Družabna kronika
Prišel je, prišel ... prvi decembrski dobri mož Miklavž. Foto: BoBo/Borut Živulović
Parkeljni so pognali strah v kosti zbranim v Ljubljani. Foto: BoBo/Borut Živulović
Miklavževanje tradicionalno spremlja nepregledna množica ljudi. Foto: BoBo/Borut Živulović

Dodaj v

Foto: Z Ljubljanskega gradu se je spustil Miklavž

Miklavževanje po številnih mestih
5. december 2018 ob 18:59,
zadnji poseg: 6. december 2018 ob 07:23
Ljubljana - MMC RTV SLO, STA

Ponoči je tiste, ki so bili zelo pridni, obiskal prvi od treh decembrskih mož, Miklavž. Najmlajši so ga nestrpno pričakovali tudi pri nas. Sprevode z decembrskim svetnikom, ki pride v družbi parkeljnov in angelov, so priredili v vseh večjih mestih.

V Ljubljani se je Miklavž spustil z Ljubljanskega gradu, sprevod od Krekovega do Prešernovega trga pa je tako kot vsako leto spremljala nepregledna množica ljudi. Najnestrpneje so decembrskega dobrega moža pričakovali najmlajši.

Ko so parkeljni zapustili prizorišče, so angelčki zapeli nekaj pesmi, nato pa je spregovoril Miklavž. Poudaril je, da mu je najbolj v veselje, ko se imajo ljudje radi in se razumejo med seboj, nato pa je navedel tudi pomembnost časa: "Vem, da so se vam vlekli dnevi do mojega prihoda, a ni potrebno, da ste neučakani. Čas je dragocenost in uživajte v njem. Naj se vam preveč ne mudi, hitro bom spet z vami."

Miklavževanje v prestolnici je dopolnil Miklavžev sejem, ta bo trajal do četrtka. Miklavžev sejem se je danes začel tudi v Mariboru na Grajskem trgu, trajal bo do petka.

Ne le v Ljubljani, Miklavža so si v živo ogledali po številnih slovenskih krajih, kjer je s spremstvom obiskal trge in otrokom delil darila.

Miklavži med nami
Miklavži, Angeli in Parklji se med nami sprehajajo vsak dan, ne samo na predvečer goda, ko priljubljeni decembrski svetnik nosi darila. Po podatkih Statističnega urada RS (Surs) v Sloveniji namreč živi 74 Miklavžev in 38 oseb s takim priimkom. Angelsko ime nosi 142 oseb, priimek pa 25. V Sloveniji živi tudi 112 oseb s priimkom Parkelj.


Darila za pridne

Priljubljeni decembrski svetnik po izročilu na predvečer pred svojim godom obdaruje predvsem pridne otroke, poredni pa, kot velja, prejmejo šibo. Ponekod prinese predvsem manjša darila, kot so sadje in sladkarije, ponekod pa je obdarovanje za sv. Miklavža osrednje obdarovanje v decembru.

Sveti Miklavž ali sveti Nikolaj je bil v 4. stoletju škof v mestu Mira, ki je današnji Demre v Turčiji, in je krščanski svetnik. Gre za enega najbolj priljubljenih svetnikov, saj je z njim povezano tradicionalno obdarovanje. Običaj izhaja iz Nikolajeve radodarnosti in solidarnosti. Ko sta mu starša zapustila premoženje, ga je razdelil med reveže, sam pa postal redovnik. Svojim vernikom je hotel biti zgled zlasti v dobrodelnosti.

D. S.
Prijavi napako
Komentarji
tomosapn6
# 05.12.2018 ob 19:21
Zakaj nima Miklavž križa?
mr. pp
# 05.12.2018 ob 19:43
Svetnik, ki ponekod ne sme omeniti Boga in mora skriti križ na palici in kapi... Krasni novi svet! Da ja ne bi bil kdo užaljen...
deleted
# 05.12.2018 ob 19:35
Joooj, kako smo ga kot otroci komaj čakali ... vstali še pred peto zjutraj in šli pofirbcat, hehe :)
_cerebro
# 05.12.2018 ob 19:58
To NI Sveti Miklavž!
S to tetko brez križa na škofovski kapi še Parklji ne bi šli... Mah, nikamor ne bi šli. Samo še cof na kapi mu manjka, pa bi imel turški fes.
rooster
# 06.12.2018 ob 07:15
To je verska zadeva in ne razumem zakaj je to potrebno porivat pod nos vsem

Podobno se lahko torej vprašaš za Dedka Mraza.
tomosapn6
# 05.12.2018 ob 23:20
Mnogi imajo mnogo proti cerkvi, pa vendar zakaj sploh potem praznujejo božič? Zakaj sploh Miklavž? Vzemite Božička od Coca-Cole. Če je vse tako slabo pa pustite pri miru vse stvari...
foxhunt
# 05.12.2018 ob 22:44
To ni sv. Miklavz. To je samo maska kapitalisticnega sveta s socialisticnimi floskulami.
miha_lj
# 05.12.2018 ob 23:05
Miklavževanje ni samo zabava je kultura. Ali ni kultura, ker ni več avtentičen s križem.
rdeči mesec
# 06.12.2018 ob 08:38
Že spet halal Miklavž :(
Haso
# 06.12.2018 ob 04:11
Kakšen Miklavž? Brez križa ni Miklavž.
novinar4
# 05.12.2018 ob 22:54
MMC neprofesionalen kot vedno. Članek je pod zabavo, moral bi biti pa pod kulturo.
klopecki
# 05.12.2018 ob 21:42
A je Miklavž samo v Ljubljani? Zakaj poročanje ravno o Ljubljani?
brehme
# 06.12.2018 ob 08:16
Miklavž, lepi spomini na otroštvo. dobrotnik ki je res živel, in ki je tadicija slovenskih in drugih evropskih domov. Brez križa, to je ta novi krasni svet, ko se vse kar je evropskega, krššanskega umika.
Edini pravi dobrotnik, Dedek Mraz izmišljen odgovor nanj, Božiček, evropejci so ga pripeljali kot Miklavža v ZDA, tam so premaknili na Božič, in mu zamenjali ime, in spet nazaj v Evropo.
Še na mnoga leta Miklavž!
crtomirjansa
# 05.12.2018 ob 23:14
Prav imate Miklavz bi moral imeti kriz, vendar mene pa bolj zanima zakaj se sploh mimlavz sprehaja po ulicah. To je verska zadeva in ne razumem zakaj je to potrebno porivat pod nos vsem.
ANUŠKA
# 06.12.2018 ob 09:40
Najprej je zelo zanimivo, da župan Janković sploh dovoli, da se Miklavž sprehaja po lj. ulicah, no potem sem pa videla, da je to samo farsa, to je: kruha in iger, ljudje ovce in še enkrat ovce. Nekateri so lepo zapisali, kdo je bil sv. Miklavž. Dedek mraz in Božiček sta izmišljena. Da le ne bi bilo povezave s Cerkvijo oz. lepim običajem obdarovanja. In to vseh ljudi.

Zato me najbolj moti to, da se otroke deli na pridne in poredne. Zato jaz svojega sina ne peljem na tako zadevo.
Hrk hrk
# 05.12.2018 ob 22:04
Zakaj nima Miklavž križa?
-----
Ker ni zloben.
balrog
# 05.12.2018 ob 21:54
Miklavž ali Nikolau je bil Grk iz zdaj turške Male Azije, ni bil oblečen v ta zdajšnja škofovska oblačila, kot pravoslavni škof je imel črna oblačila, črno pokrivalo in tako naprej. Bil je temnejše polti, pač ožarjen od mediteranskega sonca, majhne postave, rasti, in zgledoval se je po bizantinskem bogoslužju. Kar me zanima, so parkeljni, torej ti hudički, ki spremljajo "našega" Miklavža - a so parkeljni Miklavževi služabniki, nekakšna Miklavževa tajna policija, kajti v imenu Miklavža kaznujejo "poredne" otroke, hodijo skupaj z Miklavžem, nekako se ravnajo po njegovih ukazih, željah. Pač to, da jih prežene, je le šov, kajti naloga parkeljnov je, da kaznujejo tiste, ki ne molijo, torej da s palico, grožnjo, strahom otroke silijo k redni molitvi. Kar postavlja v zanimiv kontekst ta splošni cerkveni kanon.
pejtevennazrak
# 06.12.2018 ob 13:37
@gautama
Kot prvo, originalno bozic ni krscanski praznik, ampak poganski (solsticij), ki ga je cerkev ukradla.


Solsticij je astronomski pojav, torej vezan le na gibanje nebesnih teles. Obstaja že odkar Zemlja potuje okoli Sonca (torej nekaj milijard let) in še precej časa bo (dokler Sonce ne eksplodira). Ukrasti se ga torej ne da.

Se pa strinjam s tabo, naj vsak praznuje po svoje če želi.
ishgilliath
# 06.12.2018 ob 10:59
Svetnik, ki ponekod ne sme omeniti Boga in mora skriti križ na palici in kapi... Krasni novi svet! Da ja ne bi bil kdo užaljen...

Po komentarjih sodeč ni uspelo, vsaj deset na smrt užaljenih komentatorjev ki jih očitno hudo boli, da dandanašnji otroci požirajo drugačno ideologijo, kot so jo oni.
ANUŠKA
# 06.12.2018 ob 09:42
Deliti otroke na pridne - kaj pa pomeni biti priden in poredne - kaj pomeni biti poreden. Porednim pa groziti s šibo, to je NASILJE.
Gautama
# 06.12.2018 ob 09:29
Mnogi imajo mnogo proti cerkvi, pa vendar zakaj sploh potem praznujejo božič? Zakaj sploh Miklavž? Vzemite Božička od Coca-Cole. Če je vse tako slabo pa pustite pri miru vse stvari

Kot prvo, originalno bozic ni krscanski praznik, ampak poganski (solsticij), ki ga je cerkev ukradla.

Kot drugo, ze zdavnaj ni vec samo cerkven, ker ga praznuje ze skoraj cel svet.
Zakaj to ne bi mogel biti praznik miru, blizine, druzine za vse?
Vsak praznuje, kar zeli.
Kazalo