimbabveja, Šrilanke in še nekaterih evropskih držav. Pri teh skupinah smo vezani na potek njihovih turnej in jih lahko gostimo, če so v času našega festivala v bližini. Tako smo letos v juliju, sicer ne v sklopu ČrnFesta, gostili ameriške Dub Trio, za sam festival pa se nam v okviru svojih finančnih zmožnosti ni uspelo dogovoriti za nastop z nobeno skupino, ki ne bi prihajala iz bližnje tujine.

ČrnFest je več kot le glasbeni festival, ponuja tudi drugo bogato kulturno dogajanje - od predstav za otroke do stand up nastopov - na kaj ste najbolj pozorni pri sestavi programa?
ČrnFest je festival dobre glasbe, gledališča, smeha in otroškega rajanja, ki je dober za vse. In ravno na to smo najbolj pozorni pri oblikovanju programskega dela. Tako danes začenjamo festival z odličnimi dalmatinskimi hiphop/popzvezdami The Beat Fleet oz. krajše TBF. V prihajajočem tednu bomo v torek gostili stand up predstavo Jonas Show, ob sredah pripravljamo otroški program, v četrtek predstavitev študije o študentih iz Bele krajine na Dunaju in Gradcu med letoma 1400 in 1700, vikend pa bomo začeli s petkovimi nastopi Incurabili in Barely Modern ter v soboto nadaljevali z reškimi Let 3. Zadnji teden festival ravno tako začnemo stand up nastopom in otroško predstavo, nadaljujemo s predstavitvijo zbornika ob 50. obletnici ustanovitve KBŠ, nastopom Moveknowledgement in zaključkom festivala na parkirišču ob gradu z lokalnimi 2B ter Kill Kenny in Dan D.

S festivalom se tudi poveča utrip v samem Črnomlju. Kolikšna je verjetnost, da bi kdaj ČrnFest zaživel tudi pozimi - v malce spremenjeni obliki - pod streho?
Realnih možnosti pa tudi potreb za "zimsko" izvedbo festivala trenutno ni. V jeseni začnemo redni program v Mladinskem kulturnem klubu Bele krajine (MKK), kjer praktično vsak konec tedna do konca meseca maja gostimo glasbene skupine oz. pripravljamo glasbene večere, petki pa so namenjeni vsem drugim dejavnostim, od stand up komedije, potopisov, predavanj, do različnih turnirjev in performansov.