Urška Bačovnik Janša in Ju Sun Taek sta obiskali enega izmed najlepših kulturnozgodovinskih spomenikov pri nas. Foto: Uradna facebook stran Kobilarne Lipica
Urška Bačovnik Janša in Ju Sun Taek sta obiskali enega izmed najlepših kulturnozgodovinskih spomenikov pri nas. Foto: Uradna facebook stran Kobilarne Lipica
Urška Bačovnik Janša in Ju Sun Taek
Dami sta si ogledali konjeniško predstavo v Lipici.

Z ženo generalnega sekretarja ZN-a Ju Ban Sun Taek sta v dopoldanskih urah najprej obiskali Kobilarno Lipica in si ogledali predstavo klasične šole jahanja. Pred "jubilejnim hlevom" ju je sprejel direktor Kobilarne Lipica Tomi Rumpf, so zapisali na uradni Facebookovi strani kobilarne.

Iz Lipice sta se nato vrnili v Ljubljano, kjer sta se pridružili možema v državnem zboru in spremljali Banov nagovor poslancem, slovenskim poslancem v Evropskem parlamentu, članom vlade in veleposlanikom, akreditiranim v Sloveniji.

Sledil je še obisk v Ribnem pri Bledu, kjer je Bačovnik Janševo in Banovo pozdravil starešina Šaleške zveze tabornikov - regionalne skavtske zveze Anton Decosta. Okoli 13. ure pa je sledilo kosilo v gostilni Krištof v Predoslju.

Za Bačovnik Janševo, ki je pozornost medijev in javnosti privabila s svojo modro obleko, je pomemben protokolaren dogodek. Ni bil pa prvi, saj je leta 2008 v času Janševe prejšnje vlade ob robu vrha EU-ZDA v Sloveniji gostila ženo tedanjega ameriškega predsednika Georgea Busha, a takrat z Janšo še nista bila poročena.

Banova je sicer skupaj z možem, ki je bil tokrat drugič na uradnem obisku v Sloveniji, v našo državo prispela v četrtek zvečer, odhajata pa danes. Njuna naslednja postaja je Hrvaška, od tam pa bosta turnejo nadaljevala še v drugih državah na območju nekdanje Jugoslavije.