Fižolov dan se je začel s torto. Razrezala sta jo Andreja Škrabec, ki jih letos spekla 24, in predsednik VETD Hrovača Ivan Prelesnik. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
Fižolov dan se je začel s torto. Razrezala sta jo Andreja Škrabec, ki jih letos spekla 24, in predsednik VETD Hrovača Ivan Prelesnik. Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina
Vaščani Hrovače so v soboto pripravili 12. fižolov dan, na katerem so med petdesetimi fižolovimi jedmi izbrali "fižolovo mis". Foto: MMC RTV SLO/Kristjan Kozina

"Čeprav polpeti spadajo med cvrte jedi, ki jih danes zavračajo, pa zmagovalni polpeti vsebujejo fižol, kar daje jedi poseben okus. Prav tako pa je jed zelo enostavna, saj vsebuje samo fižol, jajca, peteršilj, sol in poper," je svojo odločitev o zmagovalki tekmovanja za "mis fižola" komentirala strokovna žirija, ki ji je predsedovala prehranska strokovnjakinja Marija Merljak.

Poleg fižolovih polpetov, ki so privabili številne radovedne poglede, so lahko obiskovalci letos v Hrovači poskusili tudi nekatere druge fižolove jedi. Med njimi tudi marmelado, bograč, trojko, klobase, pražen krompir, kruh, torto, sladoled in celo baklavo.

Obiskovalce naučiti, kako se vzgaja fižol
"Obiskovalce želimo naučiti, kako vzgajati fižol, zato smo letos tudi pripravili predavanje o vzgoji fižola. Hkrati pa želimo tudi širiti zavest, da je lahko fižol zelo dobra kulinarična sestavina," je za MMC dejal Ivan Prelesnik, predsednik Vaškega etnološkega turističnega društva Hrovača. Ob tem pa je še dodal, da je namen fižolovega dne tudi, da se vaščani družijo in zabavajo. "S to prireditvijo pa tudi vzgajamo otroke, da imajo pozitiven odnos do družbenokoristnih stvari," je sklenil predsednik VETD Hrovača, ki je fižolov dan organiziralo že dvanajsto leto zapored.

Obudili ribnčana
Prav s fižolovim dnem pa je prebivalcem vasi, ki je od samega središča Ribnice oddaljena pol kilometra, uspelo obuditi avtohtono vrsto rdečega fižola po imenu ribnčan. Vaščani Hrovače so namreč prav zaradi kulinarične prireditve, ki jo organizirajo vsako zadnjo soboto v mesecu avgustu, zopet začeli bolj množično pridelovati ribnčana.

Tega v vasi največ pridelajo na Gornikovi kmetiji, med dvema in tremi merniki na leto, to je med 50 in 75 kilogrami. Prav gospodar Gornikove kmetije Franc Petek je hudomušno vodil prikaz "pajtlanje" in mlatenje fižola, pri katerem so mu pomagali tudi obiskovalci. Vaščanke so pod vaško lipo prikazale prebiranje fižola. Za smeh so poskrbele vaške klepetulje — Radio Mlajku s podmladkom.

Letošnjo prireditev je pospremijo lepo vreme, kar se je poznalo pri številu obiskovalcev. Že prvo uro prireditve je v Hrovačo prišlo več kot tisoč obiskovalcev.

Spodaj si lahko ogledate nekaj utrinkov z letošnjega fižolovega dne.