V Areni je odmevalo bučno navijanje slovenskih navijačev. Teh je bilo dobrih 4.000. Foto: www.alesfevzer.com
V Areni je odmevalo bučno navijanje slovenskih navijačev. Teh je bilo dobrih 4.000. Foto: www.alesfevzer.com
Povezal jih je navijaški vlak. Sprevodnika vlaka z navijači tudi pred Areno. Skupaj so navijali tudi v dvorani. Foto: MMC RTV SLO
Prihajata iz Vinice, eden navija za Slovenijo, drugi za Hrvaško. "Polovico sem Hrvat, tako da sva se razdelila. Ampak oboji gredo v drugi del tekmovanja, to sem siguren." Foto: MMC RTV SLO
Druženje hrvaških in slovenskih navijačev pred tekmo. Foto: MMC RTV SLO
Slovenci so navijali celotno srečanje. Tudi po odhodu košarkarjev s parketa. Foto: MMC RTV SLO

Navijačem, oblečenim v zeleno, je v razprodani Areni (kjer pa se v spodnjem delu dvorane našlo kar nekaj prostih "sponzorskih" sedežev) z neprestanim navijanjem uspelo preglasiti navijače v kockastem. Da bodo dali vse od sebe, so pokazali že pred samim začetkom tekme, ko je z vseh koncev bilo slišati slovenske navijaške pesmi, med njimi je za največje navdušenje poskrbelo vzklikanje: "Kdor ne skače, ni Slovenc."

Med trajanjem tekme med Makedonijo in Grčijo so v Areno začeli prihajati prvi slovenski navijači. Pred dvorano najprej srečam navijače iz Izole, ki so si za evropsko prvenstvo natisnili posebne navijaške majice in ki so si pred vrhuncem dneva, tekmo med Slovenijo in Hrvaško, želeli ogledati tudi drugi derbi Makedonija - Grčija. Še preden so se napotili v dvorano, so napovedali "zmago Slovenije, seveda." Pri napovedi sta bila malenkost previdnejša navijača iz Velenja: "Če bodo ponovili igro, ki so jo pokazali proti Srbiji v Banjaluki, se lahko vse zgodi." Eden izmed dvojice ponosno doda, da si je zadnja leta ogledal vsa evropska prvenstva, da pa je najtežje dobil vstopnico za evropsko prvenstvo 2013 v Sloveniji.

Večina slovenskih navijačev je v Zagreb prišla, le da bi si ogledala tekme slovenske izbrane vrste. Med njimi tudi četverica iz Ivančne Gorice, ki bo v Zagrebu stiskala pesti za naše fante vse do konca prvega dela tekmovanja. Kot povedo, so se že zdavnaj odločili, da gredo na evropsko prvenstvo, želeli so tudi v Ukrajino, kjer bi najprej moralo potekati prvenstvo. "Hodimo na vsa evropska prvenstva, to je za nas posebno doživetje, želeli smo v Ukrajino, a je na koncu Zagreb še boljši, saj je veliko bližje." Na poti v Zagreb so si privoščili tudi "šoping" v Novem mestu, tamkajšnji nakupovalni center pa je bil, kot so povedali, čisto obarvan v zeleno. "Prihajajo, prihajajo, veliko nas bo Slovencev." In v trenutku, ko smo se pogovarjali, iz dveh taksijev izstopijo Slovenci, ki so četverici takoj naložili delo, da se ne smejo "šparat" z navijanjem, kot pravi napis ene izmed navijaških majic. "Šparanja" slovenskih navijačev vsekakor ni bilo, že dve uri pred začetkom tekme so se "uglaševali". Ko so z navijaškega vlaka prispeli navijači z bobni, harmoniko, pa je nastopil čas za pravo slovensko zabavo. Pelo se je vse od slovenskih narodnih pesmi do zimzelenih pesmi, najglasnejši pa so bili z vzkliki: "Mi, Slovenci." Pri teh vzklikih so k skupini slovenskih navijačev prihiteli hrvaški navijači, ki so začeli vračati z vzkliki: "Mi, Hrvati." Razvil se je prijateljski navijaški dvoboj, ki mu je sledila skupna fotografija obojih. Pri tem so Hrvati Slovence "zbadali" z vzkliki: "Malo vas je malo", razšli pa so se z navijaškimi željami: "Naj zmaga boljši."

Boljši na parketu so bili hrvaški košarkarji, na navijaških tribunah pa je zmaga zagotovo pripadla Slovencem. To priznavajo tudi sami Hrvati.

Navijači so v Zagreb prišli z vseh koncev Slovenije, nekateri so se v hrvaško prestolnico pripeljali v lastni režiji, drugi z avtobusi, prav posebno vzdušje pa je bilo na izrednem vlaku, s katerim se je v Zagreb pripeljalo okoli 500 navijačev. Kot povesta sprevodnika, so ju navijači takoj vzeli za svoja, navijali pa so vso pot od Ljubljane do Zagreba. Mimo pridejo trije navijači z vlaka in hitro začnejo razlagati, kako super je bilo na vlaku. "Noro je bilo, vedeli smo, da bo tako, zato smo se odločili, da s Ptuja gremo v Ljubljano, čeprav bi lahko izbrali bližjo pot. Želeli smo potovati z navijaškim vlakom."

Navijači so prepričani, da se bo Slovenija zagotovo uvrstila v drugi del tekmovanja. Dva navijača iz Vinice, eden s hrvaško zastavo okoli sebe, drugi s slovensko, sta napovedala, da si bosta Slovenija in Hrvaška razdelili prvo in drugo mesto, tretja pa bo Grčija. Želje slovenskih navijačev ostajajo najvišje, saj kot so prepevali po porazu s Hrvaško, oni ne mislijo nikamor: "Rompompom, še ne gremo domov ..."

Iz Zagreba

Dolores Subotić

foto: www.alesfevzer.com, MMC RTV SLO