Družabna kronika

Poudarki

  • Drugi dan festivala Schengenfest
Lollobrigida
Energično močni sta bili znova postavi Lollobrigide ... Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Schengenfest
Organizatorji so do zdaj našteli za 25 odstotkov večji obisk kot preteklo leto. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Parni Valjak
Sobotno dogajanje je zaznamoval predvsem nastop skupine Parni Valjak - kar zadeva obisk pod odrom. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Parni Valjak
Parni Valjak je tako dodobra napolnil prizorišče. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Tabu
... in Tabuja, ki je napolnil prizorišče še v dnevni svetlobi. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Tabu
Tina je med drugim poprijela še za kitaro in se pridružila fantom pri igranju Lahko sem srce. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Majke
Schengenfest se ni izognil niti nalezljivi karizmi Bareta in Majk. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Dan D
Vrnili so se člani skupine Dan D. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Gramophonedzie
Enega bolj udarnih setov je sinoči za zbrane pripravil srbski didžej Gramophonedzie. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Kolpa
Obiskovalci so se znova hladili v Kolpi. Foto: MMC RTV SLO/K. K.
Kaiser Chiefs
Krona festivalu pa sledi nocoj, z nastopom britanskih alternativcev Kaiser Chiefs. Foto: Promocijski material Kaiser Chiefs

Dodaj v

Foto in video: Mladostniški kriki in modrčki v zraku. Vse to na Schengenfestu za ...

MMC na drugem dnevu Schengenfesta
5. avgust 2012 ob 15:00,
zadnji poseg: 6. avgust 2012 ob 12:29
Vinica - MMC RTV SLO

Pogled na prizorišče, kakor se ga zvesti obiskovalci Schengenfesta lahko spomnijo izpred treh let, ko je takrat na manjšem prizorišču Siddharta napolnila travniški parter pod sabo, se je vrnil. Recept za uspeh? Parni Valjak in vročica sobotne noči.

Že pred zadnjim dnevom, ki bo na oder Schengenfesta pripeljal do zdaj največje glasbene zvezde na papirju, kar jih je gostil v preteklih štirih letih - Kaiser Chiefs (MMC-jev pogovor pred prihodom si lahko preberete na tej povezavi) - je znano, da je letošnji obisk za najmanj 25 odstotkov večji od lanskega (so za MMC potrdili predstavniki organizatorjev). V praksi se pod vročim viniškim soncem praži veliko večja armada festivalskih ljubiteljev. Vrste za (vedno preredke) tuše so daljše. Živahno pa je tudi na Kolpi, ki je letos znova postala osrednja atrakcija za popoldansko druženje vseh tistih, ki jih spanec po neprespanih nočeh in ob vročini v šotorih ne premaga.

Vabljeni tudi k branju reportaže iz prvega dne Schengenfesta.

Rdeča nit vsega pa je seveda glasba, ki ne pozna tišine te dni ob meji s Hrvaško. Natančneje na jasi ob reki Kolpi. Ta je v soboto oživela že v dopoldanskih urah, in sicer z monokomedijo Čefurji Raus. Danes pa se bo kulturno obarvano dopoldansko dogajanje nadaljevalo z monokomedijo Jamski človek.

Eni sem, eni tja ... se ponavlja dan
A sinočnje večerno dogajanje se je začelo v počasnem tempu. Domači bluz rockerji El Kachon so skupaj z Makako Jump in Golem od pete ure naprej opozarjali, da je Schengenfest pripravljen na novo glasbeno etapo. Pravo prebijanje sobotnega "ledu" je doletelo "krivce" najbolj predvajane skladbe preteklega leta in hkrati enega izmed najbolj dejavnih koncertnih kolektivov zadnjih let (od izdaje albuma 42) pri nas, ki se je sicer ravno vrnil iz dopusta.

Tabuji so začeli umirjeno - z uspešnicami, ki so prevladovale po radijskih postajah še pred novo kadrovsko sestavo. Poljub v srce, Adrenalin in počasnejša različica skladbe On (sicer priredbe Torn izvajalke Natalie Imbruglia), so kot magnet začeli vabiti obiskovalce pod oder. Izpustili niso niti najnovejše pridobitve (slišano med drugim na Vransko Summer Night) svojega repertoarja - Nirvanine priredbe Smells Like Teen Spirit. Nekoliko nenavaden prizor za domače festivale, a vendar: Tabujem je uspelo - pozneje seveda z nepogrešljivo Poljubljeno ter skladbami Ocean, Divje, Dobra vila, Romanje (brez Andreja Šifrerja) - napolniti prizorišče še pred osmo uro zvečer. Pri dnevni svetlobi.

"Noro. 'Fajn' je, da smo nastopali že ob dnevu, ker je malo takšnih nastopov. Te so čisto drugačni. Mi smo v svojem svetu, kadar ne vidimo ljudi, kadar pa jih vidimo, pa je čisto drugače, ker vedo, da jih vidimo. In so stvari precej drugačne. Interakcije se zgodijo. Meni je bilo to danes odlično. Res," je za MMC po nastopu dejala pevka Tina Marinšek, ki je za zbrane pripravila še eno presenečenje. In sicer je poprijela za svojo "ibanezko", katere lastnica je zdaj mesec dni, in ob Lahko sem srce za kratek hip obudila čase, ko so strune na električni kitari pokale nekdanjemu članu zasedbe Marjanu Paderju. "Zdaj se učim. Vaje, vaje ... Ampak mi je 'd'best'. Rada bi še kaj igrala, ker morajo stvari iti še čez kakšen drug medij ven," je priznala pevka.

Dan D na obisku pri sosedih Belokranjcih
Preverjeno uspešni domači skupini so se na Schengenfestu pridružili stari znanci belokranjskih odrov - natančneje festivala Črnfest (če izpostavimo le enega) - Majke. Goran Bare je veliki oder v hipu napolnil s svojo karizmo. Pod odrom pa so se začele zbirati vse generacije. "To se je že toliko razširilo, da nas poslušajo že majhni otroci. Kar me malo nervira," je za MMC potarnal Bare.

Paket rock'n'rolla, ki so ga nadgradili z najnovejšim albumom Teške boje - "pipa miru" Bareta ter kitarista in skladatelja Zorana Čalića (tudi člana zasedbe Big Foot Mama). Bare je - značilno zanj - dominiral. Popolnoma vživet v svoje interpretacije se je sprehajal skozi repertoar "starih" in "novih" Majk: Nisam tvoj, Budi ponosan, Teške boje ... Po drugi strani pa sta status hrvaške rock'n'roll institucije upravičevala Damir Trkulja - Šiljo in Čalić na kitarah. Majke so pustili svoj pečat z "dobrim novim rockom", kakor ga imenuje Bare: "Novi rock, ker jaz ne želim preigravati starega dobrega rocka. Stari dobri rock smo igrali v 80. in 90. letih prejšnjega stoletja. Mi pa živimo v letu 2012. Imamo kitarista, ki igra na stari način. Imamo kitarista, ki igra na novejši način. Jaz sem vse boljši in boljši, od kar sem okreval od 'tistih dni'."

Preverjena formula za množičen obisk se je sinoči nadaljevala s še enimi starimi znanci festivala, skupino Dan D, ki je na Schengenfestu nastopila pred tremi leti in že takrat - morda celo bolj (ker jih je še vedno nosil močni medijski val popularnosti) - dosegla svoje oboževalce. Plešeš, jutranja, Lep dan za smrt, Problem, Čas, Google me, Počasi ... so oživile dogajanje tistega starega festivala - ki je potekal še na stari lokaciji. "Spomnim se, da smo se potem napili. Tega se dobro spomnim, da se nič ne spomnim. Če pa pogledamo nazaj, pa bi rad poudaril, da se ta festival dviguje v pravo smer in je nekaj, kar želim, da se zgodi. Da postane širši od te naše majhnosti," je za MMC dejal Tomislav Jovanovič - Tokac.

Proti (prekleti?) nedelji s skupino Parni Valjak
A prava invazija pred glavni oder - vredna festivala - se je sprožila okoli polnoči, ko so na oder prikorakali Parni Valjak. Energični val je sprožil njihov skakajoči pevec Aki Rahimovski.

Sindrom jugonastolgije? "Mislim, da je to spoštovanje, ki ga gojijo do nas. Vidijo, da nismo umetno narejeni. Se ne lažemo. Pojemo o tistem, kar čutimo. Delamo, ker to moramo delati. Smo čisto običajni ljudje in iz sebe ne delamo nobene slave, ker je ni. Ljudje pa preprosto to prepoznajo," je za MMC o fenomenu, ki na koncerte privablja obiskovalce, mlajše od skupine, spregovoril Hasanefendić.

Potem ko je Parni Valjak decembra napolnil Stožice in predstavil nov album na začetku leta, je skupini s 36-letnim stažem podoben podvig uspel na Schengenfestu. Ljubavna, Nakon svih ovih godina, Ja u ljubav vjerujem, Ugasni me, U prolazu ... Napolnjen parter pod glavnim odrom se je popolnoma razpel.

"Stari mački" so potrdili svoj ugled. A kaj ob preverjenih formulah ostane mladim in obetavnim? "Čas ni dober za nič. V osnovi je težko za vse. Svet je v težavah. Toliko težje je mladim novim bendom, da se spopadajo s tem. Predvsem, da so svoji: vse se je že slišalo in videlo. Da si izmisliš nov zvok, ki bi bil tako prepoznaven, da bi hitro preusmeril pozornost nase, je težko. Recept je dobra in iskrena pesem, ki ima v sebi nekaj, s čimer se ljudje lahko identificirajo. Ta vedno uspe in najde pot do občinstva. Ampak težje, ker je večja konkurenca. Prišli smo tudi v čas, ko mediji ustvarjajo umetne zvezde. Živimo v virtualnem svetu. Padle so vrednosti. Po drugi strani samo tisti, ki imajo kaj povedati, lahko zrušijo te meje. Nam je lažje, ker nas poznajo že od prej. Ampak tudi nam preostane boj v tem svetu. K nam prihajajo novinarji, ki so v službi tri leta, ampak ne razumejo, kaj pomeni 38-letna uspešna kariera na relativno majhnem tržišču. Ne cenijo dosežkov, ampak iščejo postranske zgodbe," je bil za MMC še kritičen Hasenefendić.

Po Parnem valjku ... Lollobrigida
Pa vendar - v praksi: kaj ostane mladim? Če je govor o Lollobrigidi, ki je na oder Schengenfesta stopila po skupini Parni Valjak, zvesta baza sledilcev in mnogi novi radovedneži, ki presrečno vzklikajo tiste tri besede, ki se jih med prepevanjem Ide in Petre naučijo (no, včasih pa tudi malce preoblikujejo po svoje: obiskovalka njihovega nastopa ne Exitu je tako skladbo Ja se resetiram iz novega albuma "prekrstila" v Ja se ne sekiram in ga objavila na portalu You Tube).

Ob vokalsko atraktivnih pevkah so Marko na kitari, Jernej na basu, Levi na bobnih in Kleemar na klaviaturah svojo zaljubljenost v pionirske čase novega vala z zbranimi delili ob skladbah iz najnovejšega albuma, med njimi Loverboy, Roboskop, Ja se resetiram, Sex on TV, sex on the radio. Ponudila pa je tudi svoje uspešnice, kot so Ms. right and mr. wrong, Pillow Boy Baby Girl in Volim te.

Kaj ostane Schengenfestu po padcu meje?
A hkrati je bila slovensko-hrvaška naveza popolnoma naročena za festival. "Mi simboliziramo Schengenfest, da," je v smehu potrdil za MMC Jernej. "Mi smo res simbolika za ta festival. Mislim, da ni skupine, ki se več vozi čez mejo. Ki je preživel ure in ure na meji s cariniki ob pojasnjevanju, kam gremo. Mi gremo vsak teden v Slovenijo, v Mursko Soboto oziroma obratno. Smo poosebljenje tega, kar počnemo," je pojasnila Ida.

"Le kaj bo zdaj, ko se bo šengenska meja prestavila na Hrvaško? Verjetno zdaj ne bomo razpadli, ker smo prišli v Evropsko Unijo," se je še spraševala pevka v pogovoru za MMC. "Le kako se bo festival imenoval naslednje leto? Verjetno se ne bo Schengenfest," je razmišljanje nadaljeval Jernej, Ida pa ga je dopolnila v enem dihu: "Ja, kako pa se bo? Banja Luka?"

"Šengen ostaja," je sklenil Jernej. In ne samo, da ostaja, Schengenfest se nadaljuje. Po včerajšnjih predstavah tributeskupine legendarnih Queenov - Merqury band - in pestrem dogajanju na elektronskem odru, kjer so se zvrstili Spinriders, Paris Meets dubai, Nati Katchi, Funkerman in Gramophonedzie - sledi s tujimi imeni najbolj odmeven večer. Hkrati pa tudi sklepni.

Še pred njim pa si lahko več utrinkov iz sinočnjega dogajanja ogledate spodaj. Krajši povzetek pa v videu.

Klavdija Kopina, spremljate me lahko tudi na Twitterju.


Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Tabu
Majke
Majke
Majke
Majke
Majke
Majke
Majke
Majke
Majke
Majke
Dan D
Dan D
Dan D
Dan D
Dan D
Dan D
Dan D
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Parni Valjak
Lollobrigida
Lollobrigida
Lollobrigida
Lollobrigida
Lollobrigida
Lollobrigida
Lollobrigida
Lollobrigida
Gramophonedzie
Prijavi napako
Komentarji
bryden
# 05.08.2012 ob 19:18
please put your hands up? she should get a high five ... in the face ... with a chair :D
Ikarus
# 05.08.2012 ob 23:15
Koperboy, že v tisti oddaji kjer so izbirali pevce mi je bila ogabna s svojo nadutostjo, imela se je za neko hudo poznavalko petja in bila nasploh ošabna do konca. Ona ni profesionalka, če poje nekaj let je zame še vedno navadna smrklja, ki ji je po neki sreči uspelo priti na glasbeno sceno. Za moje pojme ne seže niti do podplatov glede na prejšnjo pevko Tabujev....una prej je bila pa res dobra.
ksut
# 05.08.2012 ob 18:22
jo mam na sumu, da je kaj "tazga" pokonzumirala
Večni-študent
# 05.08.2012 ob 16:10
Po prvi minuti sem ugasnil video, ker te Tabu ženske ne prenesem. Ena samovšečnost, to je pa vse.
Anar Hija
# 05.08.2012 ob 18:35
Na bruhanje mi gre, ko zagledam tole Tino od Tabujev! Naduta in prepotentna, meni osebno zelo grda!
Drugače pa je Šengenfest zakon!
sporties
# 05.08.2012 ob 17:19
točno kje je ta prireditev????
Quade
# 05.08.2012 ob 15:49
Kaj sam te bande slikate? Nas zanima dogajanje pod odrom, ob reki....
ciracara
# 05.08.2012 ob 21:55
Parni Valjak, Tabu, Dan D,,to so skupine, ki jih res ne bi želel poslušati in nevem zakaj so VEDNO povsod.. A so res tako poceni..
rdečinavijač
# 05.08.2012 ob 15:56
za mularijo...
Nighthawk.si
# 05.08.2012 ob 19:49
Kje so modrčki?! En modrc ni nč!

Hočmo joške ;)
Domencar
# 05.08.2012 ob 16:04
Prava beda.
Večni-študent
# 06.08.2012 ob 00:50
@Ikarus

Sem prevrtel na 2:10 in tole je res obup! Upam, da je bila vinjena, drugače je tole samo še za vaške motoristične pube, zgoraj brez.
AndrejK
# 06.08.2012 ob 01:03
Kar je mogoče v redu videt so Majke. Vse ostalo je več ali manj srednja in velika žalost. Se spomnim Ciccioline, ki je na neki bajker pijanki boljše izpadla kot tale Lollobrigida, ki nekaj poskakujejo tja v tri dni. Tile Kaiser Chiefsi pa tud niso vredni počenega groša.
Drugič pripelte poštene glasbenike, če se že greste festival.
Ikarus
# 05.08.2012 ob 23:21
aja pa če komu ni jasno o kakšnem ogabnosti govorimo si poglejte posnetek od 2:10 dalje pa mi povejte, ali je to petje????
lolek11
# 05.08.2012 ob 16:01
kje mate zdej modrčke
Manca61
# 06.08.2012 ob 11:57
@MIRNČAN: A veliki vodja je tud pršu pozdraut svoj podmladek?
ms-601
# 05.08.2012 ob 15:31
Koliko obiskovalec je bilo učeri? :)
tuditi
# 12.08.2012 ob 23:23
pujs
# 11.08.2012 ob 13:23
uaa ka pa majke delajo!! najbolši band trenutno sploh pa špilajo pred nekimi dan d... razpored pa res ni vrlina organizatorjev tega drgač vsekakor najbolšga (mainstream)rock festivala v sloveniji.
Anar Hija
# 07.08.2012 ob 08:15
Dvomim, da MIRNČAN ve, kdo so Kaiser Chiefs, važno je, da je Kaiser (samo da je avstroogrsko press) :)))
MIRNČAN
# 06.08.2012 ob 12:08
aja pa upam da so našli potem Marjana. hah
MIRNČAN
# 06.08.2012 ob 12:05
kakšen podmladek, kaj bluziš?
MIRNČAN
# 06.08.2012 ob 10:42
Odličen festival. Keiser Chiefsi so čist razturali, tudi BFM v nedeljo totalej odklop. Graja gre velikemu pomanjkanju sence. Drugo leto pridemo spet.
Prepečenec
# 06.08.2012 ob 09:11
Sam res, kje so joške?
CoreySteel
# 05.08.2012 ob 20:07
Namest teh prepotenih tipov na odru, bi lahko slikal kake fejst punce pred odrom :)
cebelica.maja
# 05.08.2012 ob 20:04
Kaj je Domencar, a te mami ni pustila na Schengen, da prebereš vsak članek in potem za pozdravit kompleks napišeš kaka beda je to?
No, mi se imamo super in komaj čakamo danes "grand finale"!
Koperboy
# 05.08.2012 ob 22:38
vsem, ki gre Tina tako na bruhanje: Takšni občutki vas prevevajo samo po gledanju videa in slik ali jo poznate tudi v živo, da lahko trosite takšne cvetke?
mala*
# 05.08.2012 ob 15:33
Precej več kot v petek :)
demetra
# 05.08.2012 ob 16:48
vsa čast.
Pupa
# 05.08.2012 ob 16:54
Draga Klavdija,
kitarista v skupini MAJKE sta Zoran Čalić in Damir Trkulja - Šiljo, ki je že pred časom zamenjal Krunota....
Kazalo