Zoran Janković je za svojo vnukinjo izbral punčko iz cunj. Foto: BoBo
Zoran Janković je za svojo vnukinjo izbral punčko iz cunj. Foto: BoBo
S posvojitvijo punčke - posameznik z donacijo 20 evrov punčko posvoji in s tem omogoči cepljenje enega otroka proti šestim nevarnim boleznim - se lahko stkejo pristne vezi med punčkinim posvojiteljem, ki je rešil otroka, in prostovoljcem, ki je s svojim delom to omogočil. V ta namen ima vsaka punčka svojo osebno izkaznico, na kateri so zapisane njene lastnosti ter naslov njenega izdelovalca, in dopisnico, s katero posvojitelj punčke sporoči izdelovalcu naslov novega doma punčke. Foto: BoBo
Punčke iz cunj rešujejo življenja otrok

Govor, s katerim je ljubljanski župan Zoran Janković v galeriji Kresija na Stritarjevi ulici odprl pisano in razigrano deželo Punčk iz cunj, ki v Sloveniji letos praznujejo 10. rojstni dan.

Dejan Turk, predsednik upravnega odbora Unicefa Slovenija, je vse pozval, naj se udeležijo posvojitvene razstave, ki bo trajala 14 dni. Punčk imajo veliko na zalogi, tako da ni bojazni, da bi že prvi dan vse pošle: "Pridne roke so v teh letih naredile več kot 16.500 punčk, prav toliko pa smo rešili tudi otroških življenj. To je tudi poslanstvo punčk - da nudimo otrokom pomoč." Turk se je zahvalil tudi vsem prostovoljkam in prostovoljcem ter otrokom in staršem, ki so izdelali punčke, dejal pa je, da vsaka izmed punčk zrcali del njihove dobrote.

Na dogodku je spregovorila tudi 13-letna deklica Žana, ki je slovenska mladinska ambasadorka Unicefa, njena naloga pa je: "Spodbujam otroke k dejavnemu spreminjanju sveta na bolje. Ni treba biti odrasel, da bi naredil spremembe. Če tako majhne punčke iz cunj delajo spremembe, lahko k boljšemu jutri prispeva tudi vsak otrok." Prepričljiv govor je navdušil tudi Jankovića, ki je sporočil, da Žana že lahko kandidira za županjo Ljubljane.

Ena izmed prostovoljk, gospa Marcela, je dejala, da je izdelala že okoli 300 punčk: "Rekla sem si: ko bom šla v pokoj, bom izdelovala punčke. S to akcijo se mi je izpolnila dolgoletna želja. To počnem z ljubeznijo, najbolj kreativno pa je izdelovanje oblačil, takrat se počutim kot modna oblikovalka."

Pevka Nuša Derenda je priznala, da si tudi ona želi nekega dne izdelovati punčke, zdaj ji čas tega ne dopušča. Temu se bo najverjetneje posvetila, ko bo šla v pokoj. Idejo Punčke iz cunj je pa je pozdravila z besedami: "Malo sem se vrnila v otroštvo v tej deželi Punčk iz cunj. Vse so lepe, prav zagotovo bo katera moja, punčke namreč osrečujejo ljudi."

Dogodek so s svojimi glasovi popestrili pevca Lado Leskovar in Nuša Derenda ter šolarji iz Osnovne šole Spodnje Šiške.

Posvoji punčko in reši otroka
Projekt Punčka iz cunj, nosilni slogan katere je Posvoji punčko in reši otroka, se uspešno izvaja v številnih evropskih, v Sloveniji od leta 2003. Njegov temeljni namen je zbiranje sredstev za Unicefovo svetovno kampanjo cepljenja otrok v državah v razvoju proti šestim nalezljivim otroškim boleznim (davici, ošpicam, oslovskemu kašlju, otroški paralizi, tuberkulozi in tetanusu).

Punčke iz cunj rešujejo življenja otrok