Peter Prevc je mladim položil na dušo, naj bodo na cesti previdni. Foto: David Verlič
Peter Prevc je mladim položil na dušo, naj bodo na cesti previdni. Foto: David Verlič
Peter Prevc
Prevc je priznal, da se je za volanom z leti umiril. Foto: Ervin Čurlič
Prevc izvedel telemark v policijski uniformi
Športni as Peter Prevc osveščal mlade

Navdušenje v središču Nove Gorice na do zadnjega kotička polnem Bevkovem trgu je bilo izjemno - seveda predvsem v pričakovanju najboljšega skakalca in letalca na svetu, Petra Prevca, ki je zaposlen na Oddelku vrhunskih športnikov na Policijski akademiji Generalne policijske uprave. Kot vzornik mladih je v Novo Gorico prišel torej v modri policijski uniformi. Mladi so ga ob prihodu bučno obkrožili, ga prosili za avtogram, se fotografirali z njim ... In naše vprašanje, kakšen se jim njihov športni vzornik zdi kot policist, odgovarjali: "Ma, čisto normalen ..." In res je Peter Prevc povsem običajen voznik tudi na cesti. Tudi njegova noga je na stopalki kdaj pretežka. Oziroma je bila pretežka ...

"Nabral sem že nekaj točk zvestobe"
V pogovoru z našim športnim novinarjem Ervinom Čurličem je Peter Prevc tisočim zbranim na novogoriškem trgu povedal, da je bil tudi on nekajkrat prehiter: "Da, žal sem res nabral nekaj 'točk zvestobe'. Enkrat sem bil prehiter na avtocesti ... Znova pa so me policisti ustavili ponoči, ker sem vozil prehitro skozi naselje. Seveda sem plačal kazen in se predvsem zamislil nad svojo vožnjo." Pozneje nam je v pogovoru Peter Prevc zatrdil, da ne vozi več tako hitro. Da zdaj spoštuje predpise: "Morda pa sem se tudi že malo postaral in postal že povsem umirjen voznik."

Sicer pa je vsem mladim voznikom položil na dušo, naj bodo previdni, v prometu spoštljivi in naj ne precenjujejo ne sebe ne svojih jeklenih konjičkov na dveh ali štirih kolesih.

Najbolj tvegana skupina so mladi
Policisti namreč opozarjajo, da so najbolj tvegana skupina v prometu – predvsem kar zadeva prehitro vožnjo – mladi od 18 do 34 let. Robert Vehovec iz Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi: "Prometnih nesreč, v katerih so ljudje umrli, je žal precej več kot lani. Glaven vzrok je še vedno hitrost. Letos je kar 15 ljudi umrlo v prometnih nesrečah, ki so se zgodile zaradi hitrosti. Naj opozorim predvsem na šibkejše v prometu: umrli so štirje vozniki motornih koles in štirje pešci."

Črna statistika tudi na severnem Primorskem
Tudi statistika za severno Primorsko je žal črna. Dean Božnik, predstavnik za odnose z javnostmi, na novogoriški policijski upravi: "Na našem območju je v letu 2015 za posledicami vseh prometnih nesreč umrlo štirinajst oseb, leto prej je bilo devet žrtev. Štirje so lani umrli prav zaradi prevelike hitrosti, leto prej eden manj. Policisti so od 1. januarja do vključno 16. aprila 2016 zaradi neprilagojene hitrosti obravnavali 39 prometnih nesreč. Sicer pa je v navedenem časovnem obdobju letošnjega leta na območju Policijske uprave Nova Gorica v prometnih nesrečah umrlo pet oseb, dvanajst jih je bilo hudo poškodovanih."

Pazljivi naj bodo predvsem motoristi
Črne ceste so letos žal tudi za motoriste. Zato so v novogoriški preventivni akciji posebej opozorili na previdnost, tako motoristov kot voznikov avtomobilov, ki naj bodo pozorni na dvokolesnike. Na prireditvenem prostoru so člani motoklubov MK AMD Gorica, MK OK Riders, MK Brda, MK Soča, MK Kavalir in MK Moto Company parkirali svoja motorna kolesa v obliki črk "V". Namen te postavitve je simboliziral HITROST, ki je tudi najpogostejši vzrok prometnih nesreč z najtežjimi posledicami. Mladi, ki svojo vozniško "kariero" največkrat začenjajo prav na motorju, se zavedajo preventivnih ukrepov. Meta Komel, ena najmlajših voznic motorja, je poudarila: "Čelada, ščitniki, poznavanje ceste, spoštovanje drugih na cesti – to so osnovna pravila, ko se usedem na motor. Predvsem pa je treba vedno iti z glavo na cesto!"

Peter Prevc: "Na težek motor se ne usedem!"
Smučarskega šampiona Petra Prevca smo vprašali, ali je tudi on ljubitelj motorjev: "Ne, na težek motor se sploh ne usedem. Najprej nimam niti izpita, saj mi za to kot za marsikaj drugega zmanjkuje časa. Poleg tega pa se na močen motor niti nočem usesti, ker bi bil lahko kaj hitro preveč pogumen."

Naj torej naš as Peter Prevc ostaja pogumen predvsem na velikih skakalnicah in letalnicah, po katerih drvi tudi krepko več kot sto kilometrov na uro!

Prevc izvedel telemark v policijski uniformi
Športni as Peter Prevc osveščal mlade