Dan D in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Davida de Vilersa sta navdušila občinstvo v razprodanih Križankah. Foto: MMC RTV SLO/ J. R.
Dan D in Simfonični orkester RTV Slovenija pod vodstvom Davida de Vilersa sta navdušila občinstvo v razprodanih Križankah. Foto: MMC RTV SLO/ J. R.
Dan D s simfoniki in gosti
Glasbeniki, radijec in političarka o koncertu

Težko pričakovani koncert, poimenovan Dan 202, ki je potekal pod pokroviteljstvom Vala 202, je ponudil preplet klasičnih in drugih zvrsti, predvsem rocka.

Slišati je bilo mogoče simfonične različice približno dvajsetih pesmi skupine Dan D, od novejših z zadnjega albuma, kot sta Google Me in Love Song, do starejših uspešnic, kot so Ko hodiš nad oblaki, Čas, Roke in Voda. Poleg uspešnic so bile na programu tudi nekatere manj poznane in redko izvajane skladbe, ki pa so jih v program uvrstili zato, ker dobro zvenijo v simfonično-rockerski različici.

Po koncertu smo pred kamero povabili pevca Tokca, ki nam je povedal, da so občutki po nastopu z orkestrom fenomenalni: "Vse je precej organsko. Gre za orkester, ki mora biti usklajen med sabo in potem še z nami – to je zahtevna naloga, glede na odziv publike, mislim na aplavz, pa je bilo kaj slišati." Svoje je povedal tudi basist Nikola Sekulovič, ki nam je povedal, "da je prva dva komada čutil kar malo adrenalina", sicer pa nam je razkril tudi prihodnje cilje skupine: "Prvi dve naši plošči sta ljudem še precej neznani, zato bomo 13. februarja v Cankarjevem domu predstavili material s prvih dveh plošč, načrtujemo pa tudi ponovno izdajo teh dveh plošč."

Izbira je bila prava

S koncertom je bil zelo zadovoljen tudi prvi mož Vala 202 Mirko Štular, ki je prepričan, da je bila izbira skupine Dan D za tak projekt prava: "Vesel sem, da smo se odločili za to skupino." Za komentar smo povprašali tudi starosto slovenske glasbe Jureta Robežnika, ki pa ni preveč naklonjen mešanju glasbenih zvrsti: "Mislim, da je tu v ozadju malo mode v tem času. Nisem prepričan, da rockglasba potrebuje simfonični orkester."

Svoj pečat so dodali tudi posebni gostje – Gal in Severa Gjurin, Polona Kasal, Ditka Haberl, Tomi Meglič iz Siddharte in Borut Marolt iz Nietov.

Za to, da je bil septembrski koncertni dogodek nekaj posebnega, so poskrbele tudi Slovenske železnice, saj so se lahko imetniki vstopnic za koncert v Ljubljano pripeljali brezplačno z vseh koncev Slovenije, s tremi posebnim vlaki v smereh Novo mesto, Maribor in Koper pa so se lahko po dogodku brezplačno vrnili tudi domov.

V ponedeljek še en koncert
Tokratni projekt združevanja različnih glasbenih zvrsti pomeni nadaljevanje zgodbe, ki jo je Val 202 začel pisati pred sedmimi leti – takrat je s Simfoničnim orkestrom RTV združila moči skupina Siddharta.

Če vam je žal, da ste koncert zamudili, vas lahko potolažimo. Organizatorji so se namreč zaradi velikega povpraševanja odločili, da bodo v ponedeljek, 14. septembra, pripravili še en koncert, ki ga boste lahko neposredno poslušali tudi na Valu 202.

V priloženih videih si oglejte glasbene izvedbe nekaterih pesmi, med izjavami pa si lahko ogledate, kaj sta nam po koncertu povedala člana skupine Dan D, Tokac in Sekulovič, kaj si o skupini misli Katarina Kresal in mnenji Mirkota Štularja ter Jureta Robežnika.

Dan D s simfoniki in gosti
Glasbeniki, radijec in političarka o koncertu