Mis sveta je postala 23-letna Venšja Ju, ki bi rada postala učiteljica glasbe. Nova mis sveta sebe opisuje kot nekoga, ki sledi svojim sanjam z nasmeškom. Foto: EPA
Mis sveta je postala 23-letna Venšja Ju, ki bi rada postala učiteljica glasbe. Nova mis sveta sebe opisuje kot nekoga, ki sledi svojim sanjam z nasmeškom. Foto: EPA
Sophie Elizabeth Moulds, Venšja Ju in  Jessica Michelle Kahawaty
Na izboru za mis sveta je bila za najlepšo okronana mis Kitajske Venšja Ju, prva spremljevalka je postala mis Walesa Sophie Elizabeth Moulds, druga spremljevalka pa je mis Avstralije Jessica Michelle Kahawaty. Foto: EPA
Mis sveta 2012
Lepotni izbor bo prihodnje leto potekal v Indoneziji. Foto: EPA
Mis sveta
Misice so zaplesale v spektaklu, imenovanem Plesi sveta. Foto: Miss World Facebook
Ivian Lunasol Sarcos Colmenares
Ivian Lunasol Sarcos Colmenares se je poslovila od krone. Foto: Reuters
Nives Orešnik
Slovenske barve je zastopala Nives Orešnik. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na izboru za mis sveta je bila za najlepšo okronana mis Kitajske Venšja Ju, prva spremljevalka je postala mis Walesa Sophie Elizabeth Moulds, druga spremljevalka pa je mis Avstralije Jessica Michelle Kahawaty.

Po uvodnem tradicionalnem plesu mongolskih bojevnikov - izbor je potekal v Ordosu, mestu sredi puščave, ki je del Notranje Mongolije, avtonomne regije v sklopu Ljudske republike Kitajske -, ki se jim je pri plesni predstavi pridružilo več kot 100 tamkajšnjih otrok, so se lepotice sprehodile po modni brvi v večernih oblekah.

Kmalu po uvodnem pozdravu voditeljev večera - prireditev so povezovali Myleen Klass, Jason Cook, Lilly Liu in Nai Ri Mu Tu - so podelili prve lente - v kategoriji naj topmodel je slavila mis Sudana, najzapeljivejša v bikiniju je mis Walesa, nagrado social media pa je prejela mis Indije. Lepotice so se tudi letos pomerile na športnem področju, najbolje pa se je izkazala mis Švedske, ki je postala nova mis športa. Najbolj nadarjena je mis Kitajske, zmagovalka v kategoriji lepote z namenom pa je mis Indije.

Po razglasitvi 15 polfinalistk, predstavnic Kenije, Indonezije, Nizozemske, ZDA, Filipinov, Španije, Brazilije, Velike Britanije, Južnega Sudana, Walesa, Kitajske, Jamajke, Avstralije, Mehike in Indije, je vseh 116 lepotic znova zasedlo oder - vsaka izmed misic je namreč prikazala svoje plesno znanje v spektaklu, imenovanem Plesi sveta.

Znano je tudi že, kje bo lepotni izbor potekal prihodnje leto - lepotice z vsega sveta bodo morale sesti na letalo proti indonezijski prestolnici Džakarti.

Po krajšem premoru so razglasili imena sedmih finalistk. Med finalistkami - te prihajajo z Jamajke, Južnega Sudana, Indije, Avstralije, Brazilije, Kitajske in Walesa - je največ simpatij žirije pobrala mis Kitajske Venšja Ju, ki je svoji državi priborila drugo zmago na izborih za mis sveta - prvo zmago je Kitajski leta 2007 prinesla Zhang Zilin.

Zmagovalko Venšjo Ju lahko bolje spoznate v videu spodaj. Prva spremljevalka je postala mis Walesa, šopek najlepših pa zaokrožuje mis Avstralije.

Kitajka krono prejela iz rok Venezuelke
Venezuelka
Ivian Sarcos - mis sveta 2011 - se je tako poslovila od krone. Zanjo se je mesec dni s pomočjo najrazličnejših tekmovanj borilo rekordnih 116 lepotic. Blišč Ordosa - letošnjega gostitelja izbora za mis sveta - so lahko dodobra spoznale že 24. julija, ko je na tamkajšnjem stadionu potekala veličastna slovesnost ob odprtju. V vročih avgustovskih dneh niso samo zbirale točk, ki so se seštevala na finalnem večeru, ampak so tudi obiskale različna kitajska mesta, med njimi Šanghaj in Sanyo. Hkrati pa so se dodobra spoznale s kitajsko kulturo.

"Zdi se mi, kot da traja že več kot en mesec in prvi dnevi se mi zdijo daleč nazaj. Potrebovala bom nekaj časa, da bom uredila vse vtise in spomine. Dekleta se včasih zalotimo med pogovorom: 'V drugem tednu smo bili v Šanghaju, takrat smo na odru sredi mesta odpele pesem, ki jo bomo imele tudi na finalu, čisto smo že pozabile na to!' In koliko lepih parkov, jezer smo videli in koliko prijetnih ljudi smo srečale. Premalokrat se v zadnjem tednu spomnimo lepih trenutkov preteklega meseca," je za MMC dejala Orešnikova.

Letošnji izbor - poleg tega, da je na njem sodelovalo rekordno število udeleženk - so zaznamovale tudi nekatere vrnitve in premierne predstavitve. Prvič so tako sodelovale mis Ekvatorialne Gvineje, Gabona in Južnega Sudana. Na izbor pa so se vrnile predstavnice Fidžija, Sejšelov, Angole, Etiopije, Gvajane, Makaa, Malavija, St. Kitts in Nevis ter Suriname.