Pust v Cerknici je potekal že 41. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Pust v Cerknici je potekal že 41. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Mednarodna povorka, Ptuj
Mednarodna karnevalska povorka je na pustno nedeljo na Ptuj znova privabila množico obiskovalcev od blizu in daleč. Foto: Milo Vujinović/BoBo
Mednarodna povorka, Ptuj
Na čelu povorke je bil tudi tokrat princ karnevala Bertold Draneški, ki je v času Kurentovanja iz rok župana Milana Senčarja prevzel mesto oblast, ob vseh drugih skupinah pa so se predstavili vsi tradicionalni pustni liki iz tega dela Slovenije. Foto: Milo Vujinović/BoBo
Pust v Cerknici
Pust v Cerknici, ki ga vsako leto organizira pustno društvo, je najbolj tradicionalna prireditev na Notranjskem. Foto: Srdjan Živulović/BoBo
Pust v Cerknici
Čarovnice na Pustu v Cerknici. Foto: Srdjan Živulović/BoBo

Pa začnimo v deželi matere Uršule. V Cerknici so že v četrtek oblast v mestu prevzeli Butalci, vrhunec pusta v Cerknici pa je bil današnji karneval, ki je letos potekal že 41.

Ob zvokih cerkniške pustne himne in dvigovanju prapora so "točno okoli" 12.32 začeli eno najprivlačnejših in množičnih pustovanj v Sloveniji, kjer se je zvrstilo okoli 700 mask in več tisoč obiskovalcev.

Muhasto vreme prizadevnih cerkniških pustarjev ni prestrašilo, zato so vnovič poskrbeli za nepozabno doživetje, saj se je v karnevalski povorki - tokratno so naslovili Ščuka na suhem - zvrstilo kar okoli 700 mask, med njimi tudi znamenite velike figure, kot so Žaba, Jež, Zmaj, Jezerko, coprniška pramati Uršula in druge, tokrat pa prvič tudi nova, skoraj šestmetrska ščuka.

Rajanje se nadaljuje v Cerknici, Pusta bodo vrgli čez most v Cerkniščico na pepelnično sredo, ko se bodo hkrati že začele priprave na tisto čez leto dni.

Kurenti navdušili na Ptuju
Po ulicah najstarejšega slovenskega mesta se je letos sprehodilo več kot 2.500 mask, med njimi tudi skupine iz devetih držav. Kljub nekoliko bolj kislemu vremenu si je največji slovenski karneval prišlo ogledat okoli 40.000 ljudi.

Ker je že 56. ptujsko Kurentovanje, ki je po tradiciji omejeno na čas med svečnico in pepelnico, letos zaradi koledarja nekoliko krajše, so organizatorji tokrat združili etnofest in karnevalfest, ki sicer običajno potekata ločeno.

Na čelu povorke je bil tudi tokrat princ karnevala Bertold Draneški, ki je v času Kurentovanja iz rok župana Milana Senčarja prevzel mestno oblast, ob vseh drugih skupinah pa so se predstavili vsi tradicionalni pustni liki iz tega dela Slovenije. Ob picekih, pokačih, kopjaših in oračih so bili tudi tokrat najglasnejši kurenti, skupaj se jih je zbralo več kot 600 iz vseh delov Spodnjega Podravja.

Organizatorji letošnjega festivala so kljub nekoliko krajšemu letošnjemu dogodku zadovoljni z dosedanjim potekom Kurentovanja, ki se izteka s torkovim pokopom pusta. Kot je povedal župan Senčar, je Ptuj znova dokazal, da zna stopiti skupaj in na temeljih stoletnih običajev vsako leto znova pričarati čudovito prireditev, katere ime, vsebina in doživetja so cenjeni daleč naokrog. "Kurentovanje, ki ga je Lonely Planet izpostavil kot sedmi najzanimivejši karnevalski festival na svetu, je pomemben del naše lokalne, regionalne in nacionalne identitete in pomembno vpliva na prepoznavnost krajev in regije. Tudi v prihodnje se bomo potrudili obiskovalcem zagotoviti vsaj takšno izkušnjo kot danes, ne skrivam pa ambicij, da v prihodnosti pokažemo še kaj več," je dejal Senčar.

Maske tudi drugod po Sloveniji
Osrednje dogajanje na Cerkljanskem je s pustno sodnijo na tradicionalni Laufariji v Cerknem, kjer je bilo še prav posebej slovesno, saj omenjena prireditev letos praznuje 60 let.

Prireditve so v skladu z bogato tradicijo potekale tudi drugod po državi. Ena bolj znanih prireditev v Pomurju je ljutomerski Fašenk v Lotmerki, ki je dopoldne potekal najprej z otroško maškarado, sledila je povorka skupinskih mask z liki, ki jih tradicionalno predstavljajo društva v občini in se z njimi odzivajo na aktualne tematike družbe in okolja.

Pustovanje kot vsako leto pripravijo na Viru pri Domžalah, kjer je pustni Striček pred časom že prevzel oblast. Največja povorka na Gorenjskem, ki jo tradicionalno pripravljajo Godlarji, je danes potekala v Šenčurju.

Na Obali so v pustnem času znova združile moči vse tri tamkajšnje občine v okviru Istrskega karnevala, po sobotni koprski je tako danes sledila portoroška pustna povorka.

Ne Celjskem je eno najbolj znanih pustovanj vsako leto v Mozirju, kamor Pust Mozirski vabi že več kot stoletje. "Pustnaki" bodo sicer mestu zavladali šele v torek, bo pa zato že danes tam potekala otroška maškarada. Tradicionalno otroško pustno rajanje z Romano Krančan bo kar dvakrat, dopoldne in popoldne, potekalo tudi v Narodnem domu Maribor.

Fotoutrinke iz Cerknice in s Ptuja si lahko ogledate spodaj.

Mednarodna povorka na Ptuju

V Cerknici oblast prevzeli Butalci

Pustni karnevali po Sloveniji

Pust skozi drugačne oči. Vir: BoBo

Objavil/a Zabava Mmc Rtv Slovenija dne 7. februar 2016

Pustni videoutrinek iz Cerknice. Vir: BoBo

Objavil/a Zabava Mmc Rtv Slovenija dne 7. februar 2016