Režiser Mitja Okorn je premiero njegovega najnovejšega celovečerca Pisma sv. Nikolaju doživel še v ljubljanskem Koloseju. Sledi pa še premiera v mariborskem Koloseju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Režiser Mitja Okorn je premiero njegovega najnovejšega celovečerca Pisma sv. Nikolaju doživel še v ljubljanskem Koloseju. Sledi pa še premiera v mariborskem Koloseju. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Slovenski režiser, ki bo svojo pot nadaljeval na Poljskem, priznava, da je njegov boj s prepričevanjem slovenskih filmskih institucij in politiko, da mu pomagajo s finančnimi sredstvi, izguba časa. "To je tako kot zdaj afera trenirke. Popolnoma nepotrebno. Raje bi se v tem času posvečali pomembnejšim temam," je odločen režiser.

Potem ko so si največji domači radovedneži in oboževalci Okorna njegovo najnovejšo filmsko stvaritev že ogledali na novembrskem festivalu Liffe, je zdaj prišel čas za vse tiste, ki se na svoje lastne oči želijo prepričati, ali recenzije in kritike držijo.

"Najbolj se mi je v spomin vtisnila predpremiera na Poljskem - Kino v štiklah. Na njem se je zbralo 400 žensk. In tam je bilo toliko energije, da bi lahko celo Slovenijo poganjalo," je priznal Okorn in dodal: "Vse so se smejale, ko se je bilo treba smejati; vse so vpile, ko je bilo treba vpiti ..."

Že sinoči si je režiser, ki ustvarja na Poljskem od leta 2007, vzel čas, da je pozdravil obiskovalce na premieri v ljubljanskem Koloseju. Kinodvorana, v kateri se je projekcija z uvodnim nagovorom Okorna začela ob 19. uri, je bila razprodana že nekaj dni pred samim predvajanjem. Med drugim so se ljubljanske premiere udeležile televizijska voditeljica Nina Osenar, plesalka Nadiya Bychkova in igralka Mojca Funkl.

"Vedel sem, da bo slovenskemu občinstvu všeč, ampak nisem vedel, da mu bo tako všeč. Na Poljskem so že vajeni romantičnih komedij, tu pa malo manj," je dejal Okorn.

Režiserja pa zdaj čakajo obiski premier filma še v Mariboru, Kranju, Kopru, Celju in Novem mestu.

Na Poljskem si je Pisma sv. Nikolaju ogledalo več kot 1,8 milijona gledalcev in ga s tem uvrstilo na deseto mesto najbolj gledanih poljskih filmov zadnjih 30 let.