Na Škisovi tržnici so se predstavili študentski klubi iz vse Slovenije. Foto: BoBo
Na Škisovi tržnici so se predstavili študentski klubi iz vse Slovenije. Foto: BoBo
Poziranje z županom. Foto: BoBo

Ta največja študentska kulturno-zabavna prireditev v organizaciji Zveze študentskih klubov Slovenije (Škis) vsako leto privabi okoli 20.000 mladih.

Predsednica Zveze Škis Špela Oset je v nagovoru ob odprtju 18. tržnice dejala, da verjame, da bodo z letošnjim programom na novi lokaciji za Bežigradom prepričali tudi tiste obiskovalce, ki pogrešajo tradicionalno lokacijo na letnem telovadišču Ilirija v središču mesta, kjer je tržnica kraljevala 17 let. "A Škisova tržnica je danes dobila svoj novi dom na tej zelenici," je povedala.

Obiskovalci Škisovo tržnico označujejo predvsem za dobro priložnost za spoznavanje mladih z vse Slovenije in za - zabavo, seveda. "Prišel sem, ker je to največji študentski dogodek leta, kjer se zberejo vsi študenti, vzdušje je sproščeno, mladi se spoznavajo, se družijo in zabavajo," je povedal absolvent fizike na ljubljanski univerzi Matevž Golob, ki je prišel sem s svojim klubom študentov in pomaga na tržnici.

Slovenija v malem
Na stojnicah po regijskih otočkih, ki skupaj tvorijo Slovenijo v malem, 56 študentskih klubov iz različnih slovenskih regij predstavlja posebnosti in kulinarične specialitete domačih krajev, od salam in sira do kruha in golažev. Obiskovalci lahko na mednarodnem otočku uživajo tudi v dobrotah in zanimivostih iz tujine.

Notranjski študentski klub na svoji stojnici denimo predstavlja Cerknico v času pusta. Tako so stojnico spremenili v Butale s Slivnico, Uršulo, coprnicami in dvema Butalcema, s katerima se lahko obiskovalci slikajo ali pošalijo. Kot pravi, ne manjka niti "coprniškega napoja, pa tudi nekaj za pod zob se najde".

Mlade, ki se bodo na Škisovi tržnici zabavali pozno v noč, so pozdravili tudi župani Ljubljane Zoran Janković, Žirov Janez Žakelj, Šentjerneja Radko Luzar in Grosupljega Peter Verlič, med obiskovalce pa se je pomešal tudi predsednik republike Borut Pahor.
Od glasbenih izvajalcev bodo glavnem odru nastopili Dare Acoustic, Greg & Domine, zmagovalka Škisolova, Imset, Banditi, Hamo & Tribute 2 love, Orlek, Mi2, Parni valjak, Klemen Klemen & T-Baggers in Help! A Beatles Tribute Band, medtem ko bodo na elektroodru vrteli Clay Clemens, DJ A-Lone, DJ MC Berny, The Lickerz, Matteo Kunst, Blubird in Alex Ranerro.

Zveza Škis bo del sredstev, zbranih z vstopninami (letos ta znaša tri evre), namenila za projekt Botrstvo v Sloveniji.