Največja gneča je bila vsak večer v
Največja gneča je bila vsak večer v "črnogorskem" lokalu Ejga, ki je sicer v lasti nekdanje slovenske smučarke Alenke Dovžan. Tam so se domačini pomešali med navijače vseh narodnosti - medtem ko so Balkanci peli in plesali na terasi ob živi glasbi, so si baltski navijači naredili svoj "žur" v notranjosti lokala. Foto: MMC RTV SLO
Na Jesenicah so zaigrale Latvija, Srbija, Litva, Bosna in Hercegovina, Črna gora in Makedonija. Foto: MMC RTV SLO
Eurobasket na Jesenicah
Srca so tudi na Jesenicah bila za junake in Slovenijo. Foto: MMC RTV SLO
Eurobasket na Jesenicah
Vonj po pečenju se je te dni širil po vseh Jesenicah. Foto: MMC RTV SLO
Policijsko spremstvo je avtobuse z igralci vsak dan spremljalo iz Kranjske Gore do Jesenic in nazaj. Foto: MMC RTV SLO

Vse to so prizori iz Jesenic zadnjih dni, za katere je poskrbelo evropsko prvenstvo v košarki z balkansko-baltsko pisano paleto navijačev, ki so v središče mesta prinesli zabavo in ples do jutranjih ur. Jesenice so namreč gostile predtekmovalno skupino B, v kateri so se borile Litva, Latvija, Srbija, Makedonija, Črna gora ter Bosna in Hercegovina, kar je v železarsko mesto pod Mežakljo seveda prineslo navijače vseh šestih reprezentanc.

Uradna navijaška cona je bila organizirana na Stari Savi, v bližini dvorane Podmežakla, a samevala je precej bolj kot lokali na drugi strani železniške proge, ob glavni cesti skozi Jesenice. Napolnila se je predvsem prejšnji torek, ob uradnem odprtju, ko so zbrane ogreli Modrijani in Rock Partyzani, ter v soboto, ko so nastopili Neda Ukraden ter skupine Luna, Tabu in S.A.R.S. - večinski obiskovalci pa so bili domačini.

Vsak dobil svoj lokal, nato pa drug k drugemu na obisk
Tuji navijači pa so zabavo raje poiskali v centru, kjer so "za svoje vzeli" posamezne lokale - Srbi so si tako svoj štab postavili v piceriji Domino, v makedonski barvi rumeno in rdečo se je odela gostilnica Pastel, Črnogorcem je pripadla restavracija Ejga, v kavarni Železar so se kot doma počutili litovski navijači, Latvijci so zavzeli restavracijo Oaza, bar Teater pa je postal klubska hiša navijačev reprezentance Bosne in Hercegovine, ki so si prisvojili tudi "stojnico" pri železniški postaji.

A tako je bilo le uradno, saj so se kaj kmalu vsi pomešali med sabo - no, predvsem balkanski navijači so veselo "obiskovali" drug drugega, baltski navijači pa so bili pogosti gostje predvsem v lokalnih trgovinah, od koder so se vračali s polnimi rokami pločevink piva.

"Lie-tu-va!"
A tudi oni so se hitro zlili v prijateljsko vzdušje, ki je v teh dneh vladalo v mestu. Eden iz skupine Latvijcev, ki so bili oblečeni v reprezentančni dres in z navijaškim rekvizitom klobukom/košem na glavi, je tako postal nekakšna maskota jeseniških ulic, saj se je pogosto kar od nekod pojavil čisto sam, na primer - krepko majajoč se s kozarcem piva in plakatom Latvia okrog vratu - pred dvorano Podmežakla pred tekmo Srbije in Makedonije, ko se je tam trlo več kot 4.000 makedonskih in srbskih navijačev v nacionalnih barvah, ali pa v pekarni v zgodnjih jutranjih urah.

Srbski navijači so vzljubili tudi tavajočega Litovca, ki so ga naučili, da dvigne tri prste vsakič, ko zagleda srbsko opravo. "Litva!" so mu navdušeno klicali v pozdrav. "Lie-tu-va!" jih je potrpežljivo popravljal v mimohodu.

Vsi na kupu
Številni so se v strahu pred velikimi izgredi spraševali, kako se bo obneslo to, da bodo kar štiri reprezentance s pregovorno nemirnega Balkana sobivale pod isto streho (njihovi košarkarji so to počeli tudi dobesedno, saj je bilo vseh šest reprezentanc nastanjenih v istem hotelu v Kranjski Gori).

"Super je, da smo vsi skupaj. Noro vzdušje je," so si bili večinoma složni navijači. Po otvoritvenem dnevu prvenstva so tako na terasi restavracije Ejga v sredo zvečer skupaj vihrale črnogorska, makedonska, srbska in bosanska zastava, medtem ko so njihovi lastniki z ramo ob rami poplesavali na gasilskih klopeh ob zvokih "narodnjakov" v živo.

V petek, ko se je zabava v zgodnjih jutranjih urah preselila v sosednji Salon, pa je skupina navijačev različnih narodnosti na pločniku pred lokalom sestavila verigo zastav tudi skupaj s slovensko in nato potožila: "Škoda, ker manjkajo še Hrvati, potem bi bili pa res vsi skupaj kot nekoč. Jugoslavija!"

Makedonski navijači so na primer v petek zvečer, ko so si množično dali duška po velikem (in tudi edinem) zmagoslavju na prvenstvu po osvojenem skalpu Srbije, v svoji do zadnjega kotička polni klubski hiši medse z veseljem sprejeli tudi skupino srbskih navijačev. "Mi smo bili danes res boljši, a dobro ste igrali, prijatelji," so jih pozdravili celo z odra in jim namenili huronski aplavz.

Ugani, kdo stoji pred tabo
Navijači so si veselo menjavali tudi navijaške rekvizite, zato pravzaprav nikoli nisi z gotovostjo vedel, kdo stoji pred tabo. "Živjo, makedonski kolegici," tako navijač z rdeče-rumenim klobukom za mizo pozdravi dve dekleti z navijaškima šaloma v enakih barvah. "Joj, ne. Veš, midve sva Slovenki. Ta navijaška šala so nama v spomin podarili Makedonci, s katerimi sva se prej pogovarjali v njihovi klubski hiši," mu pojasnita dekleti. "Oh, tudi jaz pravzaprav nisem Makedonec. Srb sem, Nikola mi je ime. Svojo srbsko zastavo sem zamenjal za tale njihov klobuk," se jima on posmeji v odgovor.

Potem pa pokaže še na belo brisačo z uradnim logotipom Eurobasketa, ki mu visi okrog vratu.: "Tale je pa od našega košarkarja Nenada Krstića, veste. Po tekmi mu jo je čez ograjo izpulil moj prijatelj, jaz pa sem jo nato izmaknil njemu. Res je Krstićeva, povohajte! Na tekmi jo je imel, povohajte!"

Policisti v kali zatrli izgred sredi mesta
Grenak priokus sicer prijateljskemu vzdušju na Jesenicah pa je pustil četrtkov izgred navijačev Srbije ter Bosne in Hercegovine sredi mesta. Pred popoldanskim obračunom obeh reprezentanc so se bosanski navijači (šlo naj bi sicer za nogometne navijače, ki so se naslednji dan odpravljali na kvalifikacijsko tekmo s Slovaško v Zenico) v spremstvu policije odpravili proti dvorani, pot pa jih je vodila mimo picerije Domino, kjer so domovali srbski navijači. Medsebojno besedno obračunavanje čez cesto se je sprevrglo v incident, a hitro posredovanje prisotnih posebnih policijskih enot je preprečilo hujše izgrede.

Nasvidenje, Jesenice!
Danes je dan za počitek, košarkarska žoga pa bo jutri začela vrteti življenje v prestolnici, saj se tja seli drugi del EP-ja. Gostinci in turistični delavci na Gorenjskem bodo zdaj lahko potegnili črto pod pretekle dni, življenje na Jesenicah pa se bo vrnilo na stare tirnice, ki so nekaterim ljubše, drugi pa zagotavljajo, da se jim bo še dolgo tožilo po priljudnih navijačih in odličnem vzdušju, ki so ga ti prinesli v mesto.

V spodnji galeriji pa si lahko ogledate še nekaj utrinkov z Jesenic in iz Kranjske Gore, ki ju je evropsko košarkarsko prvenstvo v teh dneh povsem košarkarsko obarval.