Alya in Neisha sta bili navdušeni nad kolekcijo oblikovalskega dvojca Draž. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Alya in Neisha sta bili navdušeni nad kolekcijo oblikovalskega dvojca Draž. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Manja Plešnar in spremljevalec
Manja Plešnar (na fotografiji s fantom) na ljubljanskem tednu mode pogreša Sanjo Grcić in njeno znamko Firma. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Iryna Osypenko in Tjaša Kokalj
Iryna Osypenko (na fotografiji z nekdanjo Miss Universe in modno novinarko Tjašo Kokalj) se veseli prihajajočih modnih revij. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Ivana Šundov in Franc Planinšek
Ivana Šundov in Franc Planinšek. Ivana meni, da je v vsako avtorsko delo vloženo ogromno truda, zato ga težko kritizira. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Ljubljanski teden mode, kjer v Sloveniji delujoči modni oblikovalci predstavljajo svoje kolekcije za pomlad in poletje 2013, je v Kino Šiška privabil kopico modnih navdušencev vseh vrst. Na otvoritveni modni reviji se je nekaj več kot štiristo obiskovalcem predstavilo pet oblikovalskih talentov, med bolj prepoznavnimi tudi pletenine Draž, Almira Sadar in Akultura (poleg njih pa še Farandula, Niti Niti, Tanja Zorn in Katja Magister).

Pogrešana Sanja Grcić
Po dobro uro trajajoči reviji je ob spremljavi pop glasbe iz osemdesetih in srebanju sponzorskih alkoholnih napitkov sledilo druženje v preddverju, kjer smo v gneči stilsko dovršenih modnih poznavalcev z vseh vetrov naleteli tudi na marsikateri medijsko prepoznavni obraz.
Televizijska voditeljica z modno kritično žilico Manja Plešnar nam je povedala, da jo je pri vsaki izmed predstavljenih kolekcij navdušilo kaj drugega, kljub vsemu pa je razočarana, ker se na tokratnem tednu mode ne bo predstavila Sanja Grcić s svojo znamko Firma.
Pletenine Draž: primerne tudi za tiste z oblinami
Tako pevki Alya in Neisha, kot tudi radijska in televizijska voditeljica (trenutno v veselem pričakovanju) Špela Močnik, so bile najbolj očarane nad pleteninami Draž. Neishi sta bili pri kolekciji na primer všeč izstopajoča ženstvenost in prefinjenost, pa tudi dejstvo, da kosi niso primerni zgolj za suhljate postave brez oblin.
"Japonke niso za hojo po pisti, ampak za na plažo."
Pletenine Draž so se zaradi "fantastične izdelave" zdele zanimive tudi manekenki in modni agentki Iryni Osypenko Nemec, ki pa se je včeraj navduševala tudi nad Farandulo in Akulturo. Malo manj fantastično se ji je zdelo nošenje japonk na modni reviji oblikovalke Almire Sadar, to obuvalo po njenem mnenju namreč sodi bolj "na plažo ali morda za na kavo".
"Avtorsko delo je najtežje ocenjevati in najlažje spljuvati"
Proti koncu zabave smo zmotili tudi pogovor estetskega plastičnega kirurga dr. Franca Planinška (ki je, mimogrede, nekdanji mož oblikovalke Urše Draž) in Ivane Šundov, ki pa se je hvaljenja in kritiziranja naših oblikovalskih talentov raje vzdržala, saj meni, da je v vsako avtorsko delo vloženo ogromno truda, hkrati ga je pa "najtežje ocenjevati in najlažje spljuvati". Kljub vsemu nam je zaupala, da bi se, če bi si morala izbrati eno kreacijo, odločila za eno izmed oblek oblikovalskega dua Draž.
Ljudje potrebujejo čas, da sprejmejo nove modne smernice
Urša Draž
se je na pohvale odzvala skromno. Povedala nam je, da je sicer vesela pozitivnega odziva na kolekcijo, a dodala, da imata z bratom Tomažem kljub vsemu občutek, da se je otvoritvene revije udeležilo veliko njunih prijateljev (ki pa naj bi seveda hvalili njuno delo). Eno najprepoznavnejših oblikovalk pri nas smo ob priložnosti tudi vprašali, kako je uvedba ljubljanskega tedna mode vplivala na njihov posel. Urša meni, da je bila tovrstna prireditev za naš prostor skoraj nujna, saj oblikovalce spodbudi, da dvakrat na leto predstavijo nove kolekcije. "Prej smo s kolekcijami kar malce zavlačevali," priznava. "Ljudje pa vseeno potrebujejo svoj čas, da sprejmejo nove smernice. Nemalokrat se zgodi, da naša stranka želi kos izpred treh let predstavljene kolekcije," obenem ugotavlja Draževa.

Spodaj si lahko ogledate, katere znane obraze je na včerajšnji zabavi ujel naš fotografski objektiv.