Foto:
Foto:
Nika Zorjan in Eva Boto
Eva še zdaleč ni pozabila na svoje prijatelje na Misiji Evrovizija, kar je dokazala tudi sinoči. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Eva Boto ter Eva in Nika Prusnik
Tako kot na Viktorjih preteklo soboto je Eva z dvojčicama Prusnik tvorila neločljiv trio. Foto: MMC RTV SLO
Eva Boto
Spremljevalna zasedba bo v Bakuju še številčnejša. Kot nam je povedala Eva, pa se vaje šele začenjajo. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Vladimir Graić
Eva ter avtor glasbe in aranžmaja Verjamem Vladimir Graić sta v zadnjih tednih svoj odnos samo še nadgradila. Drug o drugem govorita le v presežkih. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Družina Boto
Eva je vesela, da ima najbolj ponosne starše v Sloveniji. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

16-letna Korošica, ki bo letos predstavljala slovenske barve na Evroviziji, se je pred dnevi mudila v Srbiji. Tam je posnela angleško in srbsko različico Verjamem, spoznala svojega idola, "drugo mamo" in kramljala s srbsko sedmo silo.
Za Evo Boto je nov delovni izlet v Srbijo - državo, iz katere prihaja avtor glasbe in aranžmaja pesmi Verjamem, ki jo bo zapela v palači Buta v Bakuju, glavnem mestu Azerbajdžana, 24. maja. "V Beograd sem prišla v ponedeljek in takoj imela en intervju. Nato sem se šla preobleč in takoj na oddajo Ami G Show. Tam sem gostovala in zapela zmagovalno pesem. Super res. Zelo pozno sem šla spati in se zbudila zjutraj ob sedmih. Tako da sem bila precej utrujena, ker sem bila že zjutraj v oddaji podobni naši Dobro jutro. Nadaljevalo se je s snemanjem angleške in srbske verzije pesmi. Posnela sem tudi plesno različico angleške različice pesmi. Za mano so tako kar naporni in delovni dnevi," se je spominjala Eva in dodala energično: "Zdaj pa gremo spet naprej."

Snemanje videospota za pesem Verjamem (za zdaj ) ni v načrtu, nam je povedal član slovenske evrovizijske delegacije Andrej Hofer.

Ob izpolnjevanju obveznosti, ki pridejo z zmago na nacionalnem izboru za pesem Evrovizije, Eva srečuje številne nove ljudi. Tako je v Srbiji imela možnost spoznati makedonsko žezlo v ognju za Baku Kaliopi. "Ona je takšna sončica. Kot neka druga mama. Spoznala sem jo v Srbiji, v Ami G Showu. Ona je res carica. Zelo mi je všeč njen vokal in zelo me veseli, da sva se spoznali," je nasmejano razlagala Eva.

Med obiskom Srbije se ji je izpolnila še ena velika želja, saj je spoznala svojega idola Milana Stankovića, ki se je evrovizijskemu občinstvu predstavil leta 2010 (s pesmijo Balkan). "On je bil moj favorit, ko je bil izbor pri njih v Srbiji, in lahko sem ga spoznala, se z njim fotografirala. Jeeej. Tako, da sem zelo vesela," je v smehu polna vtisov razložila Eva.

Znotraj sten snemalnega studia je Eva preživela še več časa s "krivcem za glasbo in aranžma pesmi Verjamem Vladimirjem Graićem (gre za avtorja, ki je že okusil slast evrovizijske zmage leta 2007 z Molitvo v izvedbi Srbkinje Marije Šerifović). "On mi je kot človek zelo pri srcu. Topel in ... Sploh ne znam opisati. Tako prijeten človek je. Tako 'fajn' je delati z njim. In razbrala sva, kaj hočeva drug od drugega."

Prave priprave na bakujski oder šele sledijo
Evo v nadaljevanju priprav čakajo vaje s spremljevalnimi vokalistkami. Teh bo letos kar pet. Poleg štiriperesne deteljice - ki smo jo spoznali lani ob boku Maje Keuc: Sandra Feketija, Katja Koren, Ana Bezjak in Martina Majerle - bo zasedbo okrepila še Martinina sestra Mateja.

Uvod v pesmi Verjamem ostaja domena spremljevalnih vokalistk. "Zdi se mi 'fajn', da prepustim uvod nekomu drugemu - tisti bolj angelski in nežni glas. Nato pa jaz začnem svoj 'lead' vokal," je pojasnila Eva.

Pred Evo in njeno ekipo so tudi še izdelava in vaje scenskega nastopa. Že zdaj pa se ne boji visokih pet, saj naj bi - podobno kot na Emi - nosila dolgo obleko.

Sama navijala za slovenščino
Korošica je nadvse zadovoljna, da bo lahko v Bakuju pela pesem v slovenščini. "Najboljša je slovenska (smeh). Zato smo se tudi odločili, da bomo v slovenščini peli. Ker mislim, da najbolj slovenščina pride do izraza. Res lepo izpade," je dejala in pojasnila, da bo angleško različico pela na gostovala v tujih državah.

Pri samem odločanju, v katerem jeziku bo predstavljala Slovenijo, je imela tudi sama glas. "Hvala bogu, da sem tudi jaz lahko povedala svoj komentar, da so lahko upoštevali. Mislim pa tudi, da če bi jaz rekla, da ne bi pela v slovenske različice pesmi, bi ostala slovenska."

Bo zlata sredina srečna ali nesrečna?

Žreb je v začetku tedna določil, da se bo na Evrovizijski oder podala kot deveta v drugem polfinalnem večeru. Zaradi odpovedi Armenije je tako Slovenija pristala v prvem delu polfinalnega "obračuna", in ne v drugem, kot je bilo izžrebano na začetku. "To je v redu, ker je sredina. Raje bi bila nekje zadaj, ampak mi je všeč, da je sredina, saj se te ljudje zapomnijo na neki način. Je pa res, da so nekateri moji favoriti za mano, to pa na neki način meni ni v redu, ker je bolje, da so prvi in potem ti narediš svoje. Ampak OK. Upam, da bo to prineslo dober rezultat v polfinalu," je optimistična Eva.

Svojo evrovizijsko "domačo nalogo" je - kot je mogoče razbrati iz njenih besed - izdelala z odliko: "Vse sem preposlušala, kar je bilo mogoče (smeh). Imam eno favoritinjo. Znam že celo pesem na pamet (smeh). Ne povem, katero. Ampak za tisto mislim, da bo kar visoko."
Družina stoji za njo in jo podpira
Evi pa ves čas zvesto ob strani stojijo njeni starši. "Zelo so veseli. Mislim, da so najbolj ponosni starši v Sloveniji. Podpirata me in mi želita najbolje. Kaj bi pa drugega starši hoteli od otroka," se je retorično vprašala Eva.

V Baku potuje v spremstvu evrovizijske delegacije. "Po eni strani bi zelo rada, da bi šla z mano. Po drugi strani pa ne, zaradi tistega pritiska, ki bo. In da imaš še pritisk zaradi staršev, je to še večji pritisk (smeh). Mislim, da bo tam neka druga energija. Vse bo nekaj drugače. Čisto v nekem novem svetu bom in samo dva tedna bom v tistem svetu, tako da bom mislila samo na to. Ne vem. Dela bom imela veliko, tako da ne bom imela časa razmišljati o družini," je realistična Eva.

21. aprila jo čaka gostovanje v Amsterdamu, kjer bo tradicionalno srečanje pred letošnjim velikim evrovizijskim izborom in koncert, na katerem se bo predstavilo najmanj 13 letošnjih evrovizijskih predstavnikov.

Cel pogovor si lahko pogledate v videu spodaj.