Vsem udeleženkam ni uspelo varno priteči do cilja. Foto: MMC RTV SLO
Vsem udeleženkam ni uspelo varno priteči do cilja. Foto: MMC RTV SLO
Tek v petkah
S časom 18,48 sekunde je z velikim naskokom slavila Tina Božič. Foto: MMC RTV SLO
Tek v petkah
Nagrado za tekmovalko z najlepšim stilom je osvojila Zora Mastinak. Foto: MMC RTV SLO

Več kot 60 žensk v visokih petkah se je v dveh predtekih tekmovanja pod okriljem revije Cosmopolitan potegovalo za svoje mesto v finalu. Pogoj za sodelovanje so bile so najmanj osem centimetrov visoke in največ dva centimetra široke pete. Med vsemi je najbolj izstopala devetletna Petja, ki se je teka udeležila s svojo mamo. Med tekmovalke se je pomešal tudi ljubljenček na štirih nogah.
V obeh predtekih je lahko množica, ki se je gnetila ob improvizirani progi, pospremila najrazličnejše stile teka. Videli pa so lahko tudi padec ene izmed tekmovalk le nekaj centimetrov pred ciljem. A odnesla jo je brez hujših poškodb, le z raztrganimi hlačami. Med čakanjem na filnale pa so obiskovalci lahko videli še poseben tek z hulahupobroči.

Najstnica zmlela konkurenco
Že v drugem predteku je nase najbolj opozorila 15-letna Tina Božič, ki je zmagala pred preostalimio tekmicami s precejšnjim naskokom. Na tek se ni pripravljala, saj sta z očetom odšla v nakup visokih petk šele v četrtek. "Poleg tega sem tudi športnica in mi po navadi ne uporabljamo petk. Kupila sem jih prav za to priložnost, da so ustrezale merilom tekmovanja in da je bilo z njimi najlažje zmagati," je pojasnila zmagovalka za MMC.

15-letnica je predana športnica, saj trenira skok v daljino in mnogoboj. "Treniram sicer vsak dan. Enkrat sem poskusila odteči približno 50 metrov, da sem dobila občutek in videla, ali se mi sploh splača prijaviti na tekmovanje," je še razložila za MMC.

Ključ za zmago je v višini petke
Svoj tek je ponovila tudi v finalu in na koncu slavila s časom 18,48 sekund. In kaj je po njenem mnenju ključ za uspeh? "Da delaš dolge korake. Da tečeš po prstih in da imaš približno osem centimetrov dolge petke in nič več. Recimo s 15-centimetrskimi petkami ne bi mogla nobena zmagati," je dejala v smehu.

Zmagovalka je prejela bon za 1.000 evrov, ki jih bo - kot je dejala sama - porabila za nakup novega telefona. Nagradi pa sta prejeli še Patricija Peklan - za najvišje petke, ki so merile 16,2 centimetra - in Zora Mastinak za najlepši slog.
Utrinke s tekmovanja si lahko ogledate spodaj.