Bernarda Žarn, Seku M. Conde in dvojčici Prusnik, ki bosta skrbeli za zabaven in sproščen studijski utrip. Foto: Blanka Križ
Bernarda Žarn, Seku M. Conde in dvojčici Prusnik, ki bosta skrbeli za zabaven in sproščen studijski utrip. Foto: Blanka Križ
Gledalci so lani v projektu Evrovizijski TV Laboratorij najvišje ovrednotili oddaji Nemški strah in Soba 9. Foto: RTV

25 inovativnih konceptov televizijskih oddaj štirih evropskih javnih televizij si boste gledalci Televizije Slovenija lahko ogledali od sobote, 29. septembra, do sobote, 13. oktobra 2012. V projektu poleg RTV Slovenija sodelujejo ZDF – nemška javna televizija, NPO 3 – nizozemska javna televizija, RTE – irska javna televizija in VRT – flamska javna televizija.


Od 1. do 12. oktobra, torej od ponedeljka do petka, bodo na 1. programu Televizije Slovenija od 17.20 ure dalje predstavljene oddaje, ki jih povezujejo mladi in novi televizijski obrazi: Žan Papič, Carmen L. Oven, Vesna Maria Maher, Nejc Jemec, David Urankar ter Natalija Javornik in Saša Avdič. Zadnji dve prihajata iz Zveze gluhih in naglušnih. V vsaki oddaji bodo zanimivi gosti, ki bodo predstavili svoj pogled na prikazane inovativne pilotne televizijske oddaje. Za zabaven in sproščen studijski utrip pa bosta poskrbeli tudi dvojčici Prusnik.

Projekt se bo začel in sklenil s posebno oddajo, ki bosta na sporedu v soboto, 29. septembra, oziroma 13. oktobra ob 21.30. Na TVS 2 boste lahko spremljali voditelja Bernardo Žarn in Sekumadyja Condeja, ki bosta v živo predstavila koncept projekta, sodelujoče pilotne oddaje in pravila sodelovanja ter sprejemala in komentirala mnenja gledalcev, ki jih bodo ti v oddajo sporočali.

Gledalci boste predvajane pilotne oddaje lahko ocenjevali na posebni spletni strani www.tvlab.si, kjer si bo mogoče do vključno sobote, 13. oktobra, oddaje tudi ogledati. Svoje mnenje boste lahko oddali na družabnih omrežjih - na Facebooku (Evrovizijski TV Lab – TV Slovenija) in Twitterju (TVLab.si). Ocene oddaj slovenskih gledalcev bodo upoštevane tudi v državah, kjer se projekt TV Lab izvaja, in bodo tako vplivale na snovanje novih televizijskih formatov v širšem prostoru. Najbolje ocenjena pilotna oddaja slovenskih gledalcev ima tudi možnost, da jo televizijski ustvarjalci v prihodnje uvrstijo v redni program.

Vabljeni na avdicijo za voditelja
Vzporedno s projektom ocenjevanja pilotnih televizijskih oddaj poteka spletna avdicija Postani voditelj prihodnosti. Ustvarjalci projekta vabijo vse v starostni skupini od 12 do 35 let, ki bi jih zanimalo sodelovanje, da posredujejo svoj enominutni predstavitveni videoposnetek na elektronski naslov tvlab@rtvslo.si ali po pošti na naslov: Televizija Slovenija, za TV LAB, Kolodvorska 2, 1550 Ljubljana. Posameznike, v katerih bo prepoznan voditeljski talent, bomo nagradili z izobraževanjem in usposabljanjem za voditelje v okviru Izobraževalnega središča RTV Slovenija.

Kaj je projekt Evrovizijski TV-laboratorij?
Evrovizijski TV-laboratorij je eksperimentalni, inovativni in ustvarjalni program, ki gledalcem omogoča soustvarjanje vsebine televizijskega programa. Projekt je bil zasnovan leta 2009 v okviru tematskega tedna televizijske hiše NPO 3, tretjega programa nizozemske javne televizije, ki je na tak način želel vzpostaviti stik z gledalci, predvsem tistimi, ki javne televizije po navadi ne gledajo, večinoma starimi od 15 do 35 let.